PočetnaRecenzije"Exterminate All The Brutes" - Genocidna povijest civilizacije

“Exterminate All The Brutes” – Genocidna povijest civilizacije

|

Cjelokupna tisućljetna povijest zapadne civilizacije, od križarskih ratova, preko kolonizacije do holokausta i atomske bombe, pa i dalje do danas, temelji se na genocidnom istrebljivanju naroda drugačijih rasa. No, budući da povijest pišu pobjednici, mitovi koji nastaju kako bismo sebi uljepšali nasilnu prirodu napretka pretvaraju se u službeni narativ povijesti. Pravedno se stigmatiziraju samo grijesi gubitnika, poput nacističkih zločina koji postaju sinonimom za genocid, premda je njihov recept prepisan iz prethodnih smjernica, primjerice kolonijalizama i naseljavanja američkog kontinenta čiju je cijenu masovnim brojem života platilo domorodačko stanovništvo.

Suočavanjem s grijesima otaca nije ugodan posao, ali je svakako neophodan kako bismo stvorili minimalnu nadu da se slične stvari u budućnosti neće ponavljati. Redatelj Raoul Peck, rodom s Haitija i autor hvaljene dokumentarne biografije pisca Jamesa Baldwina “I Am Not Your Negro” (2016), u svom novom serijalu “Exterminate All The Brutes” (2021) čije četiri epizode možete vidjeti na HBO-u, prihvatio se mučne zadaće prekopavanja po najužasnijim poglavljima naše civilizacije. Autor nam donosi šokantnu dozu otrežnjujućeg sredstva kako bismo progledali kroz maglu mitova i u zrcalu otkrili vlastito čudovišno lice. Serija nosi ime prema knjizi švedskog povjesničara Svena Lindqvista, uz Michel-Rolpha Trouillota i Roxanne Dunbar-Ortiz jednog od autora i redateljevih prijatelja čija su istraživanja nadahnula nastanak ovog djela. Lindqvistova knjiga pak naslov posuđuje iz slavnog romana Josepha Conrada o užasima kolonizacije Afrike “Srce tame”, te je u sličnom obliku ponovljena i u slobodnoj filmskoj adaptaciji Francisa Forda Coppole “Apokalipsa danas” / “Apocalypse Now” (1979). Tamo je fokus s kolonijalizma preusmjeren na američki intervencionizam, ali u načelu govori o drugom obliku iste istrjebljivačke sile koja je konstantno na djelu. Kad uz pomoć zloćudno interpretirane teorije evolucije i ustrajnog rasističkog svjetonazora različite od sebe predstavimo kao divljake, lakše ih je iseliti, istrijebiti te preuzeti resurse njihove zemlje za vlastitu financijsku korist pod krinkom širenja civilizacije.

Film je ispričan Peckovim vlastitim glasom, a njegova je naracija zavojita; skače čas ovdje, čas tamo kroz opću povijest nasilja. U jednom trenu autor iznosi vlastita životna iskustva, da bi već u drugom grebao po samim temeljima ljudske prirode. Nije riječ tek o lekciji iz nepopularne historije, već i o djelu koje se bavi filozofijom i psihologijom. Istovremeno Peck otkriva i manje poznatu rasističku pozadinu brojnih osoba čiji je status u povijesti uvelike upamćen u pozitivnom svjetlu, a taj popis uključuje brojne političare, znanstvenike i književnike poput primjerice L. Franka Bauma koji je upamćen po dječjem romanu “Čarobnjak iz Oza”, umjesto zalaganju za iskorjenjivanje američkih domorodaca. Isto tako ne libi se staviti u kontekst ni aktualne svjetske lidere kao što su Jair Bolsonaro, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Marine Le Pen, Boris Johnson i, naravno, Donald Trump, ali i svi prethodni američki predsjednici, od ranih vlasnika robova do danas. Nije čudo da će dobar dio javnosti i bez gledanje serije rušiti njezinu ocjenu na IMdB-u jer ona napada njihov sustav vrijednosti, temeljen na mitovima i zamagljivanju prošlosti.

“Exterminate All The Brutes” je vrhunski televizijski proizvod i jedna od najboljih recentnih povijesnih dokumentarnih serija.

Peckov film mogli bismo opisati kao poučnu hibridnu mješavinu žanrova i rodova, jer kao što i ideje crpi iz svih mogućih izvora, on ih i prati gotovo svim raspoloživim ilustrativnim sredstvima. Vidjet ćemo tako između ostalog animirane sekvence (posebno je dirljivo izvedena ona o sudbini pasa za vrijeme progona Indijanaca), ali i postojeći materijal iz holivudskih filmova (od vesterna s Johnom Wayneom do mjuzikla Genea Kellyja), zastrašujuće grafike te, začudo, jednako kvalitetne igrane rekreacije u kojima glavnu ulogu tumači glumac Josh Hartnett kao duh percipirane bjelačke nadmoći kroz povijest, ubojica američkih Indijanaca i afričkih domorodaca. Doduše, ne pogađa baš svaka sekvenca svoju metu jednako ubojito, pa je tako možda suvišan segment misaonog eksperimenta u kojem Peck zamjenjuje rase robova i ugnjetača; uspješnije su scene one poput konferencije za medije u kojoj general Sherman brani masakr nad starosjediocima retorikom i žargonom suvremene Trumpove administracije. Cijeli taj vrtlog što provokativne i teške misli, što raznovrsnog pratećeg sadržaja, montiran je u bolnu ali lako pratljivu lekciju, do mjere da se radujete svakoj sljedećoj epizodi koliko god strašna bila tema.

“Exterminate All The Brutes” je vrhunski televizijski proizvod i jedna od najboljih recentnih povijesnih dokumentarnih serija. Ona nije tek produkt današnjeg woke vremena, već postavlja neka od temeljnih pitanja o čudovišnoj ljudskoj prirodi koja se utjelovljuje u tehnološkoj nadmoći bijele rase nad drugima, te o psihološkoj gimnastici kojom tu prirodu zatim metemo pod teške sagove percepcije. Nemoguće je u jednoj recenziji dotaknuti sve slojeve Peckovog filma, a još je manje moguće pozabaviti se na smislen način s moralnim implikacijama zvjerstava vlastite kulture, osim da se ovlaš zapitamo tko su na koncu doista divljaci: oni istrebljeni ili oni koji istrebljuju?

"Exterminate All The Brutes"
Scenarij i režija: Raoul Peck
Producenti: Daniel Delume i Sara Rodriguez
Direktor fotografije: Stéphane Fontaine
Montaža: Alexandra Strauss
Glazba: Alexei Aigui
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2021.
Broj epizoda i trajanje: 4 / cca. 240 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.
Scenarij i režija: Raoul Peck<br> Producenti: Daniel Delume i Sara Rodriguez<br> Direktor fotografije: Stéphane Fontaine<br> Montaža: Alexandra Strauss<br> Glazba: Alexei Aigui<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2021.<br> Broj epizoda i trajanje: 4 / cca. 240 minuta"Exterminate All The Brutes" - Genocidna povijest civilizacije