PočetnaRecenzije"Q: Into the Storm" - Zavjera i zagonetka

“Q: Into the Storm” – Zavjera i zagonetka

-

Sjedinjene Države, početak 21. stoljeća. Tajna kabala koju predvode brojne holivudske zvijezde i visoki dužnosnici Demokratske stranke štuje Sotonu, krijumčari djecu te pije njihovu krv. Nasuprot njima stoji mesijanska figura predsjednika Donalda Trumpa, koji će se sukobiti s demonima iz kabale i pogubiti zlotvore u velikom događaju Sudnjega dana poznatom kao Oluja. Ovo nije scenarij nekog užasno lošeg B-horora, već jedna od najpopularnijih i najzloglasnijih teorija zavjere današnjice s milijunima sljedbenika diljem svijeta. Nastala je u mračnim kutovima interneta, na forumima gdje se iza anonimnih profila okupljaju ekstremisti skriveni iza lažnih imena i fraza. Tamo zaogrnuti plaštom svetosti slobode govora šire rasizam, antisemitizam i sve ostale oblike mržnje zatomljene u javnom diskursu. Smjernice dobivaju od tajanstvene osobe (ili više njih) za koju smatraju da je ili dijelom administracije ili visokopozicionirano vojno lice, koje im dostavlja mrvice informacija od kojih cijela armija sljedbenika podijeljenih u različite funkcije stvara narativ suvremene poremećene religije. Izvor objave piše sporadično, a potpisuje se 17. slovom engleske abecede – Q.

Cijela fama oko teorije zavjere poznate kao QAnon započinje 2017. prvom Q-ovom objavom na forumu 4chan. Ipak, jasno je da se ova nastavlja na niz prethodnica poput zloglasne afere Pizzagate za vrijeme američkih izbora 2016., a služi kao alat za sotoniziranje tadašnje Demokratske kandidatkinje Hillary Clinton. Za razliku od prethodnica, Q-ova se zavjera proširila poput požara dajući svojim sljedbenicima niz zagonetki koje bi ovi pretvarali u proročanstva, a njihov neobični hobi postao jednim od najvećih kultova današnjice.

Ovdje stižemo do početne točke nove HBO-ove dokumentarne serije u šest epizoda “Q: Into the Storm” (2021) američkog redatelja Cullena Hobacka. Ovaj se ubacuje u priču iz razdoblja selidbe Q-a s portala 4chan na 8chan, provodeći velik dio vremena s galerijom neobičnih likova koji vode potonju stranicu: osebujnim vlasnikom portala i uzgajivačem svinja Jimom Watkinsom, njegovim sinom, informatičkim čarobnjakom i administratorom 8chana Ronom Watkinsom (aka CodeMonkey) te osnivačom platforme Fredrickom Brennanom, mladim programerom koji boluje od poremećaja kolagena Osteogenesis imperfecta (difuzna abnormalna krhkost kostiju). Hoback se s ovim trojcem druži na Filipinima, uvodeći nas u svijet luđaka sličnom onome iz hit dokuserije “Tiger King” (Rebecca Chaiklin i Eric Goode, 2020.).

Premda mu je glavni zadatak bio razotkriti identitet misterioznog manipulatora iza Q-ovog profila, pa tako propituje i neke od uobičajenih sumnjivaca kao što su Trumpov zloglasni savjetnik Steve Bannon, junak Q-zajednice umirovljeni general Michael Flynn, pa i dvojica Watkinsa te Fred Brennan, redatelj Cullen Hoback uskoro otkriva da se neočekivano luda priča odvija upravo između potonje trojice. Njihov odnos iz poslovnog partnerstva, nakon nekoliko oružanih napada koji su podršku našli među članovima 8chana, prerasta u pravi sukob, a konačno i u rat svim sredstvima. Na koncu uključuje i stvarne akcijske scene poput bijega pred optužnicama iz strane zemlje posljednjim avionskim letom. No, do samog kraja redatelj će doći i do svojih zaključaka zašto se potraga za tajnim identitetom ipak poklapa s njegovim vlastitim pristupom priči. Taj vam dio ipak nećemo otkriti.

“Q: Into the Storm” u svojih šest epizoda pokriva velik dio povijesti interneta, od prethodnih anonimnih boraca za pravdu Anonymousa, preko sukoba poznatog kao afera GamerGate, do najnovijih tajnih organizacija poput Cicaida 3301.

“Q: Into the Storm” u svojih šest epizoda pokriva velik dio povijesti interneta, od prethodnih anonimnih boraca za pravdu Anonymousa, preko sukoba poznatog kao afera GamerGate, do najnovijih tajnih organizacija poput Cicaida 3301. Čini se kako je Hoback ponekad razapet između potrebne količine povijesti internetskih zakutaka i istovremenog praćenja ključnog trojca spletkara, kao i dnevnih događaja vezanih za Q-zajednicu. U istraživačkom stilu kroz razgovore sa sugovornicima, snimanih minimalnim tehničkim setupom tijekom razdoblja od čak nekoliko godina, autor nas upoznaje i s cijelim svijetom tzv. Q-Tubera, stručnjaka za razotkrivanje smisla iza kriptičnih poruka njihovog tajanstvenog vođe, koje zatim poput svećenika obrazlažu milijunima pratitelja svojih YouTube kanala. Sve te sile konačno će se početkom ove godine pretočiti u suvremenu verziju samoispunjavajućeg proročanstva, kroz primitivnu verziju Q-ove Oluje predstavljene u impotentnom jurišu Trumpovih pristaša na zgradu Kapitola. S njegovim porazom na izborima, Q zajednica ostala je bez dobrog dijela razočaranih sljedbenika, dok preostali fanatici još uvijek žive u nadi da će se The Donald svaki čas magično vratiti kao predsjednik i isporučiti dugo sanjanu odmazdu.

“Into the Storm” ovdje završava, ali nakon što smo šest sati svjedočili religijskoj predanosti sljedbenika ove teorije zavjere, sasvim je jasno kakvu opasnost za demokraciju platforma takvih luđaka može predstavljati u svojoj sljedećoj iteraciji. Neki od sljedbenika pokreta već su izabrani u američke zakonodavne institucije. Plodno tlo za širenje opasnih nebuloza je pripremljeno, a milijuni spremni na činove gnjusnog nasilja. Bit će dovoljna prva riječ zapovijedi sljedećeg potencijalnog diktatora koji možda čeka izlazak iz sjene. Takva bi oluja mogla označiti kraj civilizacije kakvu poznajemo.

"Q: Into the Storm"
Režija: Cullen Hoback
Scenarij: Cullen Hoback i Devan Schwartz
Producent: Cullen Hoback
Direktor fotografije: Cullen Hoback
Montaža: Cullen Hoback, David Tillman, Tom Patterson, Evan Wise, Alicia Ellis, Harris Mendheim i Cody Rogowski
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2021.
Broj epizoda i trajanje: 6 / cca. 360 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.
Režija: Cullen Hoback<br> Scenarij: Cullen Hoback i Devan Schwartz<br> Producent: Cullen Hoback<br> Direktor fotografije: Cullen Hoback<br> Montaža: Cullen Hoback, David Tillman, Tom Patterson, Evan Wise, Alicia Ellis, Harris Mendheim i Cody Rogowski<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2021.<br> Broj epizoda i trajanje: 6 / cca. 360 minuta"Q: Into the Storm" - Zavjera i zagonetka