PočetnaVijestiSvjetska premijera novog filma Renate Poljak na 67. Oberhausenu

Svjetska premijera novog filma Renate Poljak na 67. Oberhausenu

|

Od 1. do 10. svibnja održat će se 67. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu, jednog od najvažnijih svjetskih filmskih manifestacija vezanih za kratki filmski metar. Ove će godine zbog koronavirusa festival biti održan i u hibridnom obliku: uz online projekcije, filmove će gledatelji moći pogledati i u kinodvoranama, od 5. do 10. svibnja. Pobjednik natjecateljske konkurencije (Velika nagrada Grada Oberhausena / Grand Prize of the City of Oberhausen) automatski ispunjava uvjete za oskarovsku nominaciju u kategoriji kratkometražnog filma.

Od hrvatskih ostvarenja bliskih doku-rodu, ponovno ćemo imati predstavnika upravo u spomenutoj natjecateljskoj konkurenciji, koju popunjava ukupno 45 filmskih ostvarenja. Riječ je o svjetskoj premijeri dokumentarno-eksperimentalnog filma “Split” (REA, 2021.) Renate Poljak, koja treću godinu zaredom ima film u natjecateljskom dijelu Oberhausena. Najnovije filmsko djelo hrvatske autorice intimna je priča o razvodu koji se dogodio u njenom rodnom Splitu, i dvoje ljudi čije se putevi razilaze.

Produkciju, scenarij i režiju “Splita” potpisuje Renata Poljak, fotografiju Boris Poljak, montažu Jan Klemsche, oblikovanje zvuka Iva Ivan te glazbu Ivan Arnold.

Opširnije o 67. Oberhausenu pročitajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.