Početna Recenzije "Family Romance, LLC" - Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

-

Oko dvadesete minute “Family Romance, LLC” (2019) njemačko-američkog filmaša Wernera Herzoga – filma smještenog u Japan, pretežno u Tokio, s japanskim protagonistima i na japanskom jeziku – nailazi prizor dijaloga između mladenke i njezina za tu priliku najmljenog (!) oca. Ona mu odaje da je njezin stvarni otac ne može izvesti pred oltar zato što je teški alkoholičar, a ne epileptičar, kako je najmljeniku u prethodnom prizoru objasnila majka mladenke. Snimljen jednostavno, u blizom dvoplanu, en face, pri čemu tobožnjem ocu lice ne vidimo najbolje, budući da se stojećke nagnuo naprijed kako bi prisnije razgovarao s posjednutom djevojkom, razgovorčić nosi briljantne replike, zanosi ophođenjem, mimikom i gestama protagonista. Nije teško pomisliti: “Pa ovo je prizor kao iz kakvog najbolje napisanog i najbolje moguće odglumljenog igranog filma!”.

Bez prethodnoga znanja o samom dokumentarcu “Family Romance, LLC”, dotad će i kakvom-takvom poznavatelju (razmjerno) novijeg, pretežno dokumentarnoga Herzogova djela, zamanjkati njegov potpis vlastitim (na engleskom jeziku snažno prožetim njemačkim naglaskom) baritonskim glasom komentatora zbivanja. Pa i opći ton, ritam i organizacija cjeline učinit će se lagašnijim, svjetlijim, neobveznijim, nesudbonosijim nego što nas je autor naviknuo. Budući da nove filmove plasira svakoga časa (u nešto više od dvije godine, od rujna 2018. do danas premijerno su prikazana čak četiri: “Susret s Gorbačovom”, “Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin”, “Family Romance, LLC” i “Fireball: Visitors from Darker Worlds”), mogli bismo pomisliti da je posrijedi jedan od usputnijih u takvom nizu, film kojem se možda nije posvetio uobičajenom pomnošću. A opet, kako u uznemirujućoj iskošenosti situacija i ponašanja likova, neobičnim izborima prikazanog i neprikazanog, tako i iz neke slućene dubine, “Family Romance, LLC” emanira nešto hercogovski zlokobno.

Potkraj filma može se učiniti da se počinju pomaljati i prizori što se približavaju igranome, a osobito se igranofilmskom doima sama završnica. No u današnja vremena već smo i navikli prihvaćati sljubljivanja dokumentarnoga i igranoga te većinu publike takav pomak neće osobito poljuljati. Ostanemo li dovoljno uporni da popratimo i odjavnicu, pročitat ćemo rečenicu što iznenađuje i najiskusnije: “Priča, sva imena, likovi i događaji opisani u ovom ostvarenju, izmišljeni su”. Poželimo li se, zaintrigirani, poslije (ako se već nismo obavijestili prije) informirati o čemu je riječ, na internetu ćemo namah pronaći više audiovizualnih i tiskanih razgovora s Herzogom. Između ostaloga, zadovoljno veli: “Čuo sam da su u Varietyju i profesionalni gledači filmova o ‘Family Romance, LLC’ pisali kao o dokumentarnom filmu, iako je posve očito da je to nemoguće. To mi je jedan od najmilijih komplimenata, jer svi prizori su napisani i odglumljeni. Ja uistinu i nisam dokumentarist – svi moji dokumentarci su tek prerušeni igrani filmovi.”

Pitanje poimanja i odnosa prema “Family Romance, LLC”, koju Herzog nije ni pokušao predstaviti kao dokumentarni film (posvuda se kategorizira kao drama), zapravo uvelike ovisi o gledateljevu predznanju o tom filmu i prikazivačkom kontekstu. U ovom slučaju, gdje se film trebao prikazati u programu Majstori Doxa na prošlogodišnjem ZagrebDoxu, malo će mu tko i pristupiti s kakvom sumnjom. Dakako, nije riječ tek o slijepoj vjeri u upute nadležnih, nego se načinom na koji je snimljen, strukturiran i glumljen (uloge tumače neprofesionalni glumci) uistinu doima dokumentarnim te se zabuni profesionalnih gledača Varietyja i inih ne treba nimalo čuditi.

U dosadašnjim osvrtima “Family Romance, LLC” ocijenjen je u rasponu od “slabiji Herzogov film” do “jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu”. Zasigurno neobično i zbunjujuće, ali i poprilično pitko ostvarenje s nekoliko izvrsnih prizora i privlačnim spojem opuštenosti i preciznosti, od onih je, čini se, kojima će tek budućnost odrediti odgovarajući smještaj.

A ta zabuna savršeno korespondira s onime što film prikazuje i o čemu promišlja – o tomu kako svakodnevicu velikim dijelom tvore iluzije i samozavaravanja, svjesna i nesvjesna. Iluzije koje su se odavna uvukle u običaje i svagdan jedva da i prepoznajemo kao takve, dočim se onima svježijeg nadnevka češće čudimo kao apsurdnima. Jedna od takvih je upravo ova kojom se bavi “Family Romance, LLC”, čiji je protagonist Yuichi Ishii, ravnatelj i glavni djelatnik tvrtke Family Romance (Obiteljska romansa) što iznajmljuje ljudske surogate koji, prema potrebi unajmljivača, glume članove obitelji ili koga god treba. Je li unajmljivanje surogatnog rođaka doista toliko različito od, primjerice, kupovanja fantazije uplatom turističkog posjeta kakvoj egzotičnoj lokaciji na drugom kraju svijeta (koja uključuje i unajmljivanje uslužnih djelatnika koji su tu samo za nas), čina koji malne nitko ne doživljava začudnim? Nije li i obiteljsko okupljanje zbiljske svojte povodom neke tradicijske prigode počesto tek predstava zajedništva i ljubavi, u kojoj nazočni pretežno glume određene uloge?

Zabuna dokumentarno-igrano potkrepljena je i činjenicom da je Yuichi Ishii u stvarnosti isto što i u Herzogovu filmu, te da je tvrtku Family Romance doista pokrenuo još početkom 1990-ih. I sad se, eto, u nastojanju faktografskog odgonetavanja i prizemljenja “Family Romance, LLC” pozivamo na činjenice i informacije, a odakle smo ih doznali? Uglavnom iz bogate internetske ponude. Je li na mjestu pitati se zašto bismo, više nego Herzogovu filmu, vjerovali tomu što čitamo u sveobuhvatnom međumrežju, jer i sve to, zar ne, može biti fikcija podmetnuta kao dokumentaristika? Pa i to što Herzog kaže kao autor može biti dodatni sloj neproničnoga kalambura, možda i utoliko više što priznaje (ili je to novi rebus?) da su mnoga imena na najavnici i odjavnici filma izmišljena, budući da je mnogo toga obavio osobno, a nije mu se mililo da toliko puta piše Werner Herzog.

U dosadašnjim osvrtima “Family Romance, LLC” ocijenjen je u rasponu od “slabiji Herzogov film” do “jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu”. Zasigurno neobično i zbunjujuće, ali i poprilično pitko ostvarenje s nekoliko izvrsnih prizora i privlačnim spojem opuštenosti i preciznosti, od onih je, čini se, kojima će tek budućnost odrediti odgovarajući smještaj.

"Family Romance, LLC"

O FILMU:

Scenarij i režija: Werner Herzog
Producent: Roc Morin
Direktor fotografije: Werner Herzog
Montaža: Sean Scannell
Glazba: Ernst Reijseger
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2019.
Trajanje: 89 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Belushi” – Posrtanje s vrha svijeta

Dokumentarni film "Belushi" (2020) redatelja R.J. Cutlera donosi priču o pokojnom glumcu i komičaru Johnu Belushiju.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.