PočetnaNajave"Masterclass" predavanje Sergeja Dvorcevoja – Odnos igranog i dokumentarnog

“Masterclass” predavanje Sergeja Dvorcevoja – Odnos igranog i dokumentarnog

-

U petak, 11. prosinca, Restart i Subversive Film Festival od 17 do 19 sati organiziraju online masterclass predavanje jednog od najzanimljivijih suvremenih redatelja – kazahstanskog filmskog velikana ruskog podrijetla Sergeja Dvorcevoja, čija igrana i dokumentarna remek-djela karakteriziraju društvena kritika, vizualni lirizam i naturalistički prikaz svakodnevice marginaliziranih zajednica i pojedinaca. Hrvatski redatelj Nebojša Slijepčević s Dvorcevojem će razgovarati o redateljskim postupcima koje koristi, filmskoj etici te odnosu igranog i dokumentarnog roda.

Dvorcevoj je zadivio filmski svijet svojim kratkometražnim i srednjemetražnim dokumentarcima koji spadaju u sam vrh svjetske dokumentaristike, no režirao ih je svega četiri jer je zaključio da ga je dokumentaristički rad “pretvorio u vampira” te se okrenuo isključivo igranom filmu.

“Počeo sam se osjećati loše što sam provodio vrijeme s tim ljudima, iskorištavao njihove živote i pretvarao ih u umjetnost, da bi ih potom ostavio da se sami snalaze. Ne možeš se na takav način umiješati u nečiji život i očekivati da neće biti posljedica… Kada radiš sa stvarnim ljudima, uvijek si u iskušenju kopati sve dublje i dublje po njihovim životima – ali po koju cijenu? Postaneš vampir”, rekao je Dvocervoj čija su dva dugometražna igrana filma (Tulpan” i “Ajka”) bila nagrađena u Cannesu te na brojnim renomiranim svjetskim festivalima.

Kako bi se pratilo masterclass, potrebno je uključiti se u točno vrijeme na YouTube kanal Restart Films .Masterclass će biti interaktivan, pa će gledatelji moći postavljati pitanja autoru na chatu ispod YouTube streaminga.

Povodom masterclass predavanja u Dokukinu KIC, u subotu, 12. prosinca i nedjelju, 13. prosinca u 19 sati, prikazat će se sva četiri autorova dokumentaristička uratka (“Raj”, “Dan kruha”, “Cesta” i “U tami”). Filmovi će biti dostupni i na 24 sata na online platformi volimdokumentarce.net. Ulaz na projekcije je besplatan, kao i online streaming.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije