Početna Najave "Masterclass" predavanje Sergeja Dvorcevoja – Odnos igranog i dokumentarnog

“Masterclass” predavanje Sergeja Dvorcevoja – Odnos igranog i dokumentarnog

-

U petak, 11. prosinca, Restart i Subversive Film Festival od 17 do 19 sati organiziraju online masterclass predavanje jednog od najzanimljivijih suvremenih redatelja – kazahstanskog filmskog velikana ruskog podrijetla Sergeja Dvorcevoja, čija igrana i dokumentarna remek-djela karakteriziraju društvena kritika, vizualni lirizam i naturalistički prikaz svakodnevice marginaliziranih zajednica i pojedinaca. Hrvatski redatelj Nebojša Slijepčević s Dvorcevojem će razgovarati o redateljskim postupcima koje koristi, filmskoj etici te odnosu igranog i dokumentarnog roda.

Dvorcevoj je zadivio filmski svijet svojim kratkometražnim i srednjemetražnim dokumentarcima koji spadaju u sam vrh svjetske dokumentaristike, no režirao ih je svega četiri jer je zaključio da ga je dokumentaristički rad “pretvorio u vampira” te se okrenuo isključivo igranom filmu.

“Počeo sam se osjećati loše što sam provodio vrijeme s tim ljudima, iskorištavao njihove živote i pretvarao ih u umjetnost, da bi ih potom ostavio da se sami snalaze. Ne možeš se na takav način umiješati u nečiji život i očekivati da neće biti posljedica… Kada radiš sa stvarnim ljudima, uvijek si u iskušenju kopati sve dublje i dublje po njihovim životima – ali po koju cijenu? Postaneš vampir”, rekao je Dvocervoj čija su dva dugometražna igrana filma (Tulpan” i “Ajka”) bila nagrađena u Cannesu te na brojnim renomiranim svjetskim festivalima.

Kako bi se pratilo masterclass, potrebno je uključiti se u točno vrijeme na YouTube kanal Restart Films .Masterclass će biti interaktivan, pa će gledatelji moći postavljati pitanja autoru na chatu ispod YouTube streaminga.

Povodom masterclass predavanja u Dokukinu KIC, u subotu, 12. prosinca i nedjelju, 13. prosinca u 19 sati, prikazat će se sva četiri autorova dokumentaristička uratka (“Raj”, “Dan kruha”, “Cesta” i “U tami”). Filmovi će biti dostupni i na 24 sata na online platformi volimdokumentarce.net. Ulaz na projekcije je besplatan, kao i online streaming.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".