Početna Vijesti Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

-

U glavnom gradu Hrvatske proteklog je vikenda u MM centru Studentskog centra u Zagrebu- 16. i 17. listopada – održano peto izdanje Revije studentskog filma. Posljednjeg dana ove filmske manifestacije, u subotu, 17.10., dodijeljene su i nagrade te priznanja, dok je na ovogodišnjoj Reviji, uživo i online, prikazano ukupno 46 filmova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

Akademski program sačinjavalo je 28 filmova s umjetničkih i filmskih akademija iz Zagreba, Splita, Ljubljane, Nove Gorice, Banja Luke, Novog Sada i Beograda. Nagradu Veliki lonac za najbolji akademski film dodijelio je žiri u sastavu: montažerka Marija Kovačina, redatelj Mario Kovač te dramaturg i scenarist Ivan Turković-Krnjak. O Malom loncu za najbolji studentski film, na temelju osamnaest naslova, odlučivali su redatelji Sunčica Ana Veldić i Mark Modrić te snimatelj Ivor Glavaš.

​Iako dokumentarni filmovi nisu odnijeli glavne nagrade u pripadajućim kategorijama akademskog i studentskog filma, dominirali su što se tiče Posebnih priznanja. Tako je Posebno priznanje Marija Kovača u kategoriji akademskog filma dodijeljeno dokumentarnom filmu “Korijeni” (2019) čiju režiju potpisuje Stefan Tomić s Akademije umjetnosti u Banja Luci.

Kovač je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima: “‘Korijeni’, dokumentarni film Stefana Tomića, vrhunski je zanatski uradak koji do zadnjeg detalja precizno redateljski i dramaturški vodi priču koja razotkriva odnos autora filma i njegovog tragično preminulog djeda. Postepeno i na kapaljku otkrivajući činjenice iz prošlosti, autor nas upoznaje s mračnom obiteljskom tajnom, a naizgled ovlaš snimljeni materijal atmosferom prati razotkrivanje te spoznaje. ‘Korijeni’ su film koji pokazuje pojavu zrelog i zanatski preciznog autora koji se vrlo jasno izražava (meta)filmskim jezikom i čijim se budućim radovima unaprijed veselimo.”

​Posebno priznanje Marije Kovačine u kategoriji akademskog filma dodijeljeno je dokumentarnom filmu “I See in the Dark” / “Tudi jaz vidim” (2019) Lane Bregar (Akademija za kazalište, radio, film i televiziju, Ljubljana). Kovačina je o svojem izboru rekla sljedeće: “Film ‘I See in the Dark’ služi se poetičnim jezikom kako bi dočarao život protagonista nakon naizgled, velikog gubitka. Generacijski udaljeni, protagonisti otkrivaju iznimno intimne osjećaje o svom hendikepu i pomažu gledatelju steći razumijevanje i empatiju, ali bez suvišnih i umjetnih emocija.”

​Posebno priznanje Ivana Turković-Krnjaka za akademski film dodijeljeno je dokumentarnom filmu “Baka” (2019) Borne Zidarića (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) za “nepodnošljivo suzdržan pristup teškoj temi koji je time čini još težom, neprobavljivom gotovo kao u stvarnosti.”

​Reviju su organizirali udruga Akademski filmski klub i FPS Media, a program se realizirao u partnerstvu sa Studentskim centrom u Zagrebu te uz potporu Grada Zagreba.​​ Više informacija doznajte na službenoj stranici Revije studentskog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.