PočetnaVijestiProglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

|

U glavnom gradu Hrvatske proteklog je vikenda u MM centru Studentskog centra u Zagrebu- 16. i 17. listopada – održano peto izdanje Revije studentskog filma. Posljednjeg dana ove filmske manifestacije, u subotu, 17.10., dodijeljene su i nagrade te priznanja, dok je na ovogodišnjoj Reviji, uživo i online, prikazano ukupno 46 filmova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

Akademski program sačinjavalo je 28 filmova s umjetničkih i filmskih akademija iz Zagreba, Splita, Ljubljane, Nove Gorice, Banja Luke, Novog Sada i Beograda. Nagradu Veliki lonac za najbolji akademski film dodijelio je žiri u sastavu: montažerka Marija Kovačina, redatelj Mario Kovač te dramaturg i scenarist Ivan Turković-Krnjak. O Malom loncu za najbolji studentski film, na temelju osamnaest naslova, odlučivali su redatelji Sunčica Ana Veldić i Mark Modrić te snimatelj Ivor Glavaš.

​Iako dokumentarni filmovi nisu odnijeli glavne nagrade u pripadajućim kategorijama akademskog i studentskog filma, dominirali su što se tiče Posebnih priznanja. Tako je Posebno priznanje Marija Kovača u kategoriji akademskog filma dodijeljeno dokumentarnom filmu “Korijeni” (2019) čiju režiju potpisuje Stefan Tomić s Akademije umjetnosti u Banja Luci.

Kovač je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima: “‘Korijeni’, dokumentarni film Stefana Tomića, vrhunski je zanatski uradak koji do zadnjeg detalja precizno redateljski i dramaturški vodi priču koja razotkriva odnos autora filma i njegovog tragično preminulog djeda. Postepeno i na kapaljku otkrivajući činjenice iz prošlosti, autor nas upoznaje s mračnom obiteljskom tajnom, a naizgled ovlaš snimljeni materijal atmosferom prati razotkrivanje te spoznaje. ‘Korijeni’ su film koji pokazuje pojavu zrelog i zanatski preciznog autora koji se vrlo jasno izražava (meta)filmskim jezikom i čijim se budućim radovima unaprijed veselimo.”

​Posebno priznanje Marije Kovačine u kategoriji akademskog filma dodijeljeno je dokumentarnom filmu “I See in the Dark” / “Tudi jaz vidim” (2019) Lane Bregar (Akademija za kazalište, radio, film i televiziju, Ljubljana). Kovačina je o svojem izboru rekla sljedeće: “Film ‘I See in the Dark’ služi se poetičnim jezikom kako bi dočarao život protagonista nakon naizgled, velikog gubitka. Generacijski udaljeni, protagonisti otkrivaju iznimno intimne osjećaje o svom hendikepu i pomažu gledatelju steći razumijevanje i empatiju, ali bez suvišnih i umjetnih emocija.”

​Posebno priznanje Ivana Turković-Krnjaka za akademski film dodijeljeno je dokumentarnom filmu “Baka” (2019) Borne Zidarića (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) za “nepodnošljivo suzdržan pristup teškoj temi koji je time čini još težom, neprobavljivom gotovo kao u stvarnosti.”

​Reviju su organizirali udruga Akademski filmski klub i FPS Media, a program se realizirao u partnerstvu sa Studentskim centrom u Zagrebu te uz potporu Grada Zagreba.​​ Više informacija doznajte na službenoj stranici Revije studentskog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.