PočetnaVijestiProglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

-

U glavnom gradu Hrvatske proteklog je vikenda u MM centru Studentskog centra u Zagrebu- 16. i 17. listopada – održano peto izdanje Revije studentskog filma. Posljednjeg dana ove filmske manifestacije, u subotu, 17.10., dodijeljene su i nagrade te priznanja, dok je na ovogodišnjoj Reviji, uživo i online, prikazano ukupno 46 filmova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

Akademski program sačinjavalo je 28 filmova s umjetničkih i filmskih akademija iz Zagreba, Splita, Ljubljane, Nove Gorice, Banja Luke, Novog Sada i Beograda. Nagradu Veliki lonac za najbolji akademski film dodijelio je žiri u sastavu: montažerka Marija Kovačina, redatelj Mario Kovač te dramaturg i scenarist Ivan Turković-Krnjak. O Malom loncu za najbolji studentski film, na temelju osamnaest naslova, odlučivali su redatelji Sunčica Ana Veldić i Mark Modrić te snimatelj Ivor Glavaš.

​Iako dokumentarni filmovi nisu odnijeli glavne nagrade u pripadajućim kategorijama akademskog i studentskog filma, dominirali su što se tiče Posebnih priznanja. Tako je Posebno priznanje Marija Kovača u kategoriji akademskog filma dodijeljeno dokumentarnom filmu “Korijeni” (2019) čiju režiju potpisuje Stefan Tomić s Akademije umjetnosti u Banja Luci.

Kovač je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima: “‘Korijeni’, dokumentarni film Stefana Tomića, vrhunski je zanatski uradak koji do zadnjeg detalja precizno redateljski i dramaturški vodi priču koja razotkriva odnos autora filma i njegovog tragično preminulog djeda. Postepeno i na kapaljku otkrivajući činjenice iz prošlosti, autor nas upoznaje s mračnom obiteljskom tajnom, a naizgled ovlaš snimljeni materijal atmosferom prati razotkrivanje te spoznaje. ‘Korijeni’ su film koji pokazuje pojavu zrelog i zanatski preciznog autora koji se vrlo jasno izražava (meta)filmskim jezikom i čijim se budućim radovima unaprijed veselimo.”

​Posebno priznanje Marije Kovačine u kategoriji akademskog filma dodijeljeno je dokumentarnom filmu “I See in the Dark” / “Tudi jaz vidim” (2019) Lane Bregar (Akademija za kazalište, radio, film i televiziju, Ljubljana). Kovačina je o svojem izboru rekla sljedeće: “Film ‘I See in the Dark’ služi se poetičnim jezikom kako bi dočarao život protagonista nakon naizgled, velikog gubitka. Generacijski udaljeni, protagonisti otkrivaju iznimno intimne osjećaje o svom hendikepu i pomažu gledatelju steći razumijevanje i empatiju, ali bez suvišnih i umjetnih emocija.”

​Posebno priznanje Ivana Turković-Krnjaka za akademski film dodijeljeno je dokumentarnom filmu “Baka” (2019) Borne Zidarića (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) za “nepodnošljivo suzdržan pristup teškoj temi koji je time čini još težom, neprobavljivom gotovo kao u stvarnosti.”

​Reviju su organizirali udruga Akademski filmski klub i FPS Media, a program se realizirao u partnerstvu sa Studentskim centrom u Zagrebu te uz potporu Grada Zagreba.​​ Više informacija doznajte na službenoj stranici Revije studentskog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“A Marriage” Kateřine Hager i Asada Faruqija na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "A Marriage" Kateřine Hager i Asada Faruqija.

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.