PočetnaVijestiProglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

-

U glavnom gradu Hrvatske proteklog je vikenda u MM centru Studentskog centra u Zagrebu- 16. i 17. listopada – održano peto izdanje Revije studentskog filma. Posljednjeg dana ove filmske manifestacije, u subotu, 17.10., dodijeljene su i nagrade te priznanja, dok je na ovogodišnjoj Reviji, uživo i online, prikazano ukupno 46 filmova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

Akademski program sačinjavalo je 28 filmova s umjetničkih i filmskih akademija iz Zagreba, Splita, Ljubljane, Nove Gorice, Banja Luke, Novog Sada i Beograda. Nagradu Veliki lonac za najbolji akademski film dodijelio je žiri u sastavu: montažerka Marija Kovačina, redatelj Mario Kovač te dramaturg i scenarist Ivan Turković-Krnjak. O Malom loncu za najbolji studentski film, na temelju osamnaest naslova, odlučivali su redatelji Sunčica Ana Veldić i Mark Modrić te snimatelj Ivor Glavaš.

​Iako dokumentarni filmovi nisu odnijeli glavne nagrade u pripadajućim kategorijama akademskog i studentskog filma, dominirali su što se tiče Posebnih priznanja. Tako je Posebno priznanje Marija Kovača u kategoriji akademskog filma dodijeljeno dokumentarnom filmu “Korijeni” (2019) čiju režiju potpisuje Stefan Tomić s Akademije umjetnosti u Banja Luci.

Kovač je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima: “‘Korijeni’, dokumentarni film Stefana Tomića, vrhunski je zanatski uradak koji do zadnjeg detalja precizno redateljski i dramaturški vodi priču koja razotkriva odnos autora filma i njegovog tragično preminulog djeda. Postepeno i na kapaljku otkrivajući činjenice iz prošlosti, autor nas upoznaje s mračnom obiteljskom tajnom, a naizgled ovlaš snimljeni materijal atmosferom prati razotkrivanje te spoznaje. ‘Korijeni’ su film koji pokazuje pojavu zrelog i zanatski preciznog autora koji se vrlo jasno izražava (meta)filmskim jezikom i čijim se budućim radovima unaprijed veselimo.”

​Posebno priznanje Marije Kovačine u kategoriji akademskog filma dodijeljeno je dokumentarnom filmu “I See in the Dark” / “Tudi jaz vidim” (2019) Lane Bregar (Akademija za kazalište, radio, film i televiziju, Ljubljana). Kovačina je o svojem izboru rekla sljedeće: “Film ‘I See in the Dark’ služi se poetičnim jezikom kako bi dočarao život protagonista nakon naizgled, velikog gubitka. Generacijski udaljeni, protagonisti otkrivaju iznimno intimne osjećaje o svom hendikepu i pomažu gledatelju steći razumijevanje i empatiju, ali bez suvišnih i umjetnih emocija.”

​Posebno priznanje Ivana Turković-Krnjaka za akademski film dodijeljeno je dokumentarnom filmu “Baka” (2019) Borne Zidarića (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) za “nepodnošljivo suzdržan pristup teškoj temi koji je time čini još težom, neprobavljivom gotovo kao u stvarnosti.”

​Reviju su organizirali udruga Akademski filmski klub i FPS Media, a program se realizirao u partnerstvu sa Studentskim centrom u Zagrebu te uz potporu Grada Zagreba.​​ Više informacija doznajte na službenoj stranici Revije studentskog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije