PočetnaNajaveU hrvatska kina dolaze "Jedriličarke s broda Maiden"

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

-

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma “Jedriličarke s broda Maiden” / “Maiden” (2018) britanskog filmaša Alexa Holmesa. Biografski dokumentarac o skupini nautičarki, na čelu s tada 24-godišnjom skipericom Tracy Edwards, bilježi povijesni poduhvat iz 1989. godine kada je po prvi put jedna ženska posada oplovila svijet u jedriličarskoj utrci Whitbread, do tada namijenjenoj isključivo muškarcima. Time su se definitivno upisale u povijest nautičkog svijeta, ali što je još važnije, uspjele suprotstaviti predrasudama svoga vremena.

Glavna skiperica Maidena i kreatorica poduhvata kojemu je malo tko davao šansu, buntovna Tracy Edwards, već je nekoliko godina ranije preplovila svijet u istoj utrci, ali tada tek u ulozi brodske kuharice. Na putu prema ispunjenju svog sna nailazila je, bez iznimke, samo na prepreke. Konkurenti u utrci nisu joj davali baš nikakve šanse, od pomoći nije bilo ni sveprisutno seksističko izvještavanje tadašnjih medija čiji je podozrivi tretman njezine ekipe danas teško i zamisliti, a o sponzorima nije mogla ni sanjati jer je većina bila uvjerena da će zajedno sa svojom posadom umrijeti na moru, što bi im samo donijelo loš publicitet. Bez novca i adekvatnog zaleđa, izložena sveopćoj poruzi muških kolega, zbog nedostatka sponzora umalo je odustala, no samo nekoliko mjeseci pred utrku, misija je spašena financijskom intervencijom jordanskog kralja.

Svu težinu ovog poduhvata (devet mjeseci na moru i prijeđenih 33 tisuće nautičkih milja, od engleskog Southamptona preko Južnog pola do polazne luke) i euforiju njegova uspjeha, redatelj Alex Holmes prenio je iznimno uzbudljivo i dirljivo. Struktura ovog uzbudljivog nautičkog dokumentarca oslanja se prvenstveno na dragocjen arhivski materijal (dramatične snimke s Maidena i onodobni medijski izvještaji) i recentne razgovore s protagonisticama koji su snimljeni trideset godina kasnije.

Premijerno prikazan u Torontu, te nakon toga na Sundance Film Festivalu te brojnim drugim festivalima diljem svijeta, ovjenčan panegiricima kritike i publike, “Jedriličarke s broda Maiden” kreću na kino-turneju diljem Hrvatske. Najprije premijernom projekcijom u zagrebačkom Dokukinu KIC u srijedu, 21. listopada.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.