Početna Najave U hrvatska kina dolaze "Jedriličarke s broda Maiden"

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

-

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma “Jedriličarke s broda Maiden” / “Maiden” (2018) britanskog filmaša Alexa Holmesa. Biografski dokumentarac o skupini nautičarki, na čelu s tada 24-godišnjom skipericom Tracy Edwards, bilježi povijesni poduhvat iz 1989. godine kada je po prvi put jedna ženska posada oplovila svijet u jedriličarskoj utrci Whitbread, do tada namijenjenoj isključivo muškarcima. Time su se definitivno upisale u povijest nautičkog svijeta, ali što je još važnije, uspjele suprotstaviti predrasudama svoga vremena.

Glavna skiperica Maidena i kreatorica poduhvata kojemu je malo tko davao šansu, buntovna Tracy Edwards, već je nekoliko godina ranije preplovila svijet u istoj utrci, ali tada tek u ulozi brodske kuharice. Na putu prema ispunjenju svog sna nailazila je, bez iznimke, samo na prepreke. Konkurenti u utrci nisu joj davali baš nikakve šanse, od pomoći nije bilo ni sveprisutno seksističko izvještavanje tadašnjih medija čiji je podozrivi tretman njezine ekipe danas teško i zamisliti, a o sponzorima nije mogla ni sanjati jer je većina bila uvjerena da će zajedno sa svojom posadom umrijeti na moru, što bi im samo donijelo loš publicitet. Bez novca i adekvatnog zaleđa, izložena sveopćoj poruzi muških kolega, zbog nedostatka sponzora umalo je odustala, no samo nekoliko mjeseci pred utrku, misija je spašena financijskom intervencijom jordanskog kralja.

Svu težinu ovog poduhvata (devet mjeseci na moru i prijeđenih 33 tisuće nautičkih milja, od engleskog Southamptona preko Južnog pola do polazne luke) i euforiju njegova uspjeha, redatelj Alex Holmes prenio je iznimno uzbudljivo i dirljivo. Struktura ovog uzbudljivog nautičkog dokumentarca oslanja se prvenstveno na dragocjen arhivski materijal (dramatične snimke s Maidena i onodobni medijski izvještaji) i recentne razgovore s protagonisticama koji su snimljeni trideset godina kasnije.

Premijerno prikazan u Torontu, te nakon toga na Sundance Film Festivalu te brojnim drugim festivalima diljem svijeta, ovjenčan panegiricima kritike i publike, “Jedriličarke s broda Maiden” kreću na kino-turneju diljem Hrvatske. Najprije premijernom projekcijom u zagrebačkom Dokukinu KIC u srijedu, 21. listopada.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.