PočetnaNajaveU hrvatska kina dolaze "Jedriličarke s broda Maiden"

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

|

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma “Jedriličarke s broda Maiden” / “Maiden” (2018) britanskog filmaša Alexa Holmesa. Biografski dokumentarac o skupini nautičarki, na čelu s tada 24-godišnjom skipericom Tracy Edwards, bilježi povijesni poduhvat iz 1989. godine kada je po prvi put jedna ženska posada oplovila svijet u jedriličarskoj utrci Whitbread, do tada namijenjenoj isključivo muškarcima. Time su se definitivno upisale u povijest nautičkog svijeta, ali što je još važnije, uspjele suprotstaviti predrasudama svoga vremena.

Glavna skiperica Maidena i kreatorica poduhvata kojemu je malo tko davao šansu, buntovna Tracy Edwards, već je nekoliko godina ranije preplovila svijet u istoj utrci, ali tada tek u ulozi brodske kuharice. Na putu prema ispunjenju svog sna nailazila je, bez iznimke, samo na prepreke. Konkurenti u utrci nisu joj davali baš nikakve šanse, od pomoći nije bilo ni sveprisutno seksističko izvještavanje tadašnjih medija čiji je podozrivi tretman njezine ekipe danas teško i zamisliti, a o sponzorima nije mogla ni sanjati jer je većina bila uvjerena da će zajedno sa svojom posadom umrijeti na moru, što bi im samo donijelo loš publicitet. Bez novca i adekvatnog zaleđa, izložena sveopćoj poruzi muških kolega, zbog nedostatka sponzora umalo je odustala, no samo nekoliko mjeseci pred utrku, misija je spašena financijskom intervencijom jordanskog kralja.

Svu težinu ovog poduhvata (devet mjeseci na moru i prijeđenih 33 tisuće nautičkih milja, od engleskog Southamptona preko Južnog pola do polazne luke) i euforiju njegova uspjeha, redatelj Alex Holmes prenio je iznimno uzbudljivo i dirljivo. Struktura ovog uzbudljivog nautičkog dokumentarca oslanja se prvenstveno na dragocjen arhivski materijal (dramatične snimke s Maidena i onodobni medijski izvještaji) i recentne razgovore s protagonisticama koji su snimljeni trideset godina kasnije.

Premijerno prikazan u Torontu, te nakon toga na Sundance Film Festivalu te brojnim drugim festivalima diljem svijeta, ovjenčan panegiricima kritike i publike, “Jedriličarke s broda Maiden” kreću na kino-turneju diljem Hrvatske. Najprije premijernom projekcijom u zagrebačkom Dokukinu KIC u srijedu, 21. listopada.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.