Početna Vijesti Sinoć otvoreno posebno izdanje ZagrebDoxa

Sinoć otvoreno posebno izdanje ZagrebDoxa

-

Ovogodišnje posebno izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvoreno je sinoć, u nedjelju, 4. listopada u Kinu SC u Studentskom centru u Zagrebu. Festival je započeo projekcijom filma “Bogovi Molenbeeka” / “Gods of Molenbeek” / “Aatos ja Amine” (2019) finske redateljice Reette Huhtanen, dokumentarcem o dječacima koji odrastaju u zloglasnoj briselskoj četvrti, podsjećajući nas na vječne vrijednosti poput zajedništva i solidarnosti. Uoči ovog filma publika je imala prilike pogledati i kratkometražni dokumentarac nagrađen Posebnim priznanjem na Corona Short Film Festivalu: u filmu “Osoba” (Anahonda film, 2020.) hrvatska redateljica Sunčica Ana Veldić bilježi nedavni odlazak iz potresom oštećenog stana u centru Zagreba na otok Murter, gdje otkriva zanimljiv prizor. Uoči projekcija publici su se obratili direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski, i pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Milana Vuković Runjić.

“Ovo festivalsko izdanje ne promoviramo kao šesnaesti po redu ZagrebDox, već kao posebno izdanje, i to iz nekoliko razloga, a jedan od njih su uvjeti u kojima se festival odvija. Međutim, premda je ovo izdanje festivala posebno – održava se u drugom prostoru, u neuobičajenom terminu i s nešto drugačijim programom – naša želja da publici predstavimo ove filmove upravo u kinu ostala je nepromijenjena. Za kinematografiju je iznimno važno da se publika druži, da razgovara o filmovima i da ih, naravno, pogleda na velikom platnu. U programima ovogodišnjeg ZagrebDoxa bit će za svakoga ponešto: od ozbiljnih, dramskih situacija, pa do filmova o značajnim događajima, a bit će i ljudskih priča, glazbenih filmova, ljudsko-pravaških te ekoloških tema… Vjerujemo kako smo napravili program u kojem ćete moći uživati, uroniti u njega i na neko vrijeme zaboraviti na stvarnost koja nas tišti ili možda, još važnije, smoći snage nastaviti dalje”, rekao je direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski.

Milana Vuković Runjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, službeno je proglasila festival otvorenim uz sljedeće riječi: “Domaći dokumentarni film već desetljećima bilježi svoje vrhunce i prepoznat je u svijetu kao posebna kvaliteta. Drago mi je da se tradicija izvrsnog dokumentarnog filma nastavlja sve do danas i vjerujem da ćemo na ovogodišnjem ZagrebDoxu nastaviti gledati filmove zavidne kvalitete. Kod dokumentarnog filma vrlo je važna činjenica da on liječi od stereotipa i da omogućuje da čak i poznate priče sagledamo u puno bogatijoj vizuri. Doista, od svakog dokumentarnog filma možemo naučiti nešto novo o stvarnosti koja nas okružuje.”

U idućih tjedan dana, zaključno s nedjeljom, 11. listopada, u Kinu SC i Teatru &TD prikazat će se pedesetak dokumentaraca, pri čemu se filmovi u Međunarodnoj i Regionalnoj konkurenciji nalaze u utrci za glavnu festivalsku nagradu, Veliki pečat. Mali pečat osvojit će pak autorica ili autor filma iz natjecateljskog filma do 35 godina starosti, a na festivalu će se dodijeliti još i nekoliko posebnih nagrada: nagrada Movies That Matter, nagrada FIPRESCI te nagrada Mojoj generaciji, koju dodjeljuje direktor festivala. O najboljem filmu odlučivat će i publika pa će, već tradicionalno, HT Nagrada publike pripasti filmu s najvišom prosječnom ocjenom prema mišljenju gledatelja.

I u popratnom programu The Best of the Rest publiku očekuje niz ostvarenja s čitavim spektrom tema, uključujući i nekoliko domaćih naslova. U sklopu programa ZagrebDox Pro održat će se nekoliko događanja, među kojima su i masterclass predavanja redateljice Dane Budisavljević i producentice Miljenke Čogelje te britanske dokumentaristice Lucy Walker, koja će svoje predavanje održati online. Više informacija o programu ZagrebDox Proa potražite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.