PočetnaVijestiSinoć otvoreno posebno izdanje ZagrebDoxa

Sinoć otvoreno posebno izdanje ZagrebDoxa

-

Ovogodišnje posebno izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvoreno je sinoć, u nedjelju, 4. listopada u Kinu SC u Studentskom centru u Zagrebu. Festival je započeo projekcijom filma “Bogovi Molenbeeka” / “Gods of Molenbeek” / “Aatos ja Amine” (2019) finske redateljice Reette Huhtanen, dokumentarcem o dječacima koji odrastaju u zloglasnoj briselskoj četvrti, podsjećajući nas na vječne vrijednosti poput zajedništva i solidarnosti. Uoči ovog filma publika je imala prilike pogledati i kratkometražni dokumentarac nagrađen Posebnim priznanjem na Corona Short Film Festivalu: u filmu “Osoba” (Anahonda film, 2020.) hrvatska redateljica Sunčica Ana Veldić bilježi nedavni odlazak iz potresom oštećenog stana u centru Zagreba na otok Murter, gdje otkriva zanimljiv prizor. Uoči projekcija publici su se obratili direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski, i pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Milana Vuković Runjić.

“Ovo festivalsko izdanje ne promoviramo kao šesnaesti po redu ZagrebDox, već kao posebno izdanje, i to iz nekoliko razloga, a jedan od njih su uvjeti u kojima se festival odvija. Međutim, premda je ovo izdanje festivala posebno – održava se u drugom prostoru, u neuobičajenom terminu i s nešto drugačijim programom – naša želja da publici predstavimo ove filmove upravo u kinu ostala je nepromijenjena. Za kinematografiju je iznimno važno da se publika druži, da razgovara o filmovima i da ih, naravno, pogleda na velikom platnu. U programima ovogodišnjeg ZagrebDoxa bit će za svakoga ponešto: od ozbiljnih, dramskih situacija, pa do filmova o značajnim događajima, a bit će i ljudskih priča, glazbenih filmova, ljudsko-pravaških te ekoloških tema… Vjerujemo kako smo napravili program u kojem ćete moći uživati, uroniti u njega i na neko vrijeme zaboraviti na stvarnost koja nas tišti ili možda, još važnije, smoći snage nastaviti dalje”, rekao je direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski.

Milana Vuković Runjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, službeno je proglasila festival otvorenim uz sljedeće riječi: “Domaći dokumentarni film već desetljećima bilježi svoje vrhunce i prepoznat je u svijetu kao posebna kvaliteta. Drago mi je da se tradicija izvrsnog dokumentarnog filma nastavlja sve do danas i vjerujem da ćemo na ovogodišnjem ZagrebDoxu nastaviti gledati filmove zavidne kvalitete. Kod dokumentarnog filma vrlo je važna činjenica da on liječi od stereotipa i da omogućuje da čak i poznate priče sagledamo u puno bogatijoj vizuri. Doista, od svakog dokumentarnog filma možemo naučiti nešto novo o stvarnosti koja nas okružuje.”

U idućih tjedan dana, zaključno s nedjeljom, 11. listopada, u Kinu SC i Teatru &TD prikazat će se pedesetak dokumentaraca, pri čemu se filmovi u Međunarodnoj i Regionalnoj konkurenciji nalaze u utrci za glavnu festivalsku nagradu, Veliki pečat. Mali pečat osvojit će pak autorica ili autor filma iz natjecateljskog filma do 35 godina starosti, a na festivalu će se dodijeliti još i nekoliko posebnih nagrada: nagrada Movies That Matter, nagrada FIPRESCI te nagrada Mojoj generaciji, koju dodjeljuje direktor festivala. O najboljem filmu odlučivat će i publika pa će, već tradicionalno, HT Nagrada publike pripasti filmu s najvišom prosječnom ocjenom prema mišljenju gledatelja.

I u popratnom programu The Best of the Rest publiku očekuje niz ostvarenja s čitavim spektrom tema, uključujući i nekoliko domaćih naslova. U sklopu programa ZagrebDox Pro održat će se nekoliko događanja, među kojima su i masterclass predavanja redateljice Dane Budisavljević i producentice Miljenke Čogelje te britanske dokumentaristice Lucy Walker, koja će svoje predavanje održati online. Više informacija o programu ZagrebDox Proa potražite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".