PočetnaVijestiSinoć otvoreno posebno izdanje ZagrebDoxa

Sinoć otvoreno posebno izdanje ZagrebDoxa

|

Ovogodišnje posebno izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvoreno je sinoć, u nedjelju, 4. listopada u Kinu SC u Studentskom centru u Zagrebu. Festival je započeo projekcijom filma “Bogovi Molenbeeka” / “Gods of Molenbeek” / “Aatos ja Amine” (2019) finske redateljice Reette Huhtanen, dokumentarcem o dječacima koji odrastaju u zloglasnoj briselskoj četvrti, podsjećajući nas na vječne vrijednosti poput zajedništva i solidarnosti. Uoči ovog filma publika je imala prilike pogledati i kratkometražni dokumentarac nagrađen Posebnim priznanjem na Corona Short Film Festivalu: u filmu “Osoba” (Anahonda film, 2020.) hrvatska redateljica Sunčica Ana Veldić bilježi nedavni odlazak iz potresom oštećenog stana u centru Zagreba na otok Murter, gdje otkriva zanimljiv prizor. Uoči projekcija publici su se obratili direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski, i pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Milana Vuković Runjić.

“Ovo festivalsko izdanje ne promoviramo kao šesnaesti po redu ZagrebDox, već kao posebno izdanje, i to iz nekoliko razloga, a jedan od njih su uvjeti u kojima se festival odvija. Međutim, premda je ovo izdanje festivala posebno – održava se u drugom prostoru, u neuobičajenom terminu i s nešto drugačijim programom – naša želja da publici predstavimo ove filmove upravo u kinu ostala je nepromijenjena. Za kinematografiju je iznimno važno da se publika druži, da razgovara o filmovima i da ih, naravno, pogleda na velikom platnu. U programima ovogodišnjeg ZagrebDoxa bit će za svakoga ponešto: od ozbiljnih, dramskih situacija, pa do filmova o značajnim događajima, a bit će i ljudskih priča, glazbenih filmova, ljudsko-pravaških te ekoloških tema… Vjerujemo kako smo napravili program u kojem ćete moći uživati, uroniti u njega i na neko vrijeme zaboraviti na stvarnost koja nas tišti ili možda, još važnije, smoći snage nastaviti dalje”, rekao je direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski.

Milana Vuković Runjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, službeno je proglasila festival otvorenim uz sljedeće riječi: “Domaći dokumentarni film već desetljećima bilježi svoje vrhunce i prepoznat je u svijetu kao posebna kvaliteta. Drago mi je da se tradicija izvrsnog dokumentarnog filma nastavlja sve do danas i vjerujem da ćemo na ovogodišnjem ZagrebDoxu nastaviti gledati filmove zavidne kvalitete. Kod dokumentarnog filma vrlo je važna činjenica da on liječi od stereotipa i da omogućuje da čak i poznate priče sagledamo u puno bogatijoj vizuri. Doista, od svakog dokumentarnog filma možemo naučiti nešto novo o stvarnosti koja nas okružuje.”

U idućih tjedan dana, zaključno s nedjeljom, 11. listopada, u Kinu SC i Teatru &TD prikazat će se pedesetak dokumentaraca, pri čemu se filmovi u Međunarodnoj i Regionalnoj konkurenciji nalaze u utrci za glavnu festivalsku nagradu, Veliki pečat. Mali pečat osvojit će pak autorica ili autor filma iz natjecateljskog filma do 35 godina starosti, a na festivalu će se dodijeliti još i nekoliko posebnih nagrada: nagrada Movies That Matter, nagrada FIPRESCI te nagrada Mojoj generaciji, koju dodjeljuje direktor festivala. O najboljem filmu odlučivat će i publika pa će, već tradicionalno, HT Nagrada publike pripasti filmu s najvišom prosječnom ocjenom prema mišljenju gledatelja.

I u popratnom programu The Best of the Rest publiku očekuje niz ostvarenja s čitavim spektrom tema, uključujući i nekoliko domaćih naslova. U sklopu programa ZagrebDox Pro održat će se nekoliko događanja, među kojima su i masterclass predavanja redateljice Dane Budisavljević i producentice Miljenke Čogelje te britanske dokumentaristice Lucy Walker, koja će svoje predavanje održati online. Više informacija o programu ZagrebDox Proa potražite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.