PočetnaNajaveU petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

-

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba, u Preradovićevoj 5, a nova sezona kreće uz prošlogodišnjeg kanskog pobjednika “Kordiljeri snova” / “The Cordillera of Dreams” / “La cordillère des songes” (2019) poznatog čileanskog redatelja Patricija Guzmána te uz jedan od najboljih nordijskih dokumentaraca proteklih godina “Spuštanje u vrtlog” / “Descent into the Maelstrom” (2019) Norvežanina Jana Vardøena. Zajedničko im je putovanje u veličanstvene planine Južne Amerike i Arktika gdje priroda bilježi neizbrisive tragove povijesti i krhke otiske memorije.

“Kordiljeri snova” posljednji je dio Guzmánove trilogije posvećene istraživanju odnosa između prirodne baštine i kompleksne političke povijesti Čilea. Dok se u “Nostalgiji za svjetlošću” / “Nostalgia for the Light” / “Nostalgia de la luz” (2010) bavi sjeverom, a u “Bisernom dugmetu” / “The Pearl Button” / “El botón de nácar” (2015) jugom zemlje, treći dio posvećuje čileanskoj beskrajnoj kralježnici, impozantnom planinskom lancu koji se prostire cijelom dužinom zemlje. Guzmán propituje mjesto i simboliku Kordiljera u kolektivnoj svijesti nacije, koji za mnoge figuriraju kao majka koja istovremeno štiti i izolira zemlju od ostatka svijeta. Kordiljeri su također svjedoci čileanske krvave povijesti čiji je ekonomski i politički smjer zauvijek promijenila Pinochetova diktatura.

“Spuštanje u vrtlog” oda je prirodi i teškim životnim uvjetima sjeverne Norveške koju odlikuju snažna glazba i veličanstveni krajolici. Godine 1980. Philip Glass napisao je skladbu prema kratkoj priči Edgara Allana Poea “Spuštanje u vrtlog”, koja je pak nadahnuta jedinstvenom prirodnom pojavom s otoka Lofoten po imenu Moskenesstraumen. U ovom dokumentarcu pratimo put Arktičke filharmonije do vrha planine Ryten, gdje će izvesti Glassovu glazbu s pogledom na sam Moskenesstraumen. Ovu jedinstvenu vizualno raskošnu simfoniju Dokukino donosi u sklopu projekta KineDok 2020.

S jeseni počinje i nova sezona stalnog filmsko-diskurzivnog programa Dokukina, “Hall of Fame”, prigodno posvećena turbulentnoj povijesti Čilea nakon atentata na Salvadorea Allendea viđenoj kroz dva kultna filmska eseja “U Valparaísu” / “Valparaiso” / “…A Valparaíso” (1963) nizozemskog dokumentarista Jorisa Ivensa, te “Čile, tvrdoglavo sjećanje” / “Chile, Obstinate Memory” / “Chile, la memoria obstinada” (1997) Patricija Guzmána uz uvodno predstavljanje filmologa i hispanista dr. sc. Tomislava Brleka.

U “Čile, tvrdoglavo sjećanje” Guzmán se vraća u svoju domovinu po prvi puta nakon 23 godine. U svojem kovčegu on nosi svoju trodijelnu kroniku “Bitka za Čile” (1975. – 1979.), snimljenu u maniri cinéma véritéa, političkih tenzija u Čileu 1973. godine i nasilne kontrarevolucije kojom je svrgnuta demokratski izabrana vlada. Nakon projekcije mladi ljudi, koji su odrasli bez ikakva znanja o vojnom puču, šokirani su viđenim. Spopada ih urgentna potreba za istinom, jer oni su ti koji moraju ponovno izgraditi Čile. U istom terminu prikazat će se kratkometražni putopis “U Valparaísu” – ova suradnja Jorisa Ivensa i Chrisa Markera poetična je posveta nekad prestižnoj luci, ali i refleksija na postrevolucionarno stanje.

Od 29. rujna do 3. listopada Dokukino ugošćuje četvrto izdanje Arterije, u organizaciji Kulturno informativnog centra, koje donosi hrvatske premijere aktualnih dokumentaraca o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice – od Yayoi Kusama, Lee Miller i Christa do Rudolfa Nurejeva i Orsona Wellesa, a u pripremi je još niz filmova i diskurzivnih programa, festivalskih uspješnica kao i nacionalnih hitova.

Ulaznice je moguće rezervirati i kupiti online slanjem e-maila na adresu [email protected] ili sat vremena prije početka projekcije na blagajni kina u Preradovićevoj 5. Raspored projekcija i više informacija kao i obično doznajte na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.