PočetnaNajaveU petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

-

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba, u Preradovićevoj 5, a nova sezona kreće uz prošlogodišnjeg kanskog pobjednika “Kordiljeri snova” / “The Cordillera of Dreams” / “La cordillère des songes” (2019) poznatog čileanskog redatelja Patricija Guzmána te uz jedan od najboljih nordijskih dokumentaraca proteklih godina “Spuštanje u vrtlog” / “Descent into the Maelstrom” (2019) Norvežanina Jana Vardøena. Zajedničko im je putovanje u veličanstvene planine Južne Amerike i Arktika gdje priroda bilježi neizbrisive tragove povijesti i krhke otiske memorije.

“Kordiljeri snova” posljednji je dio Guzmánove trilogije posvećene istraživanju odnosa između prirodne baštine i kompleksne političke povijesti Čilea. Dok se u “Nostalgiji za svjetlošću” / “Nostalgia for the Light” / “Nostalgia de la luz” (2010) bavi sjeverom, a u “Bisernom dugmetu” / “The Pearl Button” / “El botón de nácar” (2015) jugom zemlje, treći dio posvećuje čileanskoj beskrajnoj kralježnici, impozantnom planinskom lancu koji se prostire cijelom dužinom zemlje. Guzmán propituje mjesto i simboliku Kordiljera u kolektivnoj svijesti nacije, koji za mnoge figuriraju kao majka koja istovremeno štiti i izolira zemlju od ostatka svijeta. Kordiljeri su također svjedoci čileanske krvave povijesti čiji je ekonomski i politički smjer zauvijek promijenila Pinochetova diktatura.

“Spuštanje u vrtlog” oda je prirodi i teškim životnim uvjetima sjeverne Norveške koju odlikuju snažna glazba i veličanstveni krajolici. Godine 1980. Philip Glass napisao je skladbu prema kratkoj priči Edgara Allana Poea “Spuštanje u vrtlog”, koja je pak nadahnuta jedinstvenom prirodnom pojavom s otoka Lofoten po imenu Moskenesstraumen. U ovom dokumentarcu pratimo put Arktičke filharmonije do vrha planine Ryten, gdje će izvesti Glassovu glazbu s pogledom na sam Moskenesstraumen. Ovu jedinstvenu vizualno raskošnu simfoniju Dokukino donosi u sklopu projekta KineDok 2020.

S jeseni počinje i nova sezona stalnog filmsko-diskurzivnog programa Dokukina, “Hall of Fame”, prigodno posvećena turbulentnoj povijesti Čilea nakon atentata na Salvadorea Allendea viđenoj kroz dva kultna filmska eseja “U Valparaísu” / “Valparaiso” / “…A Valparaíso” (1963) nizozemskog dokumentarista Jorisa Ivensa, te “Čile, tvrdoglavo sjećanje” / “Chile, Obstinate Memory” / “Chile, la memoria obstinada” (1997) Patricija Guzmána uz uvodno predstavljanje filmologa i hispanista dr. sc. Tomislava Brleka.

U “Čile, tvrdoglavo sjećanje” Guzmán se vraća u svoju domovinu po prvi puta nakon 23 godine. U svojem kovčegu on nosi svoju trodijelnu kroniku “Bitka za Čile” (1975. – 1979.), snimljenu u maniri cinéma véritéa, političkih tenzija u Čileu 1973. godine i nasilne kontrarevolucije kojom je svrgnuta demokratski izabrana vlada. Nakon projekcije mladi ljudi, koji su odrasli bez ikakva znanja o vojnom puču, šokirani su viđenim. Spopada ih urgentna potreba za istinom, jer oni su ti koji moraju ponovno izgraditi Čile. U istom terminu prikazat će se kratkometražni putopis “U Valparaísu” – ova suradnja Jorisa Ivensa i Chrisa Markera poetična je posveta nekad prestižnoj luci, ali i refleksija na postrevolucionarno stanje.

Od 29. rujna do 3. listopada Dokukino ugošćuje četvrto izdanje Arterije, u organizaciji Kulturno informativnog centra, koje donosi hrvatske premijere aktualnih dokumentaraca o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice – od Yayoi Kusama, Lee Miller i Christa do Rudolfa Nurejeva i Orsona Wellesa, a u pripremi je još niz filmova i diskurzivnih programa, festivalskih uspješnica kao i nacionalnih hitova.

Ulaznice je moguće rezervirati i kupiti online slanjem e-maila na adresu [email protected] ili sat vremena prije početka projekcije na blagajni kina u Preradovićevoj 5. Raspored projekcija i više informacija kao i obično doznajte na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.