PočetnaVijesti29. Dani hrvatskog filma: Grand Prix dokumentarcu "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka

29. Dani hrvatskog filma: Grand Prix dokumentarcu “O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka

-

U Zagrebu se u kinu Tuškanac od 16. do 19. rujna održavalo 29. izdanje Dana hrvatskog filma. U konkurenciji su se našli domaći kratkometražni i srednjemetražni filmovi u igranoj, dokumentarnoj, animiranoj, eksperimentalnoj i namjenskoj formi. Selektor u igranoj kategoriji bio je Antonio Nuić, u dokumentarnoj Boris Poljak, a u animiranoj Jelena Oroz. Eksperimentalne filmove birala je Ana Hušman, namjenske pak Vanja Sremac. Članovi ovogodišnjeg žirija bili su redateljica Judita Gamulin, snimatelj Goran Mećava i producent Oliver Sertić.

Grand Prix 29. DHF-a dodijeljen je dugometražnom dokumentarnom filmu Ivana Ramljaka “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) uz sljedeće obrazloženje žirija: “Kroz jednostavan dramaturški postupak, redatelj je sa svojom ekipom stvorio močan i emotivan film o prijateljstvu, napravljen direktno iz stomaka. Nižući impresivne autorske fotografije preminulog prijatelja s iskazima njegovih partnerica i prijatelja, autor se nije libio samokritično zaroniti u vlastite nedoumice, ponovno ispitati samoga sebe i pokušati proniknuti što ga je tako snažno vezalo za čovjeka o kojemu je znao tako malo, istovremeno upućujući pitanje svima nama: što je pravo prijateljstvo i koliko smo spremni prihvatiti nešto što na prvu ne razumijemo. Zbog naglo prekinutog života svojeg prijatelja, on to, nažalost, nikada neće saznati. Iskreno motiviran da zaroni u uspone i padove jednog burnog perioda vlastitog odrastanja, stvorio je duboko intimnu slagalicu koja nam je proizvela osjećaj da smo i mi, bar na tren, bili Markovi prijatelji.”

Nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju dodijeljena je kratkometražnom eksperimentalno-dokumentarnom filmu “Prazni sati” (2019) redatelja Mate Ugrina koji je producirao Berlin University of Arts, a hrvatski koproducent je Dinaridi film. Žiri je ocijenio da je film režijski zreo, u slici i zvuku konzekventno proveden dokumentarac, dočarava nam dokolicu migrantskih radnika u naoko beskrajnom iščekivanju. Uglavnom statični kadrovi i promišljena minimalistička montaža, pomaže nam da zaronimo u misli vojske nevidljivog prekarijata u trenutcima koji na prvi pogled izgledaju kao zasluženi odmor, ali iza kojeg se kriju neizvjesnost, otuđenost i tišina.

Dani hrvatskog filma tradicionalno se smatraju smotrom najboljih novih domaćih kratkih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova koja od 1992. godine nudi uvid u kvalitetu i raznolikost naše kinematografije na svim razinama – onoj prvih profesionalnih, pa i studentskih radova, kao i na onoj etabliranih zvijezda.

Ostale dobitnike možete provjeriti na službenoj stranici DHF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije