Početna Vijesti Tri hrvatska dokumentarca na 26. Sarajevo Film Festivalu

Tri hrvatska dokumentarca na 26. Sarajevo Film Festivalu

-

Ovogodišnji, 26. Sarajevo Film Festival održat će se od 14. do 21. kolovoza, uglavnom na open air lokacijama te onim online, uslijed situacije uzrokovanoj koronavirusom. Za nagrade Srce Sarajeva u natjecateljskim programima borit će se ukupno 49 filmova, od kojih 29 s etiketom svjetske premijere.

U natjecateljskom programu dokumentarnog filma imat ćemo jednog predstavnika, “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) Đure Gavrana, koji na proslavi petnaestogodišnjice mature snima sebe i svoje bivše školske kolege kako otvaraju tešku temu zlostavljanja nekadašnje školske kolegice.

Natjecateljski program kratkog filma popunjava i naša “Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” (Bonobostudio, 2020.) Igora Bezinovića i Ivane Pipal, hibridni film o pronalasku jedne mikrokazete na otoku Lošinju. Studentski natjecateljski program sadrži i hrvatski dokumentarni film Davida Lušičića, “Bez lica” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Stvaralačka mreža Zebra; 2020.), esejističko ostvarenje koje tematizira postavljanje spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu.

Žiri ovogodišnjeg doku-programa Sarajevo Film Festivala sačinjavaju redatelj Goran Dević, producentica Lejla Dedić (BiH) te filmski kritičar Tue Steen Müller (Danska). Selektorica ovog dijela festivala je Rada Šešić, koja je izabrala ukupno šesnaest filmova, od čega će točno polovica u Sarajevu doživjeti svjetsku premijeru.

Više informacija doznajte na službenoj stranici SFF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.