Početna Vijesti Corona Short Film Festival: Posebno priznanje filmu "Osoba" Sunčice Ane Veldić

Corona Short Film Festival: Posebno priznanje filmu “Osoba” Sunčice Ane Veldić

-

Objavom pobjednika putem Facebookovog live streama, u ponedjeljak 25. svibnja završio je Corona Short Film Festival, vjerojatno jedini filmski festival na svijetu za kojeg se i organizatori nadaju da ga više nikad neće organizirati. Kako mu i samo ime govori, festival je zbog pandemije koronavirusa prisilno izašao na pozornicu, sastavljen pak od kratkometražnih filmova nastalih u samoizolaciji.

Na festival je prijavljeno više od 1200 filmova, dok je u službenu konkurenciju ušlo njih 35, među kojima i tri hrvatska: “Benov rez” (2020) Vide Žagar, “Survival Kit” (2020) Luke Stjepanovića te “Osoba” (Anahonda film, 2020.) Sunčice Ane Veldić.

Upravo je potonji dokumentarac Sunčice Ane Veldić o zanimljivom prizoru tijekom autoričine šetnje Tisnom na otoku Murteru za vrijeme izolacije, osvojio Posebno priznanje CSFF-a uz novčanu nagradu od 300 eura.

“Žiri je odlučio Posebno priznanje dati filmu ‘Osoba’ zbog njegove mogućnosti da promatranu stvarnost pretvori u jednostavno, kreativno, zaigrano i duhovito iskustvo, koristeći se isključivo maštom”, prenosi HAVC obrazloženje talijansko-američke glumice Sare Lazzaro, članice povećeg žirija Corona Short Film Festivala (Tom Wlaschiha, Marta Popivoca, Claire Burger, Dr. Catherine Colas, Sara Lazzaro, Nesrin Cavadzade i Adis Đapo).

“Ovaj film je nastao kao moja tehnička vježba isprobavanja tonske opreme. Svaku sam večer u Tisnom, za vrijeme trajanja karantene u obližnjem mjestu Murteru, radila probne snimke. Obično bih stavila kameru na neku dobru poziciju i s različitih bi udaljenosti od kamere snimala svoj glas. Kako sam zbog te vježbe stalno nešto govorila, tako sam zapravo bila dobro pripremljena za dokumentarnu priliku koja se iznenada pojavila u kadru. Kad se ‘Osoba’ pojavila, bila sam potpuno pripremljena da je kamerom ali i komentarima ispratim od ulaska do izlaska iz vidnog polja kamere, koje je s obzirom da se radi o uvali, zapravo bilo vrlo široko. Iznenadila me ova nagrada, ali i nadahnula jer je ona očito priznanje dokumentarističkoj strpljivosti ali i dobroj pripremi”, riječi su Sunčice Ane Veldić.

Ostale dobitnike provjerite na službenoj stranici Corona Short Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.