Foto: Kadar iz dokumentarnog filma
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Osoba"

Objavom pobjednika putem Facebookovog live streama, u ponedjeljak 25. svibnja završio je Corona Short Film Festival, vjerojatno jedini filmski festival na svijetu za kojeg se i organizatori nadaju da ga više nikad neće organizirati. Kako mu i samo ime govori, festival je zbog pandemije koronavirusa prisilno izašao na pozornicu, sastavljen pak od kratkometražnih filmova nastalih u samoizolaciji.

Na festival je prijavljeno više od 1200 filmova, dok je u službenu konkurenciju ušlo njih 35, među kojima i tri hrvatska: “Benov rez” (2020) Vide Žagar, “Survival Kit” (2020) Luke Stjepanovića te “Osoba” (Anahonda film, 2020.) Sunčice Ane Veldić.

Upravo je potonji dokumentarac Sunčice Ane Veldić o zanimljivom prizoru tijekom autoričine šetnje Tisnom na otoku Murteru za vrijeme izolacije, osvojio Posebno priznanje CSFF-a uz novčanu nagradu od 300 eura.

“Žiri je odlučio Posebno priznanje dati filmu ‘Osoba’ zbog njegove mogućnosti da promatranu stvarnost pretvori u jednostavno, kreativno, zaigrano i duhovito iskustvo, koristeći se isključivo maštom”, prenosi HAVC obrazloženje talijansko-američke glumice Sare Lazzaro, članice povećeg žirija Corona Short Film Festivala (Tom Wlaschiha, Marta Popivoca, Claire Burger, Dr. Catherine Colas, Sara Lazzaro, Nesrin Cavadzade i Adis Đapo).

“Ovaj film je nastao kao moja tehnička vježba isprobavanja tonske opreme. Svaku sam večer u Tisnom, za vrijeme trajanja karantene u obližnjem mjestu Murteru, radila probne snimke. Obično bih stavila kameru na neku dobru poziciju i s različitih bi udaljenosti od kamere snimala svoj glas. Kako sam zbog te vježbe stalno nešto govorila, tako sam zapravo bila dobro pripremljena za dokumentarnu priliku koja se iznenada pojavila u kadru. Kad se ‘Osoba’ pojavila, bila sam potpuno pripremljena da je kamerom ali i komentarima ispratim od ulaska do izlaska iz vidnog polja kamere, koje je s obzirom da se radi o uvali, zapravo bilo vrlo široko. Iznenadila me ova nagrada, ali i nadahnula jer je ona očito priznanje dokumentarističkoj strpljivosti ali i dobroj pripremi”, riječi su Sunčice Ane Veldić.

Ostale dobitnike provjerite na službenoj stranici Corona Short Film Festivala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here