PočetnaVijestiCorona Short Film Festival: Posebno priznanje filmu "Osoba" Sunčice Ane Veldić

Corona Short Film Festival: Posebno priznanje filmu “Osoba” Sunčice Ane Veldić

|

Objavom pobjednika putem Facebookovog live streama, u ponedjeljak 25. svibnja završio je Corona Short Film Festival, vjerojatno jedini filmski festival na svijetu za kojeg se i organizatori nadaju da ga više nikad neće organizirati. Kako mu i samo ime govori, festival je zbog pandemije koronavirusa prisilno izašao na pozornicu, sastavljen pak od kratkometražnih filmova nastalih u samoizolaciji.

Na festival je prijavljeno više od 1200 filmova, dok je u službenu konkurenciju ušlo njih 35, među kojima i tri hrvatska: “Benov rez” (2020) Vide Žagar, “Survival Kit” (2020) Luke Stjepanovića te “Osoba” (Anahonda film, 2020.) Sunčice Ane Veldić.

Upravo je potonji dokumentarac Sunčice Ane Veldić o zanimljivom prizoru tijekom autoričine šetnje Tisnom na otoku Murteru za vrijeme izolacije, osvojio Posebno priznanje CSFF-a uz novčanu nagradu od 300 eura.

“Žiri je odlučio Posebno priznanje dati filmu ‘Osoba’ zbog njegove mogućnosti da promatranu stvarnost pretvori u jednostavno, kreativno, zaigrano i duhovito iskustvo, koristeći se isključivo maštom”, prenosi HAVC obrazloženje talijansko-američke glumice Sare Lazzaro, članice povećeg žirija Corona Short Film Festivala (Tom Wlaschiha, Marta Popivoca, Claire Burger, Dr. Catherine Colas, Sara Lazzaro, Nesrin Cavadzade i Adis Đapo).

“Ovaj film je nastao kao moja tehnička vježba isprobavanja tonske opreme. Svaku sam večer u Tisnom, za vrijeme trajanja karantene u obližnjem mjestu Murteru, radila probne snimke. Obično bih stavila kameru na neku dobru poziciju i s različitih bi udaljenosti od kamere snimala svoj glas. Kako sam zbog te vježbe stalno nešto govorila, tako sam zapravo bila dobro pripremljena za dokumentarnu priliku koja se iznenada pojavila u kadru. Kad se ‘Osoba’ pojavila, bila sam potpuno pripremljena da je kamerom ali i komentarima ispratim od ulaska do izlaska iz vidnog polja kamere, koje je s obzirom da se radi o uvali, zapravo bilo vrlo široko. Iznenadila me ova nagrada, ali i nadahnula jer je ona očito priznanje dokumentarističkoj strpljivosti ali i dobroj pripremi”, riječi su Sunčice Ane Veldić.

Ostale dobitnike provjerite na službenoj stranici Corona Short Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.