PočetnaVijestiOdgađa se 30. Animafest Zagreb

Odgađa se 30. Animafest Zagreb

-

Umjesto redovite festivalske najave koju javnost i mediji u ovo doba godine očekuju, organizacijski tim 30. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2020, planiranog od 8. do 13. lipnja, morao je donijeti odluku da zbog prisutnosti bolesti COVID-19 i posljedica nedavnog potresa u Zagrebu odgodi planirani termin festivala. Sukladno razvoju situacije kod nas i u svijetu, na vrijeme će biti objavljen novi termin održavanja.

“Izuzetno nam je žao što Zagreb početkom ovog ljeta neće biti u mogućnosti ugostiti najznačajnije animatore svijeta. No, okolnosti su nas prisilile da festival po prvi puta kalendarski izmaknemo u drugom terminu. Naša obaveza je da se prema nastaloj situaciji odnosimo odgovorno i zrelo, ali se zato nadamo da ćemo uskoro biti u prilici prikazati naš cjelokupni program”, rekao je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj festivala.

U vremenu iščekivanja novog termina Animafest Zagreb pripremio je svim ljubiteljima animacije atraktivan sadržaj programa Animafest Insights koji će biti dostupan na festivalskoj internetskoj stranici i društvenim mrežama. Program je osmišljen s idejom da šira javnost stekne uvid u filmove koji se prikazuju na festivalu, ali i da se podsjetimo na iznimne uspjehe kojeg animacija bilježi posljednjih godina. Posebnu draž Animafest Insights programa čini i ekskluzivna serija intervjua s autoricama i autorima u sklopu objave filmova kako bi se publika još bolje povezala sa umjetnicima i njihovim animiranim hitovima.

Program se otvara filmom “Ježeva kuća” (National Film Board of Canada / Bonobostudio; 2017.) nastalom prema istoimenoj priči Branka Ćopića. Djelo je to hrvatske autorice Eve Cvijanović koja živi u Kanadi, a za kojeg je autorica dobila nagrada za najbolji kratkometražni film po izboru publike na Animafestu 2017. godine te brojne druge nagrade diljem svijeta.

U programu Animafest Insights bit će u redovitom slijedu još predstavljene sljedeće autorice i autori: Alice Guimaraes, Monica Santos (“Amelia & Duarte”), Alice Saey (“Mark Lotterman – Happy”), Celine Devaux (Sunday Lunch), Joanna Quinn (“Girls Night Out”), Max Porter, Ru Kuwahata (“Negative Space”), Tomek Popakul (“Acid Rain”), Nikita Diakur (“FEST”) i Veljko Popović (“Biciklisti”).

U organizacijskom i programskom smislu Animafest Zagreb 2020 spreman je za održavanje, no zajedno sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII iščekuje bolje okolnosti. Očekuje se da će novi termin ovogodišnjeg izdanja biti podjednako atraktivan kao i novi festivalski vizualni identitet kojeg minucioznom likovnom poetikom potpisuje Yoriko Mizushiri, jedna od najdistinktivnijih japanskih umjetnica mlađe srednje generacije i animatorica svjetskoga glasa kojoj je s tek nekolicinom filmova jedinstvene i posebne, samosvojne i prepoznatljive estetike i poetike već pošlo za rukom izvršiti nezaobilazan umjetnički utjecaj na globalna animacijska strujanja od SAD-a do Hrvatske.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije