Početna Vijesti Dva dokumentarca osvojila ovogodišnju nagradu Akademije televizijskih umjetnosti i znanosti

Dva dokumentarca osvojila ovogodišnju nagradu Akademije televizijskih umjetnosti i znanosti

-

Osim dobro poznate oskarovske Akademije, postoji i ona televizijska. Američka Akademija televizijskih umjetnosti i znanosti (Academy of Television Arts & Sciences) – koja stoji iza nagrada Emmy – već trinaestu godinu zaredom nagrađuje različite forme televizijskog programa koji se bavi složenim pitanjima današnjeg društva. Ovogodišnja dodjela nagrada trebala je biti održana u travnju, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođena na neodređeno vrijeme. Pobjednici su svijetu priopćeni prije nekoliko dana (četvrtak, 2. travnja) putem službenog priopćenja za javnost.

Od šest ukupno nagrađenih filmskih ostvarenja, dva su dokumentarna. Riječ je o dokumentarcima “16 Shots” (2019) američkog autora Ricka Rowleya, odnosno “At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal” (2019) kolegice mu Erin Lee Carr.

Dokumentarni film “16 Shots” prati malu grupu aktivista, novinara i odvjetnika koji pokušavaju razotkriti istinu iza sumnjivog ubojstva mladog, 17-godišnjeg crnca Laquana McDonalda, ustrijeljenog od strane čikaške policije. Plavci su događaj htjeli zataškati, ali slučaj je u konačnici završio na sudu zahvaljujući aktivistima i pritisku javnosti. Dokumentarac je pak prikazan na Showtimeu.

Nagradu TV-Akademije osvojio je i dokumentarni film “At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal” (2019) Erin Lee Carr. Tema nimalo lakša od prethodne, također s primjesama zataškavanja i nebrojenim uništenim mladim životima. Naime, 2016. godine u javnosti je poput bombe odjeknula vijest da je Larry Nassar, službeni doktor američke gimnastičke reprezentacije, desetljećima seksualno zlostavljao djevojčice i mlade djevojke, počevši od 1992. godine. Film o jednom od najvećih skandala u povijesti američkog sporta, originalno je prikazan na HBO-u.

Ostatak pobjednika provjerite na službenim stranicama Akademije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.