PočetnaNajaveDokumentarni.net: Dvije nove programske cjeline za hrvatsku dokumentaristiku

Dokumentarni.net: Dvije nove programske cjeline za hrvatsku dokumentaristiku

|

U ovo nesretno doba doslovne borbe za život, pisati o filmu čini se zaista neukusnim, promašenim, u najboljem slučaju – gubitkom svačijeg vremena. Kako objaviti esej, recenziju ili intervju u doba pošasti koja je već odnijela tisuće ljudskih života i kojoj se u dogledno vrijeme ne nazire kraj. Nismo, naravno, jedini koji razmišljaju o smislu nastavka rada u ova distopijska vremena, ali opcija sjedenja skrštenih ruku također ne dolazi u obzir.

Iz tog razloga s pomiješanim osjećajima najavljujemo skorašnje pokretanje dvije nove programske cjeline vezane za hrvatski dokumentarni film, koje će uz četvrtu sezonu “Prozora” Višnje Vukašinović (eseji o domaćoj dokumentarici do osamostaljenja), tvoriti glavno ovogodišnje sadržajno meso portala Dokumentarni.net.

Tako će Janko Heidl u seriji tekstova “Rastrimo zastrto” otkriti nepoznate detalje iz stvaralačkog opusa domaćih autorica i autora, izvučene iz zaborava, rastrti iz zastrtosti. Tomislava Radića (1940. – 2015.) kao prvog od njih, i to kroz okruglih deset tekstova u kojima će biti riječ o njegovim, zbog raznoraznih okolnosti zaboravljenim kratkim dokumentarcima snimanima za televiziju (RTZ i HRT).

“Posrijedi su uglavnom reprezentativni primjerci cinema véritéa nastali pod redateljskim vodstvom senzibilnog improvizatora što se vješto i s razumijevanjem snalazi na licu mjesta, umješno koristeći stvarne, zateknute, nenamještene životne okolnosti te bilježi iznimno neposredne, zbiljske, nehinjene reakcije i ponašanje običnih ljudi ispred kamere”, najavljuje svoje tekstove Janko Heidl.

“Pogled iza objektiva” Hrvoja Krstičevića bavit će se krucijalnim članovima filmske ekipe, koji dosad nisu imali prilike toliko često istupati u medijima. O direktorima fotografije, montažerima, dizajnerima zvuka i ostalim važnim filmskim kotačićima sada ćemo pokušati doznati više kroz seriju intervjua na našem portalu. Već smo priveli neke od ključnih igrača druge strane doku-filmske medalje poput montažera Damira Čučića ili Ive Kraljević, ali čast da otvori prvu sezonu “PIO-a” ipak će pripasti dizajneru zvuka Ranku Paukoviću, čiji intervju objavljujemo sutra, 25. ožujka. Ostatak tekstova očekujte u redovnim tjednim terminima od početka travnja.

Projekt “Hrvatska dokumentaristika – jučer, danas, sutra” sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.