Foto: Dokumentarni.net logo

U ovo nesretno doba doslovne borbe za život, pisati o filmu čini se zaista neukusnim, promašenim, u najboljem slučaju – gubitkom svačijeg vremena. Kako objaviti esej, recenziju ili intervju u doba pošasti koja je već odnijela tisuće ljudskih života i kojoj se u dogledno vrijeme ne nazire kraj. Nismo, naravno, jedini koji razmišljaju o smislu nastavka rada u ova distopijska vremena, ali opcija sjedenja skrštenih ruku također ne dolazi u obzir.

Iz tog razloga s pomiješanim osjećajima najavljujemo skorašnje pokretanje dvije nove programske cjeline vezane za hrvatski dokumentarni film, koje će uz četvrtu sezonu “Prozora” Višnje Vukašinović (eseji o domaćoj dokumentarici do osamostaljenja), tvoriti glavno ovogodišnje sadržajno meso portala Dokumentarni.net.

Tako će Janko Heidl u seriji tekstova “Rastrimo zastrto” otkriti nepoznate detalje iz stvaralačkog opusa domaćih autorica i autora, izvučene iz zaborava, rastrti iz zastrtosti. Tomislava Radića (1940. – 2015.) kao prvog od njih, i to kroz okruglih deset tekstova u kojima će biti riječ o njegovim, zbog raznoraznih okolnosti zaboravljenim kratkim dokumentarcima snimanima za televiziju (RTZ i HRT).

“Posrijedi su uglavnom reprezentativni primjerci cinema véritéa nastali pod redateljskim vodstvom senzibilnog improvizatora što se vješto i s razumijevanjem snalazi na licu mjesta, umješno koristeći stvarne, zateknute, nenamještene životne okolnosti te bilježi iznimno neposredne, zbiljske, nehinjene reakcije i ponašanje običnih ljudi ispred kamere”, najavljuje svoje tekstove Janko Heidl.

“Pogled iza objektiva” Hrvoja Krstičevića bavit će se krucijalnim članovima filmske ekipe, koji dosad nisu imali prilike toliko često istupati u medijima. O direktorima fotografije, montažerima, dizajnerima zvuka i ostalim važnim filmskim kotačićima sada ćemo pokušati doznati više kroz seriju intervjua na našem portalu. Već smo priveli neke od ključnih igrača druge strane doku-filmske medalje poput montažera Damira Čučića ili Ive Kraljević, ali čast da otvori prvu sezonu “PIO-a” ipak će pripasti dizajneru zvuka Ranku Paukoviću, čiji intervju objavljujemo sutra, 25. ožujka. Ostatak tekstova očekujte u redovnim tjednim terminima od početka travnja.

Projekt “Hrvatska dokumentaristika – jučer, danas, sutra” sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here