Početna Najave Dokumentarni.net: Dvije nove programske cjeline za hrvatsku dokumentaristiku

Dokumentarni.net: Dvije nove programske cjeline za hrvatsku dokumentaristiku

-

U ovo nesretno doba doslovne borbe za život, pisati o filmu čini se zaista neukusnim, promašenim, u najboljem slučaju – gubitkom svačijeg vremena. Kako objaviti esej, recenziju ili intervju u doba pošasti koja je već odnijela tisuće ljudskih života i kojoj se u dogledno vrijeme ne nazire kraj. Nismo, naravno, jedini koji razmišljaju o smislu nastavka rada u ova distopijska vremena, ali opcija sjedenja skrštenih ruku također ne dolazi u obzir.

Iz tog razloga s pomiješanim osjećajima najavljujemo skorašnje pokretanje dvije nove programske cjeline vezane za hrvatski dokumentarni film, koje će uz četvrtu sezonu “Prozora” Višnje Vukašinović (eseji o domaćoj dokumentarici do osamostaljenja), tvoriti glavno ovogodišnje sadržajno meso portala Dokumentarni.net.

Tako će Janko Heidl u seriji tekstova “Rastrimo zastrto” otkriti nepoznate detalje iz stvaralačkog opusa domaćih autorica i autora, izvučene iz zaborava, rastrti iz zastrtosti. Tomislava Radića (1940. – 2015.) kao prvog od njih, i to kroz okruglih deset tekstova u kojima će biti riječ o njegovim, zbog raznoraznih okolnosti zaboravljenim kratkim dokumentarcima snimanima za televiziju (RTZ i HRT).

“Posrijedi su uglavnom reprezentativni primjerci cinema véritéa nastali pod redateljskim vodstvom senzibilnog improvizatora što se vješto i s razumijevanjem snalazi na licu mjesta, umješno koristeći stvarne, zateknute, nenamještene životne okolnosti te bilježi iznimno neposredne, zbiljske, nehinjene reakcije i ponašanje običnih ljudi ispred kamere”, najavljuje svoje tekstove Janko Heidl.

“Pogled iza objektiva” Hrvoja Krstičevića bavit će se krucijalnim članovima filmske ekipe, koji dosad nisu imali prilike toliko često istupati u medijima. O direktorima fotografije, montažerima, dizajnerima zvuka i ostalim važnim filmskim kotačićima sada ćemo pokušati doznati više kroz seriju intervjua na našem portalu. Već smo priveli neke od ključnih igrača druge strane doku-filmske medalje poput montažera Damira Čučića ili Ive Kraljević, ali čast da otvori prvu sezonu “PIO-a” ipak će pripasti dizajneru zvuka Ranku Paukoviću, čiji intervju objavljujemo sutra, 25. ožujka. Ostatak tekstova očekujte u redovnim tjednim terminima od početka travnja.

Projekt “Hrvatska dokumentaristika – jučer, danas, sutra” sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Kumek” i “Kuća Male Zvijezde”

Na program Al Jazeere Balkans ovaj tjedan stižu "Kumek" Darija Juričana i "Kuća Male Zvijezde" Slađane Lučić.

“76 Days” – Javljanje iz središta koronavirusne oluje

"76 Days" (2020) prati početak izbijanja pandemije koronavirusa u nekoliko vuhanskih bolnica početkom 2020. godine.

“Usidjelice” – Udaja kao imperativ

Problemsko središte filma "Usidjelice" jest jedna od nevolja suvremene Kine - danas je u toj zemlji 30 milijuna (!) muškaraca više nego žena.

“All In: The Fight for Democracy” – Pokret koji je prelomio izbore

Trumpovi simpatizeri vjerojatno će "All In: The Fight for Democracy" (2020) otpisati kao jeftinu propagandu usmjerenu protiv njih samih.

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.