Početna Najave Dokumentarni.net: Dvije nove programske cjeline za hrvatsku dokumentaristiku

Dokumentarni.net: Dvije nove programske cjeline za hrvatsku dokumentaristiku

-

U ovo nesretno doba doslovne borbe za život, pisati o filmu čini se zaista neukusnim, promašenim, u najboljem slučaju – gubitkom svačijeg vremena. Kako objaviti esej, recenziju ili intervju u doba pošasti koja je već odnijela tisuće ljudskih života i kojoj se u dogledno vrijeme ne nazire kraj. Nismo, naravno, jedini koji razmišljaju o smislu nastavka rada u ova distopijska vremena, ali opcija sjedenja skrštenih ruku također ne dolazi u obzir.

Iz tog razloga s pomiješanim osjećajima najavljujemo skorašnje pokretanje dvije nove programske cjeline vezane za hrvatski dokumentarni film, koje će uz četvrtu sezonu “Prozora” Višnje Vukašinović (eseji o domaćoj dokumentarici do osamostaljenja), tvoriti glavno ovogodišnje sadržajno meso portala Dokumentarni.net.

Tako će Janko Heidl u seriji tekstova “Rastrimo zastrto” otkriti nepoznate detalje iz stvaralačkog opusa domaćih autorica i autora, izvučene iz zaborava, rastrti iz zastrtosti. Tomislava Radića (1940. – 2015.) kao prvog od njih, i to kroz okruglih deset tekstova u kojima će biti riječ o njegovim, zbog raznoraznih okolnosti zaboravljenim kratkim dokumentarcima snimanima za televiziju (RTZ i HRT).

“Posrijedi su uglavnom reprezentativni primjerci cinema véritéa nastali pod redateljskim vodstvom senzibilnog improvizatora što se vješto i s razumijevanjem snalazi na licu mjesta, umješno koristeći stvarne, zateknute, nenamještene životne okolnosti te bilježi iznimno neposredne, zbiljske, nehinjene reakcije i ponašanje običnih ljudi ispred kamere”, najavljuje svoje tekstove Janko Heidl.

“Pogled iza objektiva” Hrvoja Krstičevića bavit će se krucijalnim članovima filmske ekipe, koji dosad nisu imali prilike toliko često istupati u medijima. O direktorima fotografije, montažerima, dizajnerima zvuka i ostalim važnim filmskim kotačićima sada ćemo pokušati doznati više kroz seriju intervjua na našem portalu. Već smo priveli neke od ključnih igrača druge strane doku-filmske medalje poput montažera Damira Čučića ili Ive Kraljević, ali čast da otvori prvu sezonu “PIO-a” ipak će pripasti dizajneru zvuka Ranku Paukoviću, čiji intervju objavljujemo sutra, 25. ožujka. Ostatak tekstova očekujte u redovnim tjednim terminima od početka travnja.

Projekt “Hrvatska dokumentaristika – jučer, danas, sutra” sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 10. Školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 10. Školu dokumentarnog filma udruge Restart.

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.