PočetnaVijestiZbog koronavirusa odgođen 22. Festival dokumentarnog filma u Solunu

Zbog koronavirusa odgođen 22. Festival dokumentarnog filma u Solunu

-

Širom Europe poput domina počele su redom padati manifestacije raznih vrsta s potencijalom okupljanja većeg broja pojedinaca na jednom mjestu. Razlog je, naravno, prodor koronavirusa na Stari kontinent pa se tako diljem Europe otkazuju letovi, nogometne utakmice, kulturna događanja…

Iz kuta europskih filmskih festivala, u Švicarskoj je otkazano osamnaesto izdanje ženevskog Međunarodnog filmskog festivala i Foruma o ljudskim pravima (FIFDH) koje se trebalo održati od 6. do 15. ožujka. Tamošnje vlasti zabranile su javna okupljanja većeg broja ljudi (više od tisuću) na jednom mjestu, a s obzirom na to da se na FIFDH-u očekivalo i do četrdeset puta veći broj od spomenutog, ovogodišnje izdanje festivala je otkazano.

Sličnim putem, iako zasad ne otkaznim, krenuo je i 22. Festival dokumentarnog filma u Solunu koji je svoja vrata trebao otvoriti od 5. do 15. ožujka. Zbog virusne najezde, prema riječima organizatora, početak festivala bit će prebačen na kraj svibnja ili početak lipnja. Pogled prema budućnosti, primjerice, nudi moguće otkazivanje Filmskog festivala u Cannesu (12. – 23. svibnja) nakon također recentne francuske zabrane okupljanja za više od pet tisuća ljudi. U Hrvatskoj srećom sličnih rampi još uvijek nema, nadamo se da će tako i ostati – pred vratima je 16. ZagrebDox.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.