Širom Europe poput domina počele su redom padati manifestacije raznih vrsta s potencijalom okupljanja većeg broja pojedinaca na jednom mjestu. Razlog je, naravno, prodor koronavirusa na Stari kontinent pa se tako diljem Europe otkazuju letovi, nogometne utakmice, kulturna događanja…

Iz kuta europskih filmskih festivala, u Švicarskoj je otkazano osamnaesto izdanje ženevskog Međunarodnog filmskog festivala i Foruma o ljudskim pravima (FIFDH) koje se trebalo održati od 6. do 15. ožujka. Tamošnje vlasti zabranile su javna okupljanja većeg broja ljudi (više od tisuću) na jednom mjestu, a s obzirom na to da se na FIFDH-u očekivalo i do četrdeset puta veći broj od spomenutog, ovogodišnje izdanje festivala je otkazano.

Sličnim putem, iako zasad ne otkaznim, krenuo je i 22. Festival dokumentarnog filma u Solunu koji je svoja vrata trebao otvoriti od 5. do 15. ožujka. Zbog virusne najezde, prema riječima organizatora, početak festivala bit će prebačen na kraj svibnja ili početak lipnja. Pogled prema budućnosti, primjerice, nudi moguće otkazivanje Filmskog festivala u Cannesu (12. – 23. svibnja) nakon također recentne francuske zabrane okupljanja za više od pet tisuća ljudi. U Hrvatskoj srećom sličnih rampi još uvijek nema, nadamo se da će tako i ostati – pred vratima je 16. ZagrebDox.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here