PočetnaVijesti“Meet the Future: Serbia”: Četvero mladih srpskih dokumentarista na 22. Festivalu dokumentarnog filma u Solunu

“Meet the Future: Serbia”: Četvero mladih srpskih dokumentarista na 22. Festivalu dokumentarnog filma u Solunu

|

Na 22. izdanju Festivalu dokumentarnog filma u Solunu, u sklopu Agora Doc Marketa, od 9. do 13. ožujka održat će se i program “Meet the Future: Serbia”. Distributerima, agentima prodaje, festivalskim i televizijskim programerima, kao i drugim profesionalcima iz područja dokumentarnog filma, predstavit će se četvero mladih srpskih dokumentarista: Vanja Kovačević, Tea Lukač, Danilo Ceković i Luka Papić. Oni će tamo predstaviti svoje projekte u fazi nastajanja, dok je mentor ovih predstavljanja nagrađivani grčki producent Konstantinos Kontovrakis.

Vanja Kovačević će predstaviti svoj film “Supernova”. Kako stoji u sinopsisu ovog ostvarenja, “Supernova” će nas odvesti u svijet rock and roll fotografije. Vodič kroz ovaj velik i vrlo unosan dio glazbene industrije je fotograf Branislav Brajan Rašić. Nakon nekoliko godina boravka između Jugoslavije i Velike Britanije, London je 1979. postao Brajanov dom. Unatoč samoukosti, njegove fotografije pomogle su u stvaranju idola, uvećanju slave i prisustva velikih glazbenih zvijezda u životima običnih ljudi. Značaj njegovog rada potvrđuje činjenica da se radi o jednom od četiri službena fotografa legendarnog benda The Rolling Stones.

Tea Lukač će predstaviti projekt svog eksperimentalno-dokumentarnog filma “Koreni”. Ona je i autorica hvaljenog i nagrađivanog dokumentarnog filma “Beliberi” / “Najvažniji dečko na svetu” (2016).

Danilo Ceković u Grčku odlazi s projektom “Dnevnik ozbiljnog prestupnika”. U sinopsisu ovog filma stoji kako Danilo, prijestupnik, nakon naizgled bezazlene tuče, čitavo ljeto provodi služeći kaznu društveno korisnog rada. Čisteći bazen Sportskog centra “Vračar”, sa svojom djevojkom Mirom mobilnim telefonom snima video-dnevnik o njihovoj ljubavi tijekom ovog procesa sazrijevanja. Kroz emotivne uspone i padove, komični prijestupnik bilježi osobnu borbu odrastanja.

Luka Papić će predočiti projekt svog filma “Kutija”, dokumentarno ostvarenje o jednom od najčudnijih razdoblja u modernoj srpskoj povijesti. Na nekonvencionalan način film se bavi počecima djelovanja opozicije, formiranjem višestranačkog sistema i prvim demokratskim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima, održanim u Republici Srbiji 1990. godine, kao i posljedicama tih izbora.

Svi spomenuti projekti nastaju i uz podršku Filmskog centra Srbije. Ovogodišnje izdanje Festivala dokumentarnog filma u Solunu održat će se od 5. do 15. ožujka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.