PočetnaVijesti“Meet the Future: Serbia”: Četvero mladih srpskih dokumentarista na 22. Festivalu dokumentarnog...

“Meet the Future: Serbia”: Četvero mladih srpskih dokumentarista na 22. Festivalu dokumentarnog filma u Solunu

-

Na 22. izdanju Festivalu dokumentarnog filma u Solunu, u sklopu Agora Doc Marketa, od 9. do 13. ožujka održat će se i program “Meet the Future: Serbia”. Distributerima, agentima prodaje, festivalskim i televizijskim programerima, kao i drugim profesionalcima iz područja dokumentarnog filma, predstavit će se četvero mladih srpskih dokumentarista: Vanja Kovačević, Tea Lukač, Danilo Ceković i Luka Papić. Oni će tamo predstaviti svoje projekte u fazi nastajanja, dok je mentor ovih predstavljanja nagrađivani grčki producent Konstantinos Kontovrakis.

Vanja Kovačević će predstaviti svoj film “Supernova”. Kako stoji u sinopsisu ovog ostvarenja, “Supernova” će nas odvesti u svijet rock and roll fotografije. Vodič kroz ovaj velik i vrlo unosan dio glazbene industrije je fotograf Branislav Brajan Rašić. Nakon nekoliko godina boravka između Jugoslavije i Velike Britanije, London je 1979. postao Brajanov dom. Unatoč samoukosti, njegove fotografije pomogle su u stvaranju idola, uvećanju slave i prisustva velikih glazbenih zvijezda u životima običnih ljudi. Značaj njegovog rada potvrđuje činjenica da se radi o jednom od četiri službena fotografa legendarnog benda The Rolling Stones.

Tea Lukač će predstaviti projekt svog eksperimentalno-dokumentarnog filma “Koreni”. Ona je i autorica hvaljenog i nagrađivanog dokumentarnog filma “Beliberi” / “Najvažniji dečko na svetu” (2016).

Danilo Ceković u Grčku odlazi s projektom “Dnevnik ozbiljnog prestupnika”. U sinopsisu ovog filma stoji kako Danilo, prijestupnik, nakon naizgled bezazlene tuče, čitavo ljeto provodi služeći kaznu društveno korisnog rada. Čisteći bazen Sportskog centra “Vračar”, sa svojom djevojkom Mirom mobilnim telefonom snima video-dnevnik o njihovoj ljubavi tijekom ovog procesa sazrijevanja. Kroz emotivne uspone i padove, komični prijestupnik bilježi osobnu borbu odrastanja.

Luka Papić će predočiti projekt svog filma “Kutija”, dokumentarno ostvarenje o jednom od najčudnijih razdoblja u modernoj srpskoj povijesti. Na nekonvencionalan način film se bavi počecima djelovanja opozicije, formiranjem višestranačkog sistema i prvim demokratskim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima, održanim u Republici Srbiji 1990. godine, kao i posljedicama tih izbora.

Svi spomenuti projekti nastaju i uz podršku Filmskog centra Srbije. Ovogodišnje izdanje Festivala dokumentarnog filma u Solunu održat će se od 5. do 15. ožujka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...