PočetnaNajaveZagrebačka premijera dokumentarca "Prijateljstvo s Trokutom"

Zagrebačka premijera dokumentarca “Prijateljstvo s Trokutom”

-

U ponedjeljak, 11. studenog, zagrebačko Kino Kinoteka ugostit će zagrebačku premijeru dokumentarnog filma Vladimire Spindler, “Prijateljstvo s Trokutom” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.), u kojem redateljica predstavlja intimističku priču o prijateljstvu sa čuvenim konceptualnim umjetnikom, Vladimirom Dodigom Trokutom.

S namjerom da dozna kakav je Trokut zapravo i pronikne u osobu iza umjetničke persone, redateljica ulazi duboko u njegov osebujni svijet. Tijekom snimanja njih dvoje postaju prijatelji, a film se odmiče od klasičnog biografskog prikaza umjetnika te kroz prizmu nastalog prijateljstva donosi intiman pogled na umjetnikovu svakodnevicu i priču o nekom drugom Trokutu, kojeg je malo tko imao priliku upoznati.

Osim kao umjetnik, Vladimir Dodig Trokut (1949. – 2018.) bio je poznat i kao šaman, sakupljač umjetnina, galerist, muzeolog, donator, antropolog, teoretičar, predavač, publicist, autor mnogobrojnih muzejskih projekata i osnivač prvog svjetskog Anti-muzeja. Začetnik je varijante konceptualne i post-konceptualne no-umjetnosti i tvorac novih muzeoloških i umjetničkih praksi, kao i nazivlja u novoj umjetničkoj praksi i muzeologiji. Djela mu se nalaze u svjetskim muzejima i zbirkama.

Vladimira Spindler je fotografkinja i redateljica dokumentarnih filmova. Fotografijom se bavi od 1998. godine, a snima za poznate magazine i kazališta. Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi. Kao redateljica potpisuje kratkometražne dokumentarne filmove “Preko ruba” (2017) i “Mama, zašto plačeš…” (Restart – Škola dokumentarnog filma, 2017.), a trenutno priprema dugometražni dokumentarni film “Geni moje djece”.

Projekcija filma počinje u 20 sati, a bit će popraćena izložbom Trokutovih radova koju je omogućila Zaklada Trokut. Ulaz je besplatan uz prethodno preuzete ulaznice na blagajni kina Kinoteka od 19 sati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije