PočetnaVijesti"Ivanova igra": U Splitu održana premijera dokumentarca o Ivanu Gudelju

“Ivanova igra”: U Splitu održana premijera dokumentarca o Ivanu Gudelju

-

Pred prepunim gledalištem Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, prekjučer (nedjelja, 27.10.) je održana svečana premijera dokumentarnog filma “Ivanova igra” (Gral Film, 2019.) hrvatskog redatelja Tomislava Žaje o legendi Hajduka, Ivanu Gudelju.

Inspirativna životna priča jednog od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena, u Split je dovela brojne uzvanike iz Hrvatske i inozemstva. Uz predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, koja je i sama nekoć bila velika obožavateljica Ivana Gudelja, splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu te župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, svečana premijera okupila je na jednom mjestu najveće nogometne zvijezde i najvažnije ljude u nogometu Splita, Hrvatske i regije. Filmsku priču o legendi Hajduka, prijatelju i suigraču, pratili su: Luka Zajc, osobni izaslanik i šef ureda predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina; predsjednik HNK Hajduk Marin Brbić; Hajdukovi asovi Zlatko Vujović, Vilson Džoni, Ivan Buljan, Zoran Vulić, Drago Čelić, Nikica Cukrov i drugi; nekadašnji igrači Crvene zvezde Vladimir Petrović Pižon i Miloš Drizić; izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić te doajeni sportskog novinarstva Edo Pezzi i Milojko Pantić. Naravno, najveća je zvijezda bio Ivan Gudelj čije je obraćanje publici nagrađeno najvećim i najduljim pljeskom.

“Svoj sam život posvetio nogometu i sportu, a nakon prekida karijere i borbi za zdravlje, samopouzdanje, život dostojan življenja, pri čemu sam najveću potporu nalazio u obitelji i prijateljima koji mi niti u najtežim trenucima nisu okrenuli leđa. Jer, u jednom trenutku ste na vrhu i želi vas Real Madrid, a u drugom ste sami, gotovo zaboravljeni, prepušteni borbi za život pitajući se ima li života nakon nogometa, ima li nade i smisla. No, pun uspona i padova, život donosi i puno sreće, pa sam naučio cijeniti svaku sekundu. Stojeći sada ovdje, okružen suigračima, prijateljima i vrhunskim sportašima, znam da se moj trnoviti put isplatio, što me čini neizmjerno ponosnim”, rekao je Gudelj.

“Iznimno poštujem Ivana Gudelja i od njega sam mnogo naučio. Potakao me da razmislim o vlastitom životu, ciljevima i pobjedama koje želim osvariti te o tome postoje li bilo kakve granice, izuzev onih koje si postavljamo sami. Ovo je film nade. A da bi nada postala stvarnost, u životu je, baš kao i u nogometu, potrebna vrhunska igra i vještina, gotovo umjetnost. Ivana Gudelja smatram umjetnikom nogometne i životne igre, koji svakog dana nastoji dati sve od sebe i odigrati na vrhunskoj razini”, izjavio je redatelj Tomislav Žaja.

Film prati Gudeljev meteorski uspon i tragični prekid karijere na vrhuncu slave, borbu s teškom bolešću, osobnim tragedijama i nedaćama te njegov iznimni duh, upornost i disciplinu zahvaljujući kojima je danas primjer mladim sportašima. Film je nastajao tri godine i sniman je na prostorima Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BIH. “Ivanova igra” realizirala se uz potporu HAVC-a i UEFA-e, glavnog partnera projekta pa će se film, među ostalim, prikazivati i na UEFA TV-u.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije