PočetnaVijesti"Ivanova igra": U Splitu održana premijera dokumentarca o Ivanu Gudelju

“Ivanova igra”: U Splitu održana premijera dokumentarca o Ivanu Gudelju

|

Pred prepunim gledalištem Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, prekjučer (nedjelja, 27.10.) je održana svečana premijera dokumentarnog filma “Ivanova igra” (Gral Film, 2019.) hrvatskog redatelja Tomislava Žaje o legendi Hajduka, Ivanu Gudelju.

Inspirativna životna priča jednog od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena, u Split je dovela brojne uzvanike iz Hrvatske i inozemstva. Uz predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, koja je i sama nekoć bila velika obožavateljica Ivana Gudelja, splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu te župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, svečana premijera okupila je na jednom mjestu najveće nogometne zvijezde i najvažnije ljude u nogometu Splita, Hrvatske i regije. Filmsku priču o legendi Hajduka, prijatelju i suigraču, pratili su: Luka Zajc, osobni izaslanik i šef ureda predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina; predsjednik HNK Hajduk Marin Brbić; Hajdukovi asovi Zlatko Vujović, Vilson Džoni, Ivan Buljan, Zoran Vulić, Drago Čelić, Nikica Cukrov i drugi; nekadašnji igrači Crvene zvezde Vladimir Petrović Pižon i Miloš Drizić; izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić te doajeni sportskog novinarstva Edo Pezzi i Milojko Pantić. Naravno, najveća je zvijezda bio Ivan Gudelj čije je obraćanje publici nagrađeno najvećim i najduljim pljeskom.

“Svoj sam život posvetio nogometu i sportu, a nakon prekida karijere i borbi za zdravlje, samopouzdanje, život dostojan življenja, pri čemu sam najveću potporu nalazio u obitelji i prijateljima koji mi niti u najtežim trenucima nisu okrenuli leđa. Jer, u jednom trenutku ste na vrhu i želi vas Real Madrid, a u drugom ste sami, gotovo zaboravljeni, prepušteni borbi za život pitajući se ima li života nakon nogometa, ima li nade i smisla. No, pun uspona i padova, život donosi i puno sreće, pa sam naučio cijeniti svaku sekundu. Stojeći sada ovdje, okružen suigračima, prijateljima i vrhunskim sportašima, znam da se moj trnoviti put isplatio, što me čini neizmjerno ponosnim”, rekao je Gudelj.

“Iznimno poštujem Ivana Gudelja i od njega sam mnogo naučio. Potakao me da razmislim o vlastitom životu, ciljevima i pobjedama koje želim osvariti te o tome postoje li bilo kakve granice, izuzev onih koje si postavljamo sami. Ovo je film nade. A da bi nada postala stvarnost, u životu je, baš kao i u nogometu, potrebna vrhunska igra i vještina, gotovo umjetnost. Ivana Gudelja smatram umjetnikom nogometne i životne igre, koji svakog dana nastoji dati sve od sebe i odigrati na vrhunskoj razini”, izjavio je redatelj Tomislav Žaja.

Film prati Gudeljev meteorski uspon i tragični prekid karijere na vrhuncu slave, borbu s teškom bolešću, osobnim tragedijama i nedaćama te njegov iznimni duh, upornost i disciplinu zahvaljujući kojima je danas primjer mladim sportašima. Film je nastajao tri godine i sniman je na prostorima Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BIH. “Ivanova igra” realizirala se uz potporu HAVC-a i UEFA-e, glavnog partnera projekta pa će se film, među ostalim, prikazivati i na UEFA TV-u.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.