PočetnaOsvrti2. AJB DOC, dan drugi: Polemike i aktualnosti

2. AJB DOC, dan drugi: Polemike i aktualnosti

|

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

U Sarajevu se već uhodanim ritmom odvija AJB DOC, pa je jučerašnji dan ponudio niz dokumentarnih filmova od kojih je dio izazvao oprečne reakcije publike. Od konkurencije se zasad najuspješnijim pokazao “The Feminister” (2018. | ), film švedskog redatelja Viktora Nordenskölda. Radi se o portretu tamošnje ministrice vanjskih poslova Margot Wallstörm, koju pratimo u pokušaju implementacije tzv. feminističke vanjske politike. U ovom je slučaju jasno da televizijski format, orijentiran na širu publiku uz neizbježnu simplifikaciju, pametnim odabirom teme i sugovornika ipak može dobro funkcionirati. Daleko od ambicije širenja izvan zadanih granica, film donosi klasičan portret karizmatične protagonistkinje. Bez senzacionalizma uvedeni smo u svijet visoke politike iz ženske perspektive, u pokušaju prevrednovanja samorazumljivih vrijednosti u promoviranom humanističkom ključu.

Mnogo je problematičniji, odnosno nekritičniji film, također prikazan u konkurenciji, estonski dokumentarac “Rodeo: Taming a Wild Country” / “Rodeo” (2018. | ★★) Raima Jõeranda i Kiura Aarma, koji donosi manje poznatu povijest tranzicije Estonije i osamostaljenja od SSSR-a. Iako postiže dinamizam kombinacijom svjedočanstava živih svjedoka – redom političkih aktera – i arhivskih snimaka, koje svojom apsurdnošću nerijetko proizvode komične efekte, film ostaje implicitno političan pod krinkom nepristranog iznošenja činjenica. To otkriva pomirljiv tretman političara, čime se prikriva perfidnost politika početka devedesetih, koja se očitovala u eksperimentalnom provođenju neoliberalnih doktrina na područjima nedovoljno razvijene političke svijesti i nedostatku mehanizama kontrole političkog djelovanja. Kao publika ostajemo zakinuti za taj aspekt, koji se tek nazire u uzgrednim pozivanjima na Margaret Thatcher ili Miltona Friedmana, kao samorazumljivih autoriteta.

Projekcija “Pitaj slobodno” Roberta Tomića Zubera

Suvremene reperkusije koje izaziva digitalni svijet, slično kao u jučerašnjim “Čistačima” (2018) njemačkih autora Moritza Riesewiecka i Hansa Blocka, tematizirane su u filmu “Bellingcat: Truth in a Post-Truth World” (2018. | ★ i 1/2) Nizozemca Hansa Poola. Iako film po sebi nije naročito inovativan, sama aktivacija istraživačkog novinarstva kao relativno novog fenomena u internetskim uvjetima, dovoljna je da ga uspješno iznese.

Ipak, najviše je pažnje, u smislu podijeljenih mišljenja, izazvao najnoviji film hrvatskog autora Roberta Tomića Zubera, “Pitaj slobodno” (TOROlab., 2019. | ), prikazan u okviru programa AJB Prikazuje. Dokumentarac prati aktualnu polemiku oko cijepljenja, koja unatoč suludoj propagandi suprotne strane, ima dovoljan broj pobornika u svim zemljama bivše regije. Film otvora prostor svim stajalištima, iako ostajemo zakinuti za autorov stav i mogućnost zaključaka koji bismo kao odgovorne osobe trebali biti u stanju donijeti. Iako se radi o šarolikoj skupini pojedinaca, koji u većoj ili manjoj mjeri jesu povezani s medicinom, ipak tek naknadnim samostalnim istraživanjem možemo rekonstruirati do koje mjere su njihovi stavovi dubiozni. “Pitaj slobodno” u konačnici se zaustavlja na rečenom, bez istraživanja pozadinskih odnosa. Kao što je to često slučaj, pogreška se nazire već u premisi, kad se opravdani zahtjev za informacijom premeće u diskusiju čiji su argumenti teško provjerljivi izvan stručnih krugova. Iako je poželjno otvoriti javni prostor za diskusiju o svim temama, ostaje problem iznalaženja efektnih mehanizama koji će temu rasvijetliti, a ne dodatno je opteretiti.

Današnji dan osim zanimljivog filmskog programa donosi i nastavak treninga o istraživačkom novinarstvu pod vodstvom Britanca Phila Reesa, dok će palestinska redateljica Rawan Damen održati kratku prezentaciju svog projekta “Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život”, razmatrajući mogućnosti i potencijal dokumentarnog filma u pružanju pouzdanih informacija javnosti.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.