Početna Osvrti 2. AJB DOC, dan drugi: Polemike i aktualnosti

2. AJB DOC, dan drugi: Polemike i aktualnosti

-

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

U Sarajevu se već uhodanim ritmom odvija AJB DOC, pa je jučerašnji dan ponudio niz dokumentarnih filmova od kojih je dio izazvao oprečne reakcije publike. Od konkurencije se zasad najuspješnijim pokazao “The Feminister” (2018. | ), film švedskog redatelja Viktora Nordenskölda. Radi se o portretu tamošnje ministrice vanjskih poslova Margot Wallstörm, koju pratimo u pokušaju implementacije tzv. feminističke vanjske politike. U ovom je slučaju jasno da televizijski format, orijentiran na širu publiku uz neizbježnu simplifikaciju, pametnim odabirom teme i sugovornika ipak može dobro funkcionirati. Daleko od ambicije širenja izvan zadanih granica, film donosi klasičan portret karizmatične protagonistkinje. Bez senzacionalizma uvedeni smo u svijet visoke politike iz ženske perspektive, u pokušaju prevrednovanja samorazumljivih vrijednosti u promoviranom humanističkom ključu.

Mnogo je problematičniji, odnosno nekritičniji film, također prikazan u konkurenciji, estonski dokumentarac “Rodeo: Taming a Wild Country” / “Rodeo” (2018. | ★★) Raima Jõeranda i Kiura Aarma, koji donosi manje poznatu povijest tranzicije Estonije i osamostaljenja od SSSR-a. Iako postiže dinamizam kombinacijom svjedočanstava živih svjedoka – redom političkih aktera – i arhivskih snimaka, koje svojom apsurdnošću nerijetko proizvode komične efekte, film ostaje implicitno političan pod krinkom nepristranog iznošenja činjenica. To otkriva pomirljiv tretman političara, čime se prikriva perfidnost politika početka devedesetih, koja se očitovala u eksperimentalnom provođenju neoliberalnih doktrina na područjima nedovoljno razvijene političke svijesti i nedostatku mehanizama kontrole političkog djelovanja. Kao publika ostajemo zakinuti za taj aspekt, koji se tek nazire u uzgrednim pozivanjima na Margaret Thatcher ili Miltona Friedmana, kao samorazumljivih autoriteta.

Projekcija “Pitaj slobodno” Roberta Tomića Zubera

Suvremene reperkusije koje izaziva digitalni svijet, slično kao u jučerašnjim “Čistačima” (2018) njemačkih autora Moritza Riesewiecka i Hansa Blocka, tematizirane su u filmu “Bellingcat: Truth in a Post-Truth World” (2018. | ★ i 1/2) Nizozemca Hansa Poola. Iako film po sebi nije naročito inovativan, sama aktivacija istraživačkog novinarstva kao relativno novog fenomena u internetskim uvjetima, dovoljna je da ga uspješno iznese.

Ipak, najviše je pažnje, u smislu podijeljenih mišljenja, izazvao najnoviji film hrvatskog autora Roberta Tomića Zubera, “Pitaj slobodno” (TOROlab., 2019. | ), prikazan u okviru programa AJB Prikazuje. Dokumentarac prati aktualnu polemiku oko cijepljenja, koja unatoč suludoj propagandi suprotne strane, ima dovoljan broj pobornika u svim zemljama bivše regije. Film otvora prostor svim stajalištima, iako ostajemo zakinuti za autorov stav i mogućnost zaključaka koji bismo kao odgovorne osobe trebali biti u stanju donijeti. Iako se radi o šarolikoj skupini pojedinaca, koji u većoj ili manjoj mjeri jesu povezani s medicinom, ipak tek naknadnim samostalnim istraživanjem možemo rekonstruirati do koje mjere su njihovi stavovi dubiozni. “Pitaj slobodno” u konačnici se zaustavlja na rečenom, bez istraživanja pozadinskih odnosa. Kao što je to često slučaj, pogreška se nazire već u premisi, kad se opravdani zahtjev za informacijom premeće u diskusiju čiji su argumenti teško provjerljivi izvan stručnih krugova. Iako je poželjno otvoriti javni prostor za diskusiju o svim temama, ostaje problem iznalaženja efektnih mehanizama koji će temu rasvijetliti, a ne dodatno je opteretiti.

Današnji dan osim zanimljivog filmskog programa donosi i nastavak treninga o istraživačkom novinarstvu pod vodstvom Britanca Phila Reesa, dok će palestinska redateljica Rawan Damen održati kratku prezentaciju svog projekta “Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život”, razmatrajući mogućnosti i potencijal dokumentarnog filma u pružanju pouzdanih informacija javnosti.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.