Početna Osvrti 2. AJB DOC, dan prvi: Koherentna programska politika

2. AJB DOC, dan prvi: Koherentna programska politika

-

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Na festivalsku mapu Bosne i Hercegovine, ali s tendencijom utjecaja na regiju, još se prošle godine upisao Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival) kojeg, kao što ime naglašava, organiziraju medijske kuće Al Jazeera Balkans u suradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom. Riječ je o mediju koji u BiH ima izražen utjecaj, a koji promovira društveno relevantne teme i novinarski profesionalno obrađen sadržaj. Tim je smjernicama vođen i festival, pa osim što je niz popratnih događanja orijentirano na spregu novinarskog istraživanja i filmova, o čemu će se održati trodnevni trening pod vodstvom Phila Reesa, britanskog istraživačkog novinara Al Jazeere, sam profil selektiranih filmova televizijskog je formata, što za organizatore i jest krajnji mogući cilj.

Drugo izdanje AJB DOC-a otvoreno je sinoć u sarajevskom multipleksu Cinema City, dok su u kratkoj ceremoniji koju je vodila Marina Riđić, izvjestiteljica i voditeljica s Al Jazeere, objašnjene programske smjernice i način na koji se nastoji postati medijsko, kulturno i društveno relevantan faktor. Publici su se obratili direktor festivala Edhem Fočo; Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans i Ahmed Mahfouz Nouh, direktor Al Jazeera Documentary Channela. Svi redom naglasili su želju za promoviranjem kvalitetnih i aktualnih dokumentarnih filmova, s ciljem osvješćivanja fenomena kao preduvjeta daljnjih promjena na različitim razinama. Time se barem deklarativno sažima medijska politika kuće, koja se prenosi na festival. U praksi se očituje kroz nadilaženje zatvorenih filmskih krugova i otvaranje prema publici, kako temama, tako već i činjenicom da će dio filmova zasigurno biti emitiran u televizijskom programu. Sarajevska publika zasad se pokazuje zainteresiranom, a organizatori nastoje da nitko od gostiju i posjetitelja ne ostaje zakinut za projekcije.

“For Sama”

Jučer smo imali priliku pogledati dva filma, jedan iz konkurencije, ujedno i film otvaranja “For Sama”; odnosno “Čistače” / “The Cleaners” / “Im Schatten der Netzwelt” (2018) iz sekcije Last Minute Cinema, koja čini izbor od pet uspješnih dokumentarnih filmova s renomiranih svjetskih festivala. Osim toga, popratni program AJB Prikazuje donosi filmove koji će uskoro, u skladu s intencijom festivala, biti emitirani na Al Jazeeri.

“For Sama” (2019. | ) sirijsko-britanskog redateljskog para Waad al-Kateab – Edward Watts, osobno je orijentiran film koji iz vizure studentice, a potom majke, dokumentira život u Siriji, od revolucije pa sve do bijega. Film je koncipiran kao ispovijest djetetu, otvarajući važnu temu roditeljske odgovornosti i reflektiranje njihovih odluka na život najmlađih. Dinamična montaža neprekidnim vremenskih skokovima nastoji potaknuti gledatelja na aktivnu rekonstrukciju priče, no budući da je fokus na osobnim iskustvima, opet nedostaje kontekstualizacije i prikaza političke realnosti u samoj srži opozicije. Sama redateljica javila se sinoć iz Londona i dalje inzistirajući na slobodnoj Siriji, koliko god se danas radilo o paroli koja je izgubila svoj značaj. Međutim, film detektira stvarne žrtve rata – djecu, pokazujući sav užas kolateralnih žrtvi globalnih igara moći.

Nekritički odnos prema društvenim mrežama

Dokumentarni film “Čistači” (2018. | ★ i 1/2) Nijemaca Moritza Riesewiecka i Hansa Blocka progovara o odnosima interneta, društvenih mreža i cenzure, koja najčešće i nije ciljana već rezultat slobodnih procjena azijskih tinejdžera, vanjskih zaposlenika globalnih korporacija. Zapadna eksploatacija tako se nastavlja i u digitalnim oblicima rada. Film obrađuje čitav dijapazon kompleksnih tema, počevši s nekritičkim odnosom prema društvenim mrežama, odnosno profitom u pozadini, koji dopušta suptilne promjene svijesti u doživljaju i izmještanju realnosti.

Današnji dan donosi nastavlja s programom te donoseći sljedeća tri filma u konkurenciji, dok će u programu AJB Prikazuje biti predstavljen najnoviji dokumentarni film našeg dokumentarista Roberta Tomića Zubera, “Pitaj slobodno” (TOROlab, 2019.).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Dok’n’Ritam: “Indexi” – Konfuzija sarajevske rock religije

Na 5. Dok'n'Ritmu svjetsku premijeru doživio je dokumentarni film "Indexi" (2020) bh. redatelja Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure.

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.