PočetnaOsvrti2. AJB DOC, dan prvi: Koherentna programska politika

2. AJB DOC, dan prvi: Koherentna programska politika

|

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Na festivalsku mapu Bosne i Hercegovine, ali s tendencijom utjecaja na regiju, još se prošle godine upisao Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival) kojeg, kao što ime naglašava, organiziraju medijske kuće Al Jazeera Balkans u suradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom. Riječ je o mediju koji u BiH ima izražen utjecaj, a koji promovira društveno relevantne teme i novinarski profesionalno obrađen sadržaj. Tim je smjernicama vođen i festival, pa osim što je niz popratnih događanja orijentirano na spregu novinarskog istraživanja i filmova, o čemu će se održati trodnevni trening pod vodstvom Phila Reesa, britanskog istraživačkog novinara Al Jazeere, sam profil selektiranih filmova televizijskog je formata, što za organizatore i jest krajnji mogući cilj.

Drugo izdanje AJB DOC-a otvoreno je sinoć u sarajevskom multipleksu Cinema City, dok su u kratkoj ceremoniji koju je vodila Marina Riđić, izvjestiteljica i voditeljica s Al Jazeere, objašnjene programske smjernice i način na koji se nastoji postati medijsko, kulturno i društveno relevantan faktor. Publici su se obratili direktor festivala Edhem Fočo; Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans i Ahmed Mahfouz Nouh, direktor Al Jazeera Documentary Channela. Svi redom naglasili su želju za promoviranjem kvalitetnih i aktualnih dokumentarnih filmova, s ciljem osvješćivanja fenomena kao preduvjeta daljnjih promjena na različitim razinama. Time se barem deklarativno sažima medijska politika kuće, koja se prenosi na festival. U praksi se očituje kroz nadilaženje zatvorenih filmskih krugova i otvaranje prema publici, kako temama, tako već i činjenicom da će dio filmova zasigurno biti emitiran u televizijskom programu. Sarajevska publika zasad se pokazuje zainteresiranom, a organizatori nastoje da nitko od gostiju i posjetitelja ne ostaje zakinut za projekcije.

“For Sama”

Jučer smo imali priliku pogledati dva filma, jedan iz konkurencije, ujedno i film otvaranja “For Sama”; odnosno “Čistače” / “The Cleaners” / “Im Schatten der Netzwelt” (2018) iz sekcije Last Minute Cinema, koja čini izbor od pet uspješnih dokumentarnih filmova s renomiranih svjetskih festivala. Osim toga, popratni program AJB Prikazuje donosi filmove koji će uskoro, u skladu s intencijom festivala, biti emitirani na Al Jazeeri.

“For Sama” (2019. | ) sirijsko-britanskog redateljskog para Waad al-Kateab – Edward Watts, osobno je orijentiran film koji iz vizure studentice, a potom majke, dokumentira život u Siriji, od revolucije pa sve do bijega. Film je koncipiran kao ispovijest djetetu, otvarajući važnu temu roditeljske odgovornosti i reflektiranje njihovih odluka na život najmlađih. Dinamična montaža neprekidnim vremenskih skokovima nastoji potaknuti gledatelja na aktivnu rekonstrukciju priče, no budući da je fokus na osobnim iskustvima, opet nedostaje kontekstualizacije i prikaza političke realnosti u samoj srži opozicije. Sama redateljica javila se sinoć iz Londona i dalje inzistirajući na slobodnoj Siriji, koliko god se danas radilo o paroli koja je izgubila svoj značaj. Međutim, film detektira stvarne žrtve rata – djecu, pokazujući sav užas kolateralnih žrtvi globalnih igara moći.

Nekritički odnos prema društvenim mrežama

Dokumentarni film “Čistači” (2018. | ★ i 1/2) Nijemaca Moritza Riesewiecka i Hansa Blocka progovara o odnosima interneta, društvenih mreža i cenzure, koja najčešće i nije ciljana već rezultat slobodnih procjena azijskih tinejdžera, vanjskih zaposlenika globalnih korporacija. Zapadna eksploatacija tako se nastavlja i u digitalnim oblicima rada. Film obrađuje čitav dijapazon kompleksnih tema, počevši s nekritičkim odnosom prema društvenim mrežama, odnosno profitom u pozadini, koji dopušta suptilne promjene svijesti u doživljaju i izmještanju realnosti.

Današnji dan donosi nastavlja s programom te donoseći sljedeća tri filma u konkurenciji, dok će u programu AJB Prikazuje biti predstavljen najnoviji dokumentarni film našeg dokumentarista Roberta Tomića Zubera, “Pitaj slobodno” (TOROlab, 2019.).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.