Početna Vijesti 44. TIFF: Nagrada publike dokumentarcu "The Cave" Ferasa Fayyada

44. TIFF: Nagrada publike dokumentarcu “The Cave” Ferasa Fayyada

-

Sinoć je završio 44. Međunarodni filmski festival u Torontu. Najnovije izdanje kanadskog festivala od 5. do 15. rujna po svojim je kino-dvoranama raspršilo ukupno 333 filma, od čega 245 dugometražna. Svjetsku premijeru na TIFF-u od tog je broja doživjela njih trećina, da budemo precizniji – 138 filmova. Broj gledatelja s plaćenom festivalskom ulaznicom još nije obznanjen, ali vjerojatno nije daleko od predviđeno-impresivnih 280 tisuća. Kao novost, festival je ove godine umjesto tradicionalne svečanosti dodjele nagrada, pobjednike odlučio pročitati na društvenim mrežama.

Iz nefikcijskog dijela nagradnih lovorika, Nagradu publike za najbolji dokumentarni film (The Grolsch People’s Choice Documentary Award) osvojio je Sirijac Feras Fayyad s filmom “The Cave” (2019). Dokumentarac nas uvodi u podzemnu bolnicu razrušenog sirijskog grada Ghouta, gdje bolničko osoblje pokušava spasiti živote unesrećenih sugrađana. Među njima je i Fayyadova glavna protagonistica, Dr. Armani, koja se mora boriti i protiv šovinizma tamošnjih muškaraca.

Nagradu FIPRESCI žirija međunarodnih filmskih kritičara, odnijela je Kanađanka Heather Young sa svojim debitantskim filmskim uratkom “Murmur” (2019). Ovo dokufikcijsko ostvarenje prati Donnu, ženu u šezdesetima čija ljubav prema životinjama kroz njihovo udomljavanje, polako izmakne kontroli.

U programu TIFF Docs i ove je godine prikazan impozantan broj novih i zapaženih dokumentaraca, uključujući filmove Alexa Gibneyja, Barbare Kopple, Patricija Guzmána i drugih.

Dobitnike ostalih nagradnih kategorija provjerite na službenoj stranici TIFF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.