Na fotografiji: Marko Rogić / Foto: White on White

Sedamnaesti po redu Liburnia Film Festival koji na Ljetnoj pozornici Opatija počinje za desetak dana (26. – 30.8.), najavljuje i sjajan glazbeni program, ove godine u partnerstvu s Distune promotionom. Festival će u ponedjeljak, 26. kolovoza, otvoriti riječki country americana bend White on White, dok će ga u petak zatvoriti pazinska Etno skupina Veja. Ulaz na oba koncerta je besplatan.

White on White kantautorski je glazbeni projekt, ujedno i pseudonim iza kojeg se udobno sakrio Riječanin Marko Rogić koji za sebe kaže: “U glazbi debitant, a s glazbom, opet, cijeli život”. U proteklih je nešto više od godinu dana taj debitantski materijal predstavljen s tri singla: “Mirage”, “This war” i “Grey hair”, kao najava albuma prvijenca naziva “Out of nowhere” izašlog u siječnju ove godine u nakladi Dallas Recordsa. Aranžmansku i produkcijsku boju albumu udahnuo je Rogićev prijatelj i suradnik, multiinstrumentalist Darko Terlević. White on White na 17. LFF donosi iskrene priče nastale jednostavnim kantautorskim ključem bliskim prizvuku countryja i americane, koje predstavljaju svojevrsni glazbeni otisak stanja čovjeka u vremenu promjena i rastanaka s dragim ljudima, pričama i odnosima. Koncert će u ponedjeljak, 26. kolovoza, početi oko ponoći.

Na fotografiji: Etno skupina Veja / Foto: Veja

Na samom zatvaranju festivala, 30. kolovoza oko 23 sata, na opatijskoj Ljetnoj pozornici nastupit će i poznata Etno skupina Veja iz Pazina, koja na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu istarskog poluotoka. Od samog početka djelovanja skupina je uzimala motive iz tradicijske glazbe Istre kako bi ju u vlastitim modernijim aranžmanima predstavila publici. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka, te joj daju novu energiju.

Ideju o osnivanju benda imao je Goran Farkaš još 2007. godine, kada je započeo s istraživanjem istarske tradicijske glazbe. Bend je tada započeo sa svirkama na lokalnim manifestacijama te mijenjao članove, da bi se postava ustalila 2010. godine. Koriste mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku, gitaru, bas gitaru i cajon, u raznim kombinacijama. Njihovi su koncerti jednako dobro prihvaćeni među domaćom i stranom publikom, što su više puta dokazali na raznim događanjima.

17. Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival. Suorganizatori su udruge Restart i Delta, partner je Festival Opatija. Festival na malu Ljetnu pozornicu i u Vilu Antonio od ponedjeljka do petka donosi preko trideset filmova, od čega devetnaest u konkurenciji, edukacije za djecu i mlade, filmske razgovore i brojna druženja. Ulaznice za festival moguće je nabaviti na mojekarte.hr, po cijeni od petnaest kuna za dnevnu te trideset kuna za festivalsku ulaznicu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here