Početna Najave Visions du Réel u Kinoklubu Zagreb

Visions du Réel u Kinoklubu Zagreb

-

U Kinoklubu Zagreb u nedjelju (2.6., 19 sati) će se prikazati tri filma s ovogodišnjeg izdanja uglednog švicarskog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel, uz gostovanje Antigoni Papantoni, festivalske koordinatorice industry programa.

Na programu su tri kratkometražna dokumentarna filma iz festivalskog programa Opening scenes koji je posvećen kratkometražnim filmovima studenata/ica ili debitanata/ica. Njih šesnaest odabrano je za sudjelovanje u filmskom laboratoriju, koji vode dvoje mentora uz čiju pomoć mladi filmaši/ce upoznaju međunarodnu filmsku industriju, distribuciju i stvaraju mrežu budućih suradnji.

Libanonski film “Lits défaits” (2019) Davine Marie dnevnički je zapis autoričine potrage sa svojim ja, prikazan kroz njenu spavaću sobu. “City of Children” (2019) Španjolke Arantxe Hernández Barthe portretira svakodnevni život osiromašenog dijela sjeverne Engleske kroz život tinejdžera koji dane provode na ulici. Treći film iz ovog programa, njemački “Dead Sea Dying” (2019) Katharine Rabl i Rebecce Zehr, kaleidoskopska je vizija mitskog Mrtvog mora u kojem autorice ponovno iščitavaju biblijsku povijest lokacije koja se pred našim očima pretvara u neobičnu distopiju.

Festival Visions du Réel većinom je rezerviran za svjetske i međunarodne premijere, a nalazi se u biranom društvu Doc Alliancea, mreže koja okuplja sedam najznačajnijih europskih festivala dokumentarnog filma. Festival kroz svojih devet dana trajanja okupi četrdesetak tisuća gledatelja i više od 1200 profesionalaca u jednom od najznačajnijih industry događanja u Europi. Ovogodišnje, 49. izdanje Visions du Réela, održalo se od 13. do 21. travnja u švicarskom gradiću Nyonu, nadomak Ženeve.

Program se odvija na engleskom jeziku, a vodi ga Tena Trstenjak.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.