PočetnaNajaveVisions du Réel u Kinoklubu Zagreb

Visions du Réel u Kinoklubu Zagreb

|

U Kinoklubu Zagreb u nedjelju (2.6., 19 sati) će se prikazati tri filma s ovogodišnjeg izdanja uglednog švicarskog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel, uz gostovanje Antigoni Papantoni, festivalske koordinatorice industry programa.

Na programu su tri kratkometražna dokumentarna filma iz festivalskog programa Opening scenes koji je posvećen kratkometražnim filmovima studenata/ica ili debitanata/ica. Njih šesnaest odabrano je za sudjelovanje u filmskom laboratoriju, koji vode dvoje mentora uz čiju pomoć mladi filmaši/ce upoznaju međunarodnu filmsku industriju, distribuciju i stvaraju mrežu budućih suradnji.

Libanonski film “Lits défaits” (2019) Davine Marie dnevnički je zapis autoričine potrage sa svojim ja, prikazan kroz njenu spavaću sobu. “City of Children” (2019) Španjolke Arantxe Hernández Barthe portretira svakodnevni život osiromašenog dijela sjeverne Engleske kroz život tinejdžera koji dane provode na ulici. Treći film iz ovog programa, njemački “Dead Sea Dying” (2019) Katharine Rabl i Rebecce Zehr, kaleidoskopska je vizija mitskog Mrtvog mora u kojem autorice ponovno iščitavaju biblijsku povijest lokacije koja se pred našim očima pretvara u neobičnu distopiju.

Festival Visions du Réel većinom je rezerviran za svjetske i međunarodne premijere, a nalazi se u biranom društvu Doc Alliancea, mreže koja okuplja sedam najznačajnijih europskih festivala dokumentarnog filma. Festival kroz svojih devet dana trajanja okupi četrdesetak tisuća gledatelja i više od 1200 profesionalaca u jednom od najznačajnijih industry događanja u Europi. Ovogodišnje, 49. izdanje Visions du Réela, održalo se od 13. do 21. travnja u švicarskom gradiću Nyonu, nadomak Ženeve.

Program se odvija na engleskom jeziku, a vodi ga Tena Trstenjak.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.