PočetnaNajaveVisions du Réel u Kinoklubu Zagreb

Visions du Réel u Kinoklubu Zagreb

-

U Kinoklubu Zagreb u nedjelju (2.6., 19 sati) će se prikazati tri filma s ovogodišnjeg izdanja uglednog švicarskog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel, uz gostovanje Antigoni Papantoni, festivalske koordinatorice industry programa.

Na programu su tri kratkometražna dokumentarna filma iz festivalskog programa Opening scenes koji je posvećen kratkometražnim filmovima studenata/ica ili debitanata/ica. Njih šesnaest odabrano je za sudjelovanje u filmskom laboratoriju, koji vode dvoje mentora uz čiju pomoć mladi filmaši/ce upoznaju međunarodnu filmsku industriju, distribuciju i stvaraju mrežu budućih suradnji.

Libanonski film “Lits défaits” (2019) Davine Marie dnevnički je zapis autoričine potrage sa svojim ja, prikazan kroz njenu spavaću sobu. “City of Children” (2019) Španjolke Arantxe Hernández Barthe portretira svakodnevni život osiromašenog dijela sjeverne Engleske kroz život tinejdžera koji dane provode na ulici. Treći film iz ovog programa, njemački “Dead Sea Dying” (2019) Katharine Rabl i Rebecce Zehr, kaleidoskopska je vizija mitskog Mrtvog mora u kojem autorice ponovno iščitavaju biblijsku povijest lokacije koja se pred našim očima pretvara u neobičnu distopiju.

Festival Visions du Réel većinom je rezerviran za svjetske i međunarodne premijere, a nalazi se u biranom društvu Doc Alliancea, mreže koja okuplja sedam najznačajnijih europskih festivala dokumentarnog filma. Festival kroz svojih devet dana trajanja okupi četrdesetak tisuća gledatelja i više od 1200 profesionalaca u jednom od najznačajnijih industry događanja u Europi. Ovogodišnje, 49. izdanje Visions du Réela, održalo se od 13. do 21. travnja u švicarskom gradiću Nyonu, nadomak Ženeve.

Program se odvija na engleskom jeziku, a vodi ga Tena Trstenjak.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.