Ekipa iza serijala dokumentarnih filmova “Gazda” jučer je (četvrtak, 30.5.) na tiskovnoj konferenciji predstavila početak crowdfunding kampanje za svoj treći dugometražni dokumentarac pod imenom “Kumek”, posvećen najdugovječnijem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Njezin cilj je skupiti 250 tisuća kuna za dovršetak filma i potom ga staviti na javno dostupnu domenu.

“Ekipa filma spremna je za iznos od 15 milijuna kuna ne objaviti film ‘Kumek’. Tolika je cijena slobode koju je platio odvjetnik Marijan Hanžeković da Milan Bandić izađe na slobodu”, rekao je na tiskovnoj konferenciji redatelj filma, Milan Bandić. Taj se redatelj zvao Dario Juričan, no nedavno je službeno promijenio svoje ime u Milan Bandić, što je nazočnima dokazao svojom novom osobnom iskaznicom.

Kako stoji na Indiegogo stranici preko koje se skupljaju sredstva, Juričan će ista utrošiti na kupnju filmske kamere, plaćanje licenci arhivima, skladanje i snimanje glazbene podloge te honorare glumcima i statistima.

Glavni novinar-istraživač filma je Hrvoje Appelt, a izvršni producent Tibor Keser. Film je sufinancirao HAVC, dok je premijera najavljena za veljaču 2020. godine. U nastavku tiskovne konferencije ekipa je elaborirala probleme kod prikupljanja informacija za rad na projektu “Kumek”, pri čemu je istaknuta nekooperativnost i netransparentnost Zagrebačkog holdinga.

“Od Holdinga je bilo nemoguće dobiti podatke o osobama koje se nalaze na optužnicama u desetak afera, suradnika i prijatelja Milana Bandića koji su našli utočište u Zagrebačkom Holdingu. Od Grada Zagreba ne mogu se dobiti informacije o korisnicima vile Zagreb u Mošćeničkoj Dragi, organizatoru Adventa te o službenicima i namještenicima koji imaju dozvolu biti u upravnim i nadzornim odborima tvrtki, te imati vlastite tvrtke. Posebno je zanimljivo da nam je Ured Predsjednice odbio dati putni nalog s njenog putovanja u BiH od 14. do 16.5. 2018., iako je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost predložio da se stupanj tajne ograničeno može skinuti”, požalila se ekipa “Kumeka”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here