PočetnaVijesti"Kumek": Otvorena "crowdfunding" kampanja za film o Milanu Bandiću

“Kumek”: Otvorena “crowdfunding” kampanja za film o Milanu Bandiću

|

Ekipa iza serijala dokumentarnih filmova “Gazda” jučer je (četvrtak, 30.5.) na tiskovnoj konferenciji predstavila početak crowdfunding kampanje za svoj treći dugometražni dokumentarac pod imenom “Kumek”, posvećen najdugovječnijem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Njezin cilj je skupiti 250 tisuća kuna za dovršetak filma i potom ga staviti na javno dostupnu domenu.

“Ekipa filma spremna je za iznos od 15 milijuna kuna ne objaviti film ‘Kumek’. Tolika je cijena slobode koju je platio odvjetnik Marijan Hanžeković da Milan Bandić izađe na slobodu”, rekao je na tiskovnoj konferenciji redatelj filma, Milan Bandić. Taj se redatelj zvao Dario Juričan, no nedavno je službeno promijenio svoje ime u Milan Bandić, što je nazočnima dokazao svojom novom osobnom iskaznicom.

Kako stoji na Indiegogo stranici preko koje se skupljaju sredstva, Juričan će ista utrošiti na kupnju filmske kamere, plaćanje licenci arhivima, skladanje i snimanje glazbene podloge te honorare glumcima i statistima.

Glavni novinar-istraživač filma je Hrvoje Appelt, a izvršni producent Tibor Keser. Film je sufinancirao HAVC, dok je premijera najavljena za veljaču 2020. godine. U nastavku tiskovne konferencije ekipa je elaborirala probleme kod prikupljanja informacija za rad na projektu “Kumek”, pri čemu je istaknuta nekooperativnost i netransparentnost Zagrebačkog holdinga.

“Od Holdinga je bilo nemoguće dobiti podatke o osobama koje se nalaze na optužnicama u desetak afera, suradnika i prijatelja Milana Bandića koji su našli utočište u Zagrebačkom Holdingu. Od Grada Zagreba ne mogu se dobiti informacije o korisnicima vile Zagreb u Mošćeničkoj Dragi, organizatoru Adventa te o službenicima i namještenicima koji imaju dozvolu biti u upravnim i nadzornim odborima tvrtki, te imati vlastite tvrtke. Posebno je zanimljivo da nam je Ured Predsjednice odbio dati putni nalog s njenog putovanja u BiH od 14. do 16.5. 2018., iako je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost predložio da se stupanj tajne ograničeno može skinuti”, požalila se ekipa “Kumeka”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.