Početna Vijesti "Kumek": Otvorena "crowdfunding" kampanja za film o Milanu Bandiću

“Kumek”: Otvorena “crowdfunding” kampanja za film o Milanu Bandiću

-

Ekipa iza serijala dokumentarnih filmova “Gazda” jučer je (četvrtak, 30.5.) na tiskovnoj konferenciji predstavila početak crowdfunding kampanje za svoj treći dugometražni dokumentarac pod imenom “Kumek”, posvećen najdugovječnijem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Njezin cilj je skupiti 250 tisuća kuna za dovršetak filma i potom ga staviti na javno dostupnu domenu.

“Ekipa filma spremna je za iznos od 15 milijuna kuna ne objaviti film ‘Kumek’. Tolika je cijena slobode koju je platio odvjetnik Marijan Hanžeković da Milan Bandić izađe na slobodu”, rekao je na tiskovnoj konferenciji redatelj filma, Milan Bandić. Taj se redatelj zvao Dario Juričan, no nedavno je službeno promijenio svoje ime u Milan Bandić, što je nazočnima dokazao svojom novom osobnom iskaznicom.

Kako stoji na Indiegogo stranici preko koje se skupljaju sredstva, Juričan će ista utrošiti na kupnju filmske kamere, plaćanje licenci arhivima, skladanje i snimanje glazbene podloge te honorare glumcima i statistima.

Glavni novinar-istraživač filma je Hrvoje Appelt, a izvršni producent Tibor Keser. Film je sufinancirao HAVC, dok je premijera najavljena za veljaču 2020. godine. U nastavku tiskovne konferencije ekipa je elaborirala probleme kod prikupljanja informacija za rad na projektu “Kumek”, pri čemu je istaknuta nekooperativnost i netransparentnost Zagrebačkog holdinga.

“Od Holdinga je bilo nemoguće dobiti podatke o osobama koje se nalaze na optužnicama u desetak afera, suradnika i prijatelja Milana Bandića koji su našli utočište u Zagrebačkom Holdingu. Od Grada Zagreba ne mogu se dobiti informacije o korisnicima vile Zagreb u Mošćeničkoj Dragi, organizatoru Adventa te o službenicima i namještenicima koji imaju dozvolu biti u upravnim i nadzornim odborima tvrtki, te imati vlastite tvrtke. Posebno je zanimljivo da nam je Ured Predsjednice odbio dati putni nalog s njenog putovanja u BiH od 14. do 16.5. 2018., iako je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost predložio da se stupanj tajne ograničeno može skinuti”, požalila se ekipa “Kumeka”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Muzeju revolucije” financijska potpora Sundance Institutea

Dokumentarni film "Muzej revolucije" redatelja Srđana Keče dobio je financijsku potporu Sundance Institute Documentary Funda.

24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u  Jihlavi: “Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” – Đubrište kao poluuspješni metanarativni potencijal

Na 24. Jihlava IDFF-u prikazuje se i "Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio", hibridni film Igora Bezinovića i Ivane Pipal.

“Jedna od nas”: Edukativna kampanja za maturante

Redatelj dokumentarca "Jedna od nas", Đuro Gavran, pokrenuo je edukativnu kampanju kojoj je cilj progovoriti o problemu seksualnog zlostavljanja djece.

“Povuci-potegni” Nevena Hitreca u hrvatskim kinima

Nagrađeni dugometražni dokumentarni film "Povuci-potegni" (2020) redatelja Nevena Hitreca od četvrtka 5. studenog dolazi u hrvatska kina.

“Love Fraud” – Lov na serijskog kradljivca srca

Serijal "Love Fraud" (2020) odašilje jasno upozorenje o današnjim opasnostima bezuvjetnog povjerenja koje iskazujemo strancima na internetu.

Dokumentarci o Andreju Tarkovskom i Dušanu Makavejevu u Dokukinu KIC

Program Dokukina KIC ovaj vikend donosi premijere dokumentaraca o slavnim redateljima koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti filma.

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.