PočetnaVijesti"Doma za Božić" i "Hiraeth" najbolji filmovi 4. Revije studentskog filma

“Doma za Božić” i “Hiraeth” najbolji filmovi 4. Revije studentskog filma

-

Zagrebački MM centar od 2. do 4. svibnja ugostio je 4. Reviju studentskog filma na kojoj je ove godine prikazano ukupno 75 studentskih filmskih naslova iz Hrvatske i regije. U Akademskom programu natjecalo se 38 filmova u produkciji regionalnih filmskih ili umjetničkih akademija, dok je 36 filmova igralo u Studentskom programu, odnosno jedan izvan konkurencije.

Veliki lonac za najbolji akademski film dobio je dokumentarni film “Doma za Božić” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) Tomislava Đurineca o autorovom coming outu svojoj obitelji. Žiri (Nikica Gilić, Sara Hribar i Marina Uzelac) je odluku obrazložio sljedećim riječima: “Film s petljom, organski i hrabro iznosi najintimnije trenutke autorovog života, bez pripreme koja bi narušila spontanost i autentičnost dokumentarnih situacija. Portret tople ali tradicionalne katoličke obitelji suočene sa za njih neugodnom istinom prožet je napetošću i humorom, te nadilazi okvir teme i akademske produkcije.”

Mali lonac za najbolji studentski film također je otišao dokumentarnom rodu, i to filmu “Hiraeth” (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, 2018.) Ivane Abramović i Mislava Piska o mladom paru koji usred zime biva prisiljen provesti nekoliko tjedana na ulici. “Zbog uspješne primjene filmskog jezika, čime se dosljedno provodi ideja osvješćivanja aktualnog društvenog problema. Film na svim planovima funkcionira kao zaokružena cjelina, ni u jednom trenutku ne izmičući iz fokusa snažan angažman”, obrazložio je žiri (Iva Rosandić, Luka Galešić i Neven Dužanec) studentskog dijela programa.

Od nefikcijskih ostvarenja iz studentskog bloka filmova, Posebno priznanje Ive Rosandić osvojio je film “Ti to ne razumiješ” (2019) Antonija Penića, dok se Nagradom publike okitio dokumentarac “Izvan dosega” (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, 2019.) Ane Brenčić, Petre Vuke i Mije Mikulić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije