PočetnaNajaveZlatno doba slovačkog filma na Kratkom utorku

Zlatno doba slovačkog filma na Kratkom utorku

|

Zagrebačka publika večeras (utorak, 30. travnja, u 19 i 21 sat) će na Kratkom utorku u kinu Tuškanac imati prilike družiti se sa slovačkim filmom 60-ih i 70-ih. I dok znamo gotovo sve o češkim redateljskim junacima toga vremena, na ovom programu upoznat ćemo i njihove ništa manje kvalitetne slovačke kolege. U 19 sati najprije na veliko platno dolazi izbor kratkih filmova najpoznatijih slovačkih autora – Juraja Jakubiska, Dušana Hanáka i Dušana Trančíka. Dva sata kasnije prikazat će se i film koji je 2000. u velikoj anketi tamošnjih filmskih kritičara proglašen najboljim slovačkim filmom svih vremena – srednjemetražni dokumentarac “Slike staroga svijeta” / “Obrazy starého sveta” (1972) Dušana Hanáka. Svi filmovi bit će projicirani s 35mm filmskih kopija.

Ova selekcija predstavlja najznačajnije filmove većinom napravljene u tzv. zlatno doba 60-ih, kad su političko uplitanje i birokratska kontrola u čehoslovačkoj filmskoj industriji oslabljeli. Po prvi put nakon poslijeratnog ponovnog starta slovačkog filma 1945., ponajviše mlada generacija filmaša počela je pokazivati sklonosti k eksperimentu, koje su se najviše mogle primijetiti u radovima Dušana Hanáka, Juraja Jakubiska i Dušana Trančíka. Osim toga i autori starije generacije, kao što su bili Vlado Kubenko i Martin Slivka, počeli su istraživati različite mogućnosti rada s filmskim slikama, glazbom ili zvukovima, pronalazeći načine kako da ne prikažu, ne pripovijedaju (odbijajući korištenje voice-overa) i ne ilustriraju stvari. Pomak u njihovim razmišljanjima u isto vrijeme bio je inspiriran suvremenom eksperimentalnom elektronskom glazbom, pa su značajni glazbeni kompozitori tog vremena (Ilja Zeljenka, Roman Berger i Pavol Šimai) počeli surađivati na njihovim filmovima.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Fotografiranje obitavatelja”

Program su pripremili Marián Hausner, direktor nacionalnog filmskog arhiva Slovačkog filmskog instituta i Martin Kaňuch, programski urednik Slovačkog filmskog instituta, a predstavit će ga njihove kolege Rastislav Steranka i Tomáš Hudák.
Program kratkih filmova u 19 sati započinje redateljskim debijem pionira etnografskog filma Martina Slivke, “Voda i rad” / “Voda a práca” (1963) o spomenicima tehnike, u kojem autor koristi sugestivnu montažu i komponiranu glazbu Ilje Zelenke baziranu na zvukovima vodoturbina. Tu je i film “Došao nam je Old Shatterhand” / “Prišiel k nám Old Shatterhand” (1966), sarkastični izvještaj o životu iza željezne zavjese koji je režirao Dušan Hanák. U njemu redatelj razotkriva klonulost socijalističkog društva, umornog od izgradnje svjetlije budućnosti. Filmsko djelo “Pakao skretničarskog tornja” / “Hr. Peklo” (1967) Vlade Kubenka minimalistički je skeč o životu stoički raspoloženog otpravnika vlakova u mjestu usred ničega u planinama središnje Slovačke, prigodno nazvanom Pakao (Peklo). Prikazat će se i film “Bukteće rijeke” / “Ohnivé rieky” (1965) Ctibora Kovača, spektakularna dokumentarna poema posvećena alkemiji proizvodnje čelika. Kompozicije boja u širokom formatu popraćene su hipnotizirajućom glazbenom pratnjom Ladislava Kupkoviča.

Nakon toga slijedi film Dušana Trančíka “Fotografiranje obitavatelja” / “Fotografovanie obyvateľov domu” (1968), svojevrsni dokumentarni eksperiment o životu (i smrti) na selu, prikazan kroz proces gradnje kuće. Film preispituje sukob velikih očekivanja i svakodnevne stvarnosti, kao i cijenu udobnosti socijalizma. Film “Oko” (1968) Juraja Bindzára eksperimentalna je animacija proizašla iz autorovog kolažnog rada za brojne magazine, a referira se na radove Borowczyka, Lenice i Vanderbeeka. U njoj se autor bavi sukobom individualizma i kolektivnog, dozvoljenog i zabranjenog, slobode i pokoravanja. Posljednji film u programu bit će rad vjerojatno najpoznatijeg slovačkog redatelja svih vremena Juraja Jakubiska, “Bubnjar Crvenog križa” / “Bubeník Červeného kríža” (1977). Radi se o namjenskom filmu naručenom od strane češkog Crvenog križa, koji se u rukama avangardnog autora opsjednutog magičnim realizmom pretvorio u nešto posve neočekivano.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Bubnjar Crvenog križa”

U 21 sat na rasporedu je pravo remek-djelo koje se ne bi smjelo propustiti. “Slike staroga svijeta” poetski su dokumentarni vizualni esej Dušana Hanáka o starcima koji jedva preživljavaju u selima u slovačkim regijama Liptov i Orava. Inspiriran iskrenom osjećajnošću crno-bijelih fotografija Martina Marinčeka nastalih na istim lokacijama, Hanák oslikava jedinstvene likove, njihovu čudesnu nevinost i odnos prema životu, koji odiše unutrašnjom slobodom. Iako je nastao 1972., film je bio zabranjen sve do 1988. jer prikaz alkoholizma, siromaštva i religioznosti likova nije odgovarao komunističkim vlastima. Usprkos tome, “Slike staroga svijeta” nisu politički, niti socijalno angažirani film, nego moćan prikaz ljudskog stanja ruralne zajednice koju je zaboravio moderni svijet. Film je 2000. u anketi slovačkih filmskih kritičara proglašen najboljim slovačkim filmom svih vremena.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u partnerstvu sa Slovačkim filmskim institutom. Filmovi se puštaju sa 35mm kopija iz njihovog filmskog arhiva, imaju engleske titlove, a ulaz na program je 20 kuna. Jedna karta vrijedi za oba programa.

Raspored projekcija:

19 sati | Program kratkih filmova (78 minuta)

  • “Voda i rad” (Martin Slivka, 1963.) | 9 minuta
  • “Došao nam je Old Shatterhand” (Dušan Hanák, 1966.) |  12 minuta
  • “Pakao skretničarskog tornja” (Vlado Kubenko, 1967.) | 12 minuta
  • “Bukteće rijeke” (Ctibor Kováč, 1965.) | 10 minuta
  • “Fotografiranje obitavatelja” (Dušan Trančík, 1968.) | 16 minuta
  • “Oko” (Juraj Bindzár, 1968.) | 6 minuta
  • “Bubnjar Crvenog križa” (Juraj Jakubisko, 1977.) | 13 minuta

20.20 sati

  • Razgovor s Rastislavom Sterankom i Tomášom Hudákom

21 sat

  • “Slike staroga svijeta” (Dušan Hanak, 1972.) | 64 minute


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.