Početna Recenzije "Losers" - Poraz kao nadahnuće

“Losers” – Poraz kao nadahnuće

-

Povijest sporta zaslužna je za bezbrojne nadahnjujuće priče o ljudima koji su unatoč lošim izgledima nadišli brojne prepreke kako bi u konačnici zasjali, izvukli najviše od sebe i trijumfirali. Rijetko se, međutim, susrećemo sa scenarijem u kojem (sportskim) gubitnicima doživljeni poraz promijeni život nabolje, čak ga i oplemeni. Upravo ovakvim pojedincima iz sportske perspektive bavi se nova Netflixova dokumentarna serija “Losers” (2019) ispričana u osam polusatnih poglavlja.

Boksač koji nakon teškog poraza ostvaruje zavidnu holivudsku karijeru, nogometni tim čijeg igrača za vrijeme utakmice ugrize pas (!), crna klizačica u borbi protiv predrasuda sudaca i okoline, nepobjediva momčad curlinga zbog kojeg sport biva prisiljen promijeniti pravila, maratonac koji nestaje u pješčanoj oluji, žena koja gotovo gubi život za vrijeme utrke saonicama, talentirani i svojeglavi košarkaš koji uspijeva pronaći novi smisao života te jedan od najneslavijih poraza u povijesti golfa – teme su koje serija američkog redatelja Mickeyja Duzyja obrađuje na živahan način u atraktivnom formatu. Duzyj je prvenstveno poznat i priznat crtač i dizajner, stoga je svaka epizoda serije, uz klasične dokumentarističke instrumente poput razgovora s protagonistima i njihovim obiteljima, sportskim novinarima i drugima, obogaćena i vrhunskim animiranim sekvencama u kojima autor na sebi svojstven način dočarava trenutke koje ne može popratiti stvarnim snimkama događaja, poput borbe za preživljavanje u pustinji olimpijca Maura Prosperija. Usto, Duzyjevi primarni subjekti svi su redom zanimljivi likovi, čiji su porazi transformirali njihove sudbine u nešto drugačije, po mnogočemu ljepše i uzvišenije nego bi prvotno sanjana pobjednička postolja možda ikad uspjela napraviti.

Neka poglavlja ipak odstupaju od gubitničkog narativa. Primjerice, premda je engleski niželigaški nogometni klub Torquay United iz druge epizode (“The Jaws of Victory”) svakako luzerska momčad, priča zapravo donosi detalje njihove nevjerojatne, urnebesne pobjede unatoč nedaćama iz odlučujućeg susreta. Slična je situacija i s kanadskim curling timom koji izvlači pouke iz poraza, pa se na sljedeće nacionalno prvenstvo pobjednički vraća s novom (nepopularnom) taktikom. Ako ćemo biti blagonakloni prema autoru, i ove epizode možemo promatrati kroz prizmu građenja uspjeha na temeljima prijašnjih poraznih nasukavanja.

Današnje moderno društvo opsjednuto je pobjednicima i pobjeđivanjem.

Gubitnici u seriji najčešće nalaze novi smisao prenoseći svoja iskustava mlađim generacijama, pa tako klizačica Surya Bonaly, košarkaš Jack Ryan i golfer Jean Van De Velde rade s djecom kojoj pokušavaju usaditi ljubav prema sportovima u kojima sami nisu uspjeli ostvariti željene ciljeve. Boksač Michael Bentt znanje ne prenosi mladima, već filmskim glumcima. I sam je ostvario zavidan broj uloga, u karijeri njemu osobno privlačnijoj od boksačkog puta na koji ga je odgurnuo nasilni otac. Drugi pak, poput spomenutog Prosperija ili trkačice s psima Aliy, koji su oboje gledali smrti u oči, nisu se prestali baviti svojim sportovima već su neugodna iskustva doživjeli kao dodatan poticaj. Tako se Mauro stalno vraća na trku u kojoj je gotovo izgubio život, unatoč tome što će ga slijepa posvećenost pustinji u konačnici koštati odnosa s vlastitom obitelji.

Današnje moderno društvo opsjednuto je pobjednicima i pobjeđivanjem. Dovoljno se sjetiti Trumpove predsjedničke kampanje i grmljavine s pozornice da će “toliko pobjeđivati da će vam biti slabo od pobjeda”. U takvom ozračju serija “Losers” uspijeva pronaći nešto pozitivno, nadasve ljudski te u naličju pobjede pokazati nam da ona dolazi u različitim oblicima, koje možda nikada ne bismo osvijestili promatrajući sport i život iz binarne perspektive. Sve je to na dostojanstven, inteligentan i profinjen način u svojoj seriji ispričao redatelj Mickey Duzyj.

"Losers"

O FILMU:

Režija: Mickey Duzyj
Producent: Aaron Ernst
Direktor fotografije: Adam Uhl
Montaža: Alex Amoling, Michael Anthony Brown, Brad Buckwalter i Andrew Romero
Zemlja podrijetla: SAD
Broj epizoda / trajanje: 8 / oko 240 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.