PočetnaNajaveU Rijeci danas počinje 5. Međunarodni studentski filmski festival - STIFF

U Rijeci danas počinje 5. Međunarodni studentski filmski festival – STIFF

|

U riječkom Art-kinu Croatia danas u 19 sati otpočinje 5. Međunarodni studentski filmski festival – STIFF na kojem će do nedjelje, 21. listopada, biti prikazan pregled sjajnih filmova mladih autorica i autora – studenata, koji svojim radom dokazuju da studentski film valja uzeti jako ozbiljno te da on kvalitetom i raznovrsnošću pristupa nerijetko premašuje rad starijih filmaša.

Direktorica festivala Maša Drndić i umjetnička direktorica Sanja Marjanović, koje su ujedno i selektorice festivala, između velikog broja prijava odabrale su 44 filma svih rodova: 19 igranih, 16 animiranih i devet dokumentarnih iz 22 zemlje svijeta, od Islanda preko cijele Europe do Izraela i Kine, od čega i šest filmova hrvatskih autorica i autora.

Program 5. STIFF-a podijeljen je u deset programskih blokova od po nekoliko kratkometražnih filmova. Festival otvara programski blok Zabranjeni dani koji odgovara na pitanja što danas sačinjava našu privatnost, što su granice pristojnog u distorziranom svijetu internetske moralnosti i što nam se događa kad izađemo iz sigurne zone Interneta. Takav je primjerice igrani film “Majdine poze” (2017) koji je riječka redateljica Dora Šustić snimila tijekom studija na prestižnoj češkoj akademiji FAMU.

Ovogodišnja su tema festivala snovi, o čemu Maša Drndić kaže: “Kako smo se prošle godine bavili preispitivanjem sistema i ograničenja koja nam postavlja društvo, ove smo godine željeli otići korak dalje i pitati se postoji li još vrijeme za snove i prostor za sanjare. Stoga se naša ovogodišnja tema odnosi na filmove koji se bave preispitivanjem svih naših identiteta i balansom između surovog realiteta i želja. Tako je i većina protagonista ovogodišnje selekcije suptilno donkihotovska. Velik broj filmova čine pomaknute priče, coming of age filmovi, odnosi pojedinca i zajednice, priče o migracijama i nekim novim sredinama koje alteriraju snove i adaptiraju identitete.”

Govoreći o trendovima, Sanja Marjanović primjećuje da se u igranom filmu autori sve češće poigravaju s granicama: “Često provociraju gledatelja kako bi izazvali sirovu, instinktivnu reakciju i poremetili otupljeno ugađanje osjetilima nekim površnim sadržajima. Animacije su ove godine stilski vrlo raznolike i kroz metafore se vješto bave temama identiteta, pripadnosti i gubitka voljene osobe, dok su dokumentarci tematski prilično šaroliki: gledat ćemo i portrete i osobne priče, priče o migracijama, o internacionalnim ljubavnim odnosima…“

Svečano otvorenje festivala zakazano je za četvrtak u 20.30 sati, a nakon njega slijedi blok Priče iz Postmoderne čiji se filmovi bave stvarnošću bombardiranom posredovanim iskustvima i informacijama. U tom je bloku svakako zanimljiv rumunjski dokumentarac “Gledajući druge” / “Looking at Others” (2017) Dennisa Stormera koji je lani prikazan na prestižnom Međunarodnog festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi. Film donosi priču o novoj rumunjskoj turističkoj ponudi – provođenju turističkog odmora u promatranju svakodnevice romskih obitelji. U navedenom je bloku i animirani film hrvatske autorice Jelene Oroz, “Dva na dva” (2018), čiji je jedan od prethodnih filmova, “Vučje igre” (2015), prikazan na prestižnom Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju.

U petak program počinje blokom pod nazivom Ravnoteža koji čine pretežno politički angažirani filmovi, kakav je primjerice slovenski dokumentarac Tjaše Kosar i Marca Stecka, “Posljednja dva tjedna” / “Last Two Weeks” (2017), najbolji studentski film ovogodišnjeg Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u New Delhiju. Priča je to o Rahulu, stanovniku jedne od kolonija u New Delhiju, koji svoju zemlju napušta po prvi put u životu, kako bi otišao raditi za neprofitnu organizaciju u Sloveniji. Blok pod nazivom Meki rubovi bavi se pitanjem identiteta i njihovih mekih rubova, u kojem će se prikazati i dokumentarac “Posljedice rada” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2017.) hrvatske redateljice Inese Antić, o oslobođenju i posljedicama rada u interpretaciji pjevačice, performerice i odbjegle radnice Zoje Borovčanin.

Na STIFF-u ćemo gledati još nekoliko dokumentarnih filmova, među njima i film o zagrebačkoj taksistici Ljilji, “Kamo idemo” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.) Lidije Špegar, u sklopu programskog bloka Lucidni snovi koji donosi nekoliko filmova o pojedincima koji su ostvarili svoje snove.

O tome koji su pak filmovi po rodovima najbolji, odlučivat će deveteročlani žiri, dok će dokumentarnog pobjednika proglasiti riječki dokumentarist Zoran Krema, zatim dobitnik lanjske STIFF-ove nagrade za najbolji dokumentarni film Maximilian Feldmann te studentica diplomskog studija pri Odsjeku za kulturologiju pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Betty Stojnić.

Činjenica da u svakom od žirija sjedi i student/ica nije slučajnost i dio je nastojanja ovog festivala da studente uključi u sve segmente njegove organizacije. Slijedom tog nastojanja, ove je godine i selekcija jednog programskog bloka prepuštena studenticama – višegodišnjim suradnicama i članicama studentskog žirija STIFF-a, Marti Ban i Sendi Bakotić, koje su kreirale zaseban program pod nazivom Unatraške, sačinjen od filmova koji prelaze granice žanra. STIFF-ova su specifičnost i razgovori nakon filmskih programa koji nose naziv “Snovolovke“, slijede nakon programskih blokova Priče iz postmoderne, Meki rubovi i Oprez! i dovode brojne zanimljive i relevantne sugovornike a tematski su ih osmislile i moderiraju ih Greta Grakalić-Rački, Petra Bezjak i Natalija Stefanović.

Međunarodni studentski filmski festival – STIFF, festival posvećen studentskom filmu čija je svrha predstavljanje najbolje svjetske studentske produkcije široj publici, organiziraju Udruga Filmaktiv i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizaciju Art-kina Croatia.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.