Početna Najave U Rijeci danas počinje 5. Međunarodni studentski filmski festival - STIFF

U Rijeci danas počinje 5. Međunarodni studentski filmski festival – STIFF

-

U riječkom Art-kinu Croatia danas u 19 sati otpočinje 5. Međunarodni studentski filmski festival – STIFF na kojem će do nedjelje, 21. listopada, biti prikazan pregled sjajnih filmova mladih autorica i autora – studenata, koji svojim radom dokazuju da studentski film valja uzeti jako ozbiljno te da on kvalitetom i raznovrsnošću pristupa nerijetko premašuje rad starijih filmaša.

Direktorica festivala Maša Drndić i umjetnička direktorica Sanja Marjanović, koje su ujedno i selektorice festivala, između velikog broja prijava odabrale su 44 filma svih rodova: 19 igranih, 16 animiranih i devet dokumentarnih iz 22 zemlje svijeta, od Islanda preko cijele Europe do Izraela i Kine, od čega i šest filmova hrvatskih autorica i autora.

Program 5. STIFF-a podijeljen je u deset programskih blokova od po nekoliko kratkometražnih filmova. Festival otvara programski blok Zabranjeni dani koji odgovara na pitanja što danas sačinjava našu privatnost, što su granice pristojnog u distorziranom svijetu internetske moralnosti i što nam se događa kad izađemo iz sigurne zone Interneta. Takav je primjerice igrani film “Majdine poze” (2017) koji je riječka redateljica Dora Šustić snimila tijekom studija na prestižnoj češkoj akademiji FAMU.

Ovogodišnja su tema festivala snovi, o čemu Maša Drndić kaže: “Kako smo se prošle godine bavili preispitivanjem sistema i ograničenja koja nam postavlja društvo, ove smo godine željeli otići korak dalje i pitati se postoji li još vrijeme za snove i prostor za sanjare. Stoga se naša ovogodišnja tema odnosi na filmove koji se bave preispitivanjem svih naših identiteta i balansom između surovog realiteta i želja. Tako je i većina protagonista ovogodišnje selekcije suptilno donkihotovska. Velik broj filmova čine pomaknute priče, coming of age filmovi, odnosi pojedinca i zajednice, priče o migracijama i nekim novim sredinama koje alteriraju snove i adaptiraju identitete.”

Govoreći o trendovima, Sanja Marjanović primjećuje da se u igranom filmu autori sve češće poigravaju s granicama: “Često provociraju gledatelja kako bi izazvali sirovu, instinktivnu reakciju i poremetili otupljeno ugađanje osjetilima nekim površnim sadržajima. Animacije su ove godine stilski vrlo raznolike i kroz metafore se vješto bave temama identiteta, pripadnosti i gubitka voljene osobe, dok su dokumentarci tematski prilično šaroliki: gledat ćemo i portrete i osobne priče, priče o migracijama, o internacionalnim ljubavnim odnosima…“

Svečano otvorenje festivala zakazano je za četvrtak u 20.30 sati, a nakon njega slijedi blok Priče iz Postmoderne čiji se filmovi bave stvarnošću bombardiranom posredovanim iskustvima i informacijama. U tom je bloku svakako zanimljiv rumunjski dokumentarac “Gledajući druge” / “Looking at Others” (2017) Dennisa Stormera koji je lani prikazan na prestižnom Međunarodnog festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi. Film donosi priču o novoj rumunjskoj turističkoj ponudi – provođenju turističkog odmora u promatranju svakodnevice romskih obitelji. U navedenom je bloku i animirani film hrvatske autorice Jelene Oroz, “Dva na dva” (2018), čiji je jedan od prethodnih filmova, “Vučje igre” (2015), prikazan na prestižnom Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju.

U petak program počinje blokom pod nazivom Ravnoteža koji čine pretežno politički angažirani filmovi, kakav je primjerice slovenski dokumentarac Tjaše Kosar i Marca Stecka, “Posljednja dva tjedna” / “Last Two Weeks” (2017), najbolji studentski film ovogodišnjeg Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u New Delhiju. Priča je to o Rahulu, stanovniku jedne od kolonija u New Delhiju, koji svoju zemlju napušta po prvi put u životu, kako bi otišao raditi za neprofitnu organizaciju u Sloveniji. Blok pod nazivom Meki rubovi bavi se pitanjem identiteta i njihovih mekih rubova, u kojem će se prikazati i dokumentarac “Posljedice rada” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2017.) hrvatske redateljice Inese Antić, o oslobođenju i posljedicama rada u interpretaciji pjevačice, performerice i odbjegle radnice Zoje Borovčanin.

Na STIFF-u ćemo gledati još nekoliko dokumentarnih filmova, među njima i film o zagrebačkoj taksistici Ljilji, “Kamo idemo” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.) Lidije Špegar, u sklopu programskog bloka Lucidni snovi koji donosi nekoliko filmova o pojedincima koji su ostvarili svoje snove.

O tome koji su pak filmovi po rodovima najbolji, odlučivat će deveteročlani žiri, dok će dokumentarnog pobjednika proglasiti riječki dokumentarist Zoran Krema, zatim dobitnik lanjske STIFF-ove nagrade za najbolji dokumentarni film Maximilian Feldmann te studentica diplomskog studija pri Odsjeku za kulturologiju pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Betty Stojnić.

Činjenica da u svakom od žirija sjedi i student/ica nije slučajnost i dio je nastojanja ovog festivala da studente uključi u sve segmente njegove organizacije. Slijedom tog nastojanja, ove je godine i selekcija jednog programskog bloka prepuštena studenticama – višegodišnjim suradnicama i članicama studentskog žirija STIFF-a, Marti Ban i Sendi Bakotić, koje su kreirale zaseban program pod nazivom Unatraške, sačinjen od filmova koji prelaze granice žanra. STIFF-ova su specifičnost i razgovori nakon filmskih programa koji nose naziv “Snovolovke“, slijede nakon programskih blokova Priče iz postmoderne, Meki rubovi i Oprez! i dovode brojne zanimljive i relevantne sugovornike a tematski su ih osmislile i moderiraju ih Greta Grakalić-Rački, Petra Bezjak i Natalija Stefanović.

Međunarodni studentski filmski festival – STIFF, festival posvećen studentskom filmu čija je svrha predstavljanje najbolje svjetske studentske produkcije široj publici, organiziraju Udruga Filmaktiv i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizaciju Art-kina Croatia. 

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.