Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Soba bez pogleda"

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA ove će godine predstaviti dva nova tematska programa. Riječ je programima naziva Me (Ja) i Space (Prostor), koji će kroz pripadajuće dokumentarce istraživati osobne povijesti samih filmaša, odnosno uporabu fizičkog prostora unutar njihovih filmova.

U programu Me, dakle, bit će prikazano ukupno osamnaest filmova, među njima primjerice recentna remek-djela Amerikanke Laurie Anderson i Kambodžanca Rithyja Panha (“Srce jednog psa” i “Slika koja nedostaje”), kao i svevremenski klasik američkog redatelja Rossa McElweeja, “Sherman’s March” iz 1986. godine.

A u tom društvu dobrih, klasično nezaboravnih pa i premijernih dokumentarnih poslastica, našao se i film jedne hrvatske autorice. Riječ je o 14-minutnom poetskom filmu “Soba bez pogleda” (1997) Bjelovarčanke Rade Šešić, koji na osoban način govori o napuštanju domovine i početku novog života na stranoj, u ovom slučaju nizozemskoj grudi. Dokumentarac snimljen u nizozemskoj produkciji prikazan je na IDFA-i 1997. godine, a zahvaljujući njemu naša se autorica približila industrijskim strukturama ovog festivala na kojem i danas obavlja poslove koordinatorice žirija te jedne od selektorica tamošnjeg programa.

Ovogodišnja, 31. IDFA održat će se od 14. do 25. studenoga u Amsterdamu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here