Početna Vijesti Završila 20. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić"

Završila 20. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”

-

Svečanom prezentacijom programskih sadržaja u prepunom varaždinskom kinu Gaj, jučer je završila 20. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” – jedan od  pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među 150 najvažnijih na razini Europske Unije – koja se ove godine održavala u Varaždinu, od 18. do 28. kolovoza 2018.  Prezentaciju sadržaja Škole otvorile su Jelena Modrić, predsjednica Savjeta te Vera Robić-Škarica, voditeljica Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”.

“Uz dva seminarska stupnja, imamo i dvanaest radioničkih programa, a cjelokupni program služi cjeloživotnom obrazovanju. Škola medijske kulture ove je godine imala 150 polaznika, petnaest predavača, dvanaest voditelja i jedanaest stručnih suradnika. Veseli me što ove godine imamo veliki broj novih polaznika, a to govori da će Škola imati i broja buduća izdanja”, rekla je Robić Škarica.

Programski sadržaj prezentirali su polaznici I. i II. seminarskog stupnja te polaznici radionice za igrani film, koju je vodio akademski filmski redatelj Ivan Goran Vitez; radionice za kameru i snimanje, pod vodstvom filmskog snimatelja Borisa Poljaka; za eksperimentalni film na čijem je čelu bio montažer i redatelj Damir Čučić; dokumentarni film pod vodstvom redatelja Tomislava Mršića; radionice za montažu s voditeljicom, akademskom filmskom montažerkom Ivanom Fumić te montažerom i filmskim kritičarem Slavenom Zečevićem; radionice za animirani film koju su vodili Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić; radionice za postprodukciju zvuka pod vodstvom akademske filmske montažerke Dubravka Premar do radionice za filmski scenarij na čelu s filmskom autoricom Snježanom Tribuson. Okupljeni su poslušali i radijsku reportažu polaznika radionice radijske reportaže pod vodstvom urednice i novinarke Višnje Biti. Radovi su nagrađeni s puno pljeska i smijeha u prepunoj dvorani kina Gaj, a komentirao ih je legendarni prof. dr. sc. Hrvoje Turković.

Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama. Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Školu medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” organizira Hrvatski filmski savez, a podupiru je brojni partneri i pokrovitelji.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat je program regionalnog, natjecateljskog dijela programa 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (IX)

U devetom nastavku "Rastrimo zastrto" Tomislav Radić otkriva detalje oko snimanja filmova "Jama" (1971) i "Izravni prijenos" (1971).

U Rijeci predstavljen program 18. Liburnia Film Festivala

U Rijeci je na prigodnoj konferenciji za medije predstavljen 18. Liburnia Film Festival, koji će se ove godine održati od 23. do 28. kolovoza u Opatiji.

Tri hrvatska dokumentarca na 26. Sarajevo Film Festivalu

Tri hrvatska dokumentarna filma ušla su na ovogodišnji, 26. Sarajevo Film Festival.

Otvorene prijave za 29. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 29. Dane hrvatskog filma koji će se održati od 14. do 18. rujna 2020. godine.

18. Tabor Film Festival: “Catstream” – Jeste li se kastrirali?

"Catstream" Sunčice Ane Veldić prati nekoliko dana u životu aktivistice Mirne Kirin, koja u sklopu šire inicijative kastrira mačke i vraća ih u stanište.