PočetnaVijesti24. Sarajevo Film Festival: Đuri Gavranu nagrada Docu Rough Cut Boutiquea

24. Sarajevo Film Festival: Đuri Gavranu nagrada Docu Rough Cut Boutiquea

|

Najnoviji projekt Đure Gavrana, kratkometražni dokumentarni film “Jedna od nas” (Pipser), osvojio je jednu od nagrada na netom završenom Docu Rough Cut Boutiqueu. Radi se o radionici za filmove iz Jugoistočne Europe u fazi postprodukcijskog grubog šnita, koja se održava u sklopu industrijskog dijela (CineLink Industry Days) Sarajevo Film Festivala.

Na ovogodišnjem Boutiqueu 24. SFF-a sudjelovalo je pet projekata, a Gavran je došao do nagrade DOK Preview, koju će konzumirati na predstojećem Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma – DOK Leipzigu. Spomenuti prezentacijski preview punog naziva DOK Preview Training služi za privlačenje financijskih i distributivnih partnera, kao i mogućeg pronalaska doma svjetske premijere. 

U središte priče naš autor stavlja okupljanje bivših srednjoškolskih kolega u sklopu desetogodišnjice proslave mature, na kojoj se povede razgovor i o kolegici koja je tijekom školovanja trpjela obiteljsko zlostavljanje. Film je osvojio nagradu HBO Europe na ovogodišnjem ZagrebDox Prou, kao i financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra u kategoriji poticanja proizvodnje kratkometražnih dokumentarnih filmova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.