PočetnaVijesti24. Sarajevo Film Festival: Đuri Gavranu nagrada Docu Rough Cut Boutiquea

24. Sarajevo Film Festival: Đuri Gavranu nagrada Docu Rough Cut Boutiquea

-

Najnoviji projekt Đure Gavrana, kratkometražni dokumentarni film “Jedna od nas” (Pipser), osvojio je jednu od nagrada na netom završenom Docu Rough Cut Boutiqueu. Radi se o radionici za filmove iz Jugoistočne Europe u fazi postprodukcijskog grubog šnita, koja se održava u sklopu industrijskog dijela (CineLink Industry Days) Sarajevo Film Festivala.

Na ovogodišnjem Boutiqueu 24. SFF-a sudjelovalo je pet projekata, a Gavran je došao do nagrade DOK Preview, koju će konzumirati na predstojećem Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma – DOK Leipzigu. Spomenuti prezentacijski preview punog naziva DOK Preview Training služi za privlačenje financijskih i distributivnih partnera, kao i mogućeg pronalaska doma svjetske premijere. 

U središte priče naš autor stavlja okupljanje bivših srednjoškolskih kolega u sklopu desetogodišnjice proslave mature, na kojoj se povede razgovor i o kolegici koja je tijekom školovanja trpjela obiteljsko zlostavljanje. Film je osvojio nagradu HBO Europe na ovogodišnjem ZagrebDox Prou, kao i financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra u kategoriji poticanja proizvodnje kratkometražnih dokumentarnih filmova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.