Početna Vijesti Svjetska premijera dokumentarca "IKEA for YU" na 24. Sarajevo Film Festivalu

Svjetska premijera dokumentarca “IKEA for YU” na 24. Sarajevo Film Festivalu

-

Od 10. do 17. kolovoza u Sarajevu se održava jedan od najvećih regionalnih filmskih festivala – 24. Sarajevo Film Festival, na kojem će danas u 19 sati svjetsku premijeru, u okviru natjecateljskog programa dokumentarnih filmova, imati  filmsko ostvarenje Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, “IKEA for YU” (Hrvatski filmski savez / Wizworks Studios AB; 2018.). 

Spomenuti film prati priču Marijine obitelji, koja i danas njeguje jugoslavenske ideale. S obzirom na to da su autorica i njena obitelj srpskog podrijetla te da su ostali živjeti u Hrvatskoj unatoč pritiscima nedavnog rata, jugoslavenski je identitet onaj koji im je bio najbliži. Marija je oduvijek smatrala da su njihovi obiteljski ideali ujedno i njezini vlastiti, sve dok joj životni put nije krenuo u drugačijem smjeru. Kad je zasnovala vlastitu obitelj, počela je propitkivati svoje, pa tako i obiteljske vrijednosti te je li to okruženje u kojem želi odgajati svojeg sina (5). Kroz putovanje obiteljskom prošlošću, Marija se odlučuje za novi početak u potpuno drugačijem okruženju te zasniva novi dom – u Švedskoj.

“Rad na ovom filmu bilo je svojevrsno putovanje i za nas, ekipu koja ga je snimala: od duhova prošlosti, preko turbulentne sadašnjosti i gledajući prema neizvjesnoj budućnosti, proživjeli smo razne preokrete i u vlastitim životima, što mislim da je sigurno utjecalo i na razvoj priče filma. Osjećaj gubljenja unutar potrage za vlastitim identitetom nešto je što se tiče svih mladih danas, ali ta se tema često zaobilazi iz ovih ili onih razloga. Ljudi ne žele priznati da su izgubljeni, pa smo mi probali što iskrenije i realnije prikazati odvajanje od gnijezda iz ugla jedne mlade žene, kćerke, sestre, supruge i majke; i kako se te uloge često isprepliću i rade dodatnu konfuziju u potrazi za svojim mjestom pod suncem”, prenosi se u službenoj objavi Hrvatskog filmskog saveza izjava jedne od redateljica, Dinke Radonić.

“IKEA for YU” razvijan je tijekom posljednjih šest godina u okviru različitih radionica i programa za dokumentarni film, a produkciju, uz Hrvatski filmski savez, potpisuje i švedski koproducent Wizworks Studios AB.

“Čitav rad na filmu i općenito posljednjih šest godina za mene je, uz ratno djetinjstvo, bilo vjerojatno najturbulentije razdoblje u životu. Često nisam niti znala što je dio filma, a što stvarnog života i koja akcija u stvarnosti izaziva reakciju u filmu i obrnuto. Kako je obitelj postajala dijelom filma, tako je naravno bivalo sve teže i teže, no u konačnici, bez njihove podrške, ne bi bilo niti filma. Ključ svega bilo je povjerenje, i to u višestrukim ulogama, jer sam istovremeno u odnosu na njih bila i redateljica i kćer i sestra i supruga”, izjavila je Marija Ratković Vidaković, koja se u ovom filmu našla i ispred i iza kamere u višestrukoj ulozi: redateljice, protagonistice i producentice.

Fotografiju u filmu potpisuje Dinka Radonić, a montažu Damir Čučić. Premijeri “IKEA for YU” u Sarajevu će, osim Marije i Dinke, prisustvovat i producentica Vera Robić Škarica, izvršna producentica Barbara Jukopila, asistent montaže Daniel Pejić te protagonisti Slobodanka Rakas Ratković, Miroslav Ratković i Mikula Ratković Vidaković

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.