Početna Vijesti Svjetska premijera dokumentarca "IKEA for YU" na 24. Sarajevo Film Festivalu

Svjetska premijera dokumentarca “IKEA for YU” na 24. Sarajevo Film Festivalu

-

Od 10. do 17. kolovoza u Sarajevu se održava jedan od najvećih regionalnih filmskih festivala – 24. Sarajevo Film Festival, na kojem će danas u 19 sati svjetsku premijeru, u okviru natjecateljskog programa dokumentarnih filmova, imati  filmsko ostvarenje Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, “IKEA for YU” (Hrvatski filmski savez / Wizworks Studios AB; 2018.). 

Spomenuti film prati priču Marijine obitelji, koja i danas njeguje jugoslavenske ideale. S obzirom na to da su autorica i njena obitelj srpskog podrijetla te da su ostali živjeti u Hrvatskoj unatoč pritiscima nedavnog rata, jugoslavenski je identitet onaj koji im je bio najbliži. Marija je oduvijek smatrala da su njihovi obiteljski ideali ujedno i njezini vlastiti, sve dok joj životni put nije krenuo u drugačijem smjeru. Kad je zasnovala vlastitu obitelj, počela je propitkivati svoje, pa tako i obiteljske vrijednosti te je li to okruženje u kojem želi odgajati svojeg sina (5). Kroz putovanje obiteljskom prošlošću, Marija se odlučuje za novi početak u potpuno drugačijem okruženju te zasniva novi dom – u Švedskoj.

“Rad na ovom filmu bilo je svojevrsno putovanje i za nas, ekipu koja ga je snimala: od duhova prošlosti, preko turbulentne sadašnjosti i gledajući prema neizvjesnoj budućnosti, proživjeli smo razne preokrete i u vlastitim životima, što mislim da je sigurno utjecalo i na razvoj priče filma. Osjećaj gubljenja unutar potrage za vlastitim identitetom nešto je što se tiče svih mladih danas, ali ta se tema često zaobilazi iz ovih ili onih razloga. Ljudi ne žele priznati da su izgubljeni, pa smo mi probali što iskrenije i realnije prikazati odvajanje od gnijezda iz ugla jedne mlade žene, kćerke, sestre, supruge i majke; i kako se te uloge često isprepliću i rade dodatnu konfuziju u potrazi za svojim mjestom pod suncem”, prenosi se u službenoj objavi Hrvatskog filmskog saveza izjava jedne od redateljica, Dinke Radonić.

“IKEA for YU” razvijan je tijekom posljednjih šest godina u okviru različitih radionica i programa za dokumentarni film, a produkciju, uz Hrvatski filmski savez, potpisuje i švedski koproducent Wizworks Studios AB.

“Čitav rad na filmu i općenito posljednjih šest godina za mene je, uz ratno djetinjstvo, bilo vjerojatno najturbulentije razdoblje u životu. Često nisam niti znala što je dio filma, a što stvarnog života i koja akcija u stvarnosti izaziva reakciju u filmu i obrnuto. Kako je obitelj postajala dijelom filma, tako je naravno bivalo sve teže i teže, no u konačnici, bez njihove podrške, ne bi bilo niti filma. Ključ svega bilo je povjerenje, i to u višestrukim ulogama, jer sam istovremeno u odnosu na njih bila i redateljica i kćer i sestra i supruga”, izjavila je Marija Ratković Vidaković, koja se u ovom filmu našla i ispred i iza kamere u višestrukoj ulozi: redateljice, protagonistice i producentice.

Fotografiju u filmu potpisuje Dinka Radonić, a montažu Damir Čučić. Premijeri “IKEA for YU” u Sarajevu će, osim Marije i Dinke, prisustvovat i producentica Vera Robić Škarica, izvršna producentica Barbara Jukopila, asistent montaže Daniel Pejić te protagonisti Slobodanka Rakas Ratković, Miroslav Ratković i Mikula Ratković Vidaković


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.