PočetnaVijestiSvjetska premijera dokumentarca "IKEA for YU" na 24. Sarajevo Film Festivalu

Svjetska premijera dokumentarca “IKEA for YU” na 24. Sarajevo Film Festivalu

|

Od 10. do 17. kolovoza u Sarajevu se održava jedan od najvećih regionalnih filmskih festivala – 24. Sarajevo Film Festival, na kojem će danas u 19 sati svjetsku premijeru, u okviru natjecateljskog programa dokumentarnih filmova, imati  filmsko ostvarenje Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, “IKEA for YU” (Hrvatski filmski savez / Wizworks Studios AB; 2018.). 

Spomenuti film prati priču Marijine obitelji, koja i danas njeguje jugoslavenske ideale. S obzirom na to da su autorica i njena obitelj srpskog podrijetla te da su ostali živjeti u Hrvatskoj unatoč pritiscima nedavnog rata, jugoslavenski je identitet onaj koji im je bio najbliži. Marija je oduvijek smatrala da su njihovi obiteljski ideali ujedno i njezini vlastiti, sve dok joj životni put nije krenuo u drugačijem smjeru. Kad je zasnovala vlastitu obitelj, počela je propitkivati svoje, pa tako i obiteljske vrijednosti te je li to okruženje u kojem želi odgajati svojeg sina (5). Kroz putovanje obiteljskom prošlošću, Marija se odlučuje za novi početak u potpuno drugačijem okruženju te zasniva novi dom – u Švedskoj.

“Rad na ovom filmu bilo je svojevrsno putovanje i za nas, ekipu koja ga je snimala: od duhova prošlosti, preko turbulentne sadašnjosti i gledajući prema neizvjesnoj budućnosti, proživjeli smo razne preokrete i u vlastitim životima, što mislim da je sigurno utjecalo i na razvoj priče filma. Osjećaj gubljenja unutar potrage za vlastitim identitetom nešto je što se tiče svih mladih danas, ali ta se tema često zaobilazi iz ovih ili onih razloga. Ljudi ne žele priznati da su izgubljeni, pa smo mi probali što iskrenije i realnije prikazati odvajanje od gnijezda iz ugla jedne mlade žene, kćerke, sestre, supruge i majke; i kako se te uloge često isprepliću i rade dodatnu konfuziju u potrazi za svojim mjestom pod suncem”, prenosi se u službenoj objavi Hrvatskog filmskog saveza izjava jedne od redateljica, Dinke Radonić.

“IKEA for YU” razvijan je tijekom posljednjih šest godina u okviru različitih radionica i programa za dokumentarni film, a produkciju, uz Hrvatski filmski savez, potpisuje i švedski koproducent Wizworks Studios AB.

“Čitav rad na filmu i općenito posljednjih šest godina za mene je, uz ratno djetinjstvo, bilo vjerojatno najturbulentije razdoblje u životu. Često nisam niti znala što je dio filma, a što stvarnog života i koja akcija u stvarnosti izaziva reakciju u filmu i obrnuto. Kako je obitelj postajala dijelom filma, tako je naravno bivalo sve teže i teže, no u konačnici, bez njihove podrške, ne bi bilo niti filma. Ključ svega bilo je povjerenje, i to u višestrukim ulogama, jer sam istovremeno u odnosu na njih bila i redateljica i kćer i sestra i supruga”, izjavila je Marija Ratković Vidaković, koja se u ovom filmu našla i ispred i iza kamere u višestrukoj ulozi: redateljice, protagonistice i producentice.

Fotografiju u filmu potpisuje Dinka Radonić, a montažu Damir Čučić. Premijeri “IKEA for YU” u Sarajevu će, osim Marije i Dinke, prisustvovat i producentica Vera Robić Škarica, izvršna producentica Barbara Jukopila, asistent montaže Daniel Pejić te protagonisti Slobodanka Rakas Ratković, Miroslav Ratković i Mikula Ratković Vidaković


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.