Početna Najave "Slučajno kino" u Rijeci

“Slučajno kino” u Rijeci

-

Ovoga tjedna udruga Liburnia Film Festival u sklopu programa “Slučajno kino”, donosi čak dva slučajna kina u Rijeku. Prvo je na programu već danas, u utorak 7. kolovoza, u Cukarikafe baru gdje će publika moći pogledati filmove “Lovačka sreća”, “All Good Things” i “Mama, zašto plačeš…” nastale na prošlogodišnjoj (2016./2017.) Restartovoj Školi dokumentarnog filma. Na drugoj slučajnoj projekciji, što će se održati u četvrtak, 9. kolovoza, u Prasowski bach baru, na repertoaru je nagrađivani dokumentarac Bojane Burnać, “Moj život bez zraka” (Restart, 2017.). Ulaz na projekcije, koje počinju u 21 sat, je slobodan.

Svake godine Restartova Škola dokumentarnog filma iznjedri odlične dokumentarce i u svijet dokumentarnog filma uvede nove autore. U 2017. godini Maja Alibegović ušla je u ta svijet s filmom “Lovačka sreća” koji predstavlja lovačku zajednicu. Jasmina Beširević u filmu “All Good Things” prikazala je pak netipičan odnos muškarca i žene koji su u vezi 36 godina a nikad nisu živjeli zajedno, dok se Vladimira Spindler u “Mama, zašto plačeš” skroz razgolitila te snimila vlastitu borbu s depresijom.

U Prasowskom, gdje se slučajno kino već udomaćilo, možete pogledati film Bojane Burnać, “Moj život bez zraka” koji prati svjetskog rekordera u ronjenju na dah Gorana Čolaka. Film je prikazan na brojnim festivalima, a na DokuFestu u Prizrenu dobio je nagradu za najbolji balkanski debitantski film.

Filmovi nisu slučajno odabrani. Radi se o recentnim hrvatskim dokumentarcima prikazanima na lanjskom Liburnia Film Festivalu. Osim što ovim događanjima promiču domaće dokumentarce, organizatori njime najavljuju i 16. LFF, jedini festival hrvatskog dokumentarnog filma koji prikazuje isključivo recentne hrvatske doku-naslove. Liburnia Film Festival će se ove godine održati od 20. do 24. kolovoza na Ljetnoj pozornici Opatija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.