Početna Najave "Slučajno kino" u Rijeci

“Slučajno kino” u Rijeci

-

Ovoga tjedna udruga Liburnia Film Festival u sklopu programa “Slučajno kino”, donosi čak dva slučajna kina u Rijeku. Prvo je na programu već danas, u utorak 7. kolovoza, u Cukarikafe baru gdje će publika moći pogledati filmove “Lovačka sreća”, “All Good Things” i “Mama, zašto plačeš…” nastale na prošlogodišnjoj (2016./2017.) Restartovoj Školi dokumentarnog filma. Na drugoj slučajnoj projekciji, što će se održati u četvrtak, 9. kolovoza, u Prasowski bach baru, na repertoaru je nagrađivani dokumentarac Bojane Burnać, “Moj život bez zraka” (Restart, 2017.). Ulaz na projekcije, koje počinju u 21 sat, je slobodan.

Svake godine Restartova Škola dokumentarnog filma iznjedri odlične dokumentarce i u svijet dokumentarnog filma uvede nove autore. U 2017. godini Maja Alibegović ušla je u ta svijet s filmom “Lovačka sreća” koji predstavlja lovačku zajednicu. Jasmina Beširević u filmu “All Good Things” prikazala je pak netipičan odnos muškarca i žene koji su u vezi 36 godina a nikad nisu živjeli zajedno, dok se Vladimira Spindler u “Mama, zašto plačeš” skroz razgolitila te snimila vlastitu borbu s depresijom.

U Prasowskom, gdje se slučajno kino već udomaćilo, možete pogledati film Bojane Burnać, “Moj život bez zraka” koji prati svjetskog rekordera u ronjenju na dah Gorana Čolaka. Film je prikazan na brojnim festivalima, a na DokuFestu u Prizrenu dobio je nagradu za najbolji balkanski debitantski film.

Filmovi nisu slučajno odabrani. Radi se o recentnim hrvatskim dokumentarcima prikazanima na lanjskom Liburnia Film Festivalu. Osim što ovim događanjima promiču domaće dokumentarce, organizatori njime najavljuju i 16. LFF, jedini festival hrvatskog dokumentarnog filma koji prikazuje isključivo recentne hrvatske doku-naslove. Liburnia Film Festival će se ove godine održati od 20. do 24. kolovoza na Ljetnoj pozornici Opatija.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.