Foto: Liburnia Film Festival

Ovoga tjedna udruga Liburnia Film Festival u sklopu programa “Slučajno kino”, donosi čak dva slučajna kina u Rijeku. Prvo je na programu već danas, u utorak 7. kolovoza, u Cukarikafe baru gdje će publika moći pogledati filmove “Lovačka sreća”, “All Good Things” i “Mama, zašto plačeš…” nastale na prošlogodišnjoj (2016./2017.) Restartovoj Školi dokumentarnog filma. Na drugoj slučajnoj projekciji, što će se održati u četvrtak, 9. kolovoza, u Prasowski bach baru, na repertoaru je nagrađivani dokumentarac Bojane Burnać, “Moj život bez zraka” (Restart, 2017.). Ulaz na projekcije, koje počinju u 21 sat, je slobodan.

Svake godine Restartova Škola dokumentarnog filma iznjedri odlične dokumentarce i u svijet dokumentarnog filma uvede nove autore. U 2017. godini Maja Alibegović ušla je u ta svijet s filmom “Lovačka sreća” koji predstavlja lovačku zajednicu. Jasmina Beširević u filmu “All Good Things” prikazala je pak netipičan odnos muškarca i žene koji su u vezi 36 godina a nikad nisu živjeli zajedno, dok se Vladimira Spindler u “Mama, zašto plačeš” skroz razgolitila te snimila vlastitu borbu s depresijom.

U Prasowskom, gdje se slučajno kino već udomaćilo, možete pogledati film Bojane Burnać, “Moj život bez zraka” koji prati svjetskog rekordera u ronjenju na dah Gorana Čolaka. Film je prikazan na brojnim festivalima, a na DokuFestu u Prizrenu dobio je nagradu za najbolji balkanski debitantski film.

Filmovi nisu slučajno odabrani. Radi se o recentnim hrvatskim dokumentarcima prikazanima na lanjskom Liburnia Film Festivalu. Osim što ovim događanjima promiču domaće dokumentarce, organizatori njime najavljuju i 16. LFF, jedini festival hrvatskog dokumentarnog filma koji prikazuje isključivo recentne hrvatske doku-naslove. Liburnia Film Festival će se ove godine održati od 20. do 24. kolovoza na Ljetnoj pozornici Opatija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here