PočetnaNajaveZagrebačka premijera dokumentarca "Moj život bez zraka"

Zagrebačka premijera dokumentarca “Moj život bez zraka”

|

Dokumentarni film “Moj život bez zraka” (Restart, 2017.) autorice Bojane Burnać nastavlja svoju hrvatsku kino turneju. Na red ovih dana dolazi Zagreb, gdje će spomenuto ostvarenje premijeru u metropoli imati 4. svibnja, u dvorani Müller kina Europa, s početkom u 21 sat. Premijeru će popratiti i gostovanje same redateljice, dok se projekcija održava u sklopu programa “Dokukino gostuje”.

Film prati Gorana Čolaka, višestrukog svjetskog prvaka i rekordera u ronjenju na dah, koji je već 2013. godine ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Godinu dana kasnije Čolak je srušio i vlastiti rekord izdržavši bez zraka 23 minute i jednu sekundu. “Moj život bez zraka” prikazuje Goranove najvažnije životne trenutke koji se događaju pod vodom, kada nadilazi vlastite tjelesne mogućnosti, obara vlastite svjetske rekorde, prolazi kroz rigorozne pripreme sa samo jednim ciljem – uroniti u besmrtnost.

Svoj dugometražni prvijenac Burnać je snimala gotovo pet godina, a Gorana je upoznala na treninzima ronjenja na dah koje je vodio trener Ivan Drviš. Pokušavajući dokučiti koji motivi stoje iza namjernog zadržavanja daha, Bojana kroz dugogodišnji rad s Goranom, ispred i iza kamere, pred gledatelja stavlja čovjeka koji isključivo vlastitom voljom nadilazi ljudske i granice mogućega kako bi ostao najbolji na svijetu – pa makar i po cijenu života.

“Moj život bez zraka” je svjetsku premijeru imao prošle godine na uglednom Hot Docsu, a nedavno je u Palm Springsu osvojio nagradu za najbolji međunarodni dokumentarni film na American Documentary Film Festivalu. U Berlinu je pak nagrađen za najbolji film u dokumentarnoj kategoriji na međunarodnom festivalu Signes de nuit.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".