PočetnaNajaveZagrebačka premijera dokumentarca "Moj život bez zraka"

Zagrebačka premijera dokumentarca “Moj život bez zraka”

-

Dokumentarni film “Moj život bez zraka” (Restart, 2017.) autorice Bojane Burnać nastavlja svoju hrvatsku kino turneju. Na red ovih dana dolazi Zagreb, gdje će spomenuto ostvarenje premijeru u metropoli imati 4. svibnja, u dvorani Müller kina Europa, s početkom u 21 sat. Premijeru će popratiti i gostovanje same redateljice, dok se projekcija održava u sklopu programa “Dokukino gostuje”.

Film prati Gorana Čolaka, višestrukog svjetskog prvaka i rekordera u ronjenju na dah, koji je već 2013. godine ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Godinu dana kasnije Čolak je srušio i vlastiti rekord izdržavši bez zraka 23 minute i jednu sekundu. “Moj život bez zraka” prikazuje Goranove najvažnije životne trenutke koji se događaju pod vodom, kada nadilazi vlastite tjelesne mogućnosti, obara vlastite svjetske rekorde, prolazi kroz rigorozne pripreme sa samo jednim ciljem – uroniti u besmrtnost.

Svoj dugometražni prvijenac Burnać je snimala gotovo pet godina, a Gorana je upoznala na treninzima ronjenja na dah koje je vodio trener Ivan Drviš. Pokušavajući dokučiti koji motivi stoje iza namjernog zadržavanja daha, Bojana kroz dugogodišnji rad s Goranom, ispred i iza kamere, pred gledatelja stavlja čovjeka koji isključivo vlastitom voljom nadilazi ljudske i granice mogućega kako bi ostao najbolji na svijetu – pa makar i po cijenu života.

“Moj život bez zraka” je svjetsku premijeru imao prošle godine na uglednom Hot Docsu, a nedavno je u Palm Springsu osvojio nagradu za najbolji međunarodni dokumentarni film na American Documentary Film Festivalu. U Berlinu je pak nagrađen za najbolji film u dokumentarnoj kategoriji na međunarodnom festivalu Signes de nuit.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije