PočetnaVijesti"Dom boraca" Ivana Ramljaka na Cinema du Réelu

“Dom boraca” Ivana Ramljaka na Cinema du Réelu

|

Dočekali smo prvi veliki ulov u 2018., međunarodni pače, za domaću dokumentarističku industiju. Dokumentarni film “Dom boraca” (2018) Ivana Ramljaka koji nastaje u koprodukciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i Restarta, ušao je u službeni natjecateljski program poznatog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Cinema du Réel.

Osnovan 1978. godine od strane antropologa i filmaša Jeana Roucha te Jean-Michel Arnolda, glavnog tajnika Cinémathèque Française, francuske filmske organizacije odgovorne za čuvanje najveće filmske arhive na svijetu, festival Cinéma du Réel smatra se jednim od najznačajnijih europskih doku-festivala, kojeg godišnje pohodi dvadesetak tisuća posjetitelja.

Među ukupno 43 filma razvrstana u četiri službene konkurencije ovogodišnjeg, jubilarnog četrdesetog festivalskog izdanja, Ramljakov film o kumrovečkom Spomen-domu boraca NOR i omladine Jugoslavije smješten je u Međunarodnu konkrenciju debitantskih filmova (International Competition for First Films ). Radi se o premijernim dugometražnim filmovima odabranih autora, a uz našeg redatelja nalazi se još devet njegovih filmskih kolega.

Kao i Ramljakova prethodna uspješnica “Kino otok” (Restart, 2016.), i “Dom boraca” će biti pošteđen dijaloških scena, baveći se prostorom koji je izgubio svoju prvotnu funkciju. Film je, pak, nastao na kraju prve godine MA-ja Filmske i TV režije dokumentarnog filma na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Filmsku je ekipu osim Ramljaka sačinjavao direktor fotografije Jurica Marković, montažer Ivor Šonje, dizajn zvuka povjeren je Borni Buljeviću, dok je producent Tibor Keser.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".