Početna Vijesti "Dom boraca" Ivana Ramljaka na Cinema du Réelu

“Dom boraca” Ivana Ramljaka na Cinema du Réelu

-

Dočekali smo prvi veliki ulov u 2018., međunarodni pače, za domaću dokumentarističku industiju. Dokumentarni film “Dom boraca” (2018) Ivana Ramljaka koji nastaje u koprodukciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i Restarta, ušao je u službeni natjecateljski program poznatog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Cinema du Réel.

Osnovan 1978. godine od strane antropologa i filmaša Jeana Roucha te Jean-Michel Arnolda, glavnog tajnika Cinémathèque Française, francuske filmske organizacije odgovorne za čuvanje najveće filmske arhive na svijetu, festival Cinéma du Réel smatra se jednim od najznačajnijih europskih doku-festivala, kojeg godišnje pohodi dvadesetak tisuća posjetitelja.

Među ukupno 43 filma razvrstana u četiri službene konkurencije ovogodišnjeg, jubilarnog četrdesetog festivalskog izdanja, Ramljakov film o kumrovečkom Spomen-domu boraca NOR i omladine Jugoslavije smješten je u Međunarodnu konkrenciju debitantskih filmova (International Competition for First Films ). Radi se o premijernim dugometražnim filmovima odabranih autora, a uz našeg redatelja nalazi se još devet njegovih filmskih kolega.

Kao i Ramljakova prethodna uspješnica “Kino otok” (Restart, 2016.), i “Dom boraca” će biti pošteđen dijaloških scena, baveći se prostorom koji je izgubio svoju prvotnu funkciju. Film je, pak, nastao na kraju prve godine MA-ja Filmske i TV režije dokumentarnog filma na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Filmsku je ekipu osim Ramljaka sačinjavao direktor fotografije Jurica Marković, montažer Ivor Šonje, dizajn zvuka povjeren je Borni Buljeviću, dok je producent Tibor Keser.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno Posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split