PočetnaVijesti"Precijenjena dramaturgija" glavni pobjednik 11. Gledališta Kinokluba Zagreb

“Precijenjena dramaturgija” glavni pobjednik 11. Gledališta Kinokluba Zagreb

-

Zagrebački MM centar ovoga je vikenda (16. i 17.2.) ugostio 11. Gledalište, godišnji presjek filmske produkcije Kinokluba Zagreb u kojem je ove godine snimljeno 77 filmova. Nakon brojnih projekcija, posljednjega dana tradicionalno su dodijeljene nagrade i priznanja najboljim ostvarenjima.

Tročlani Veliki žiri (redateljice Nikica Zdunić i Dalija Dozet te montažer i filmski kritičar Danijel Brlas) Nagradu “Maksimilijan Paspa” za najbolji amaterski film dodijelili su filmu “Precijenjena dramaturgija” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Kinoklub Zagreb; 2017.) autorice Sunčice Ane Veldić. Dodjelu nagrade obrazložili su riječima: “U filmu koji se aktivno protivi uspostavljanju pravila rađenja filma, autorica se ustrajno, predano i iskreno bavi vlastitim idejama. Izlažući se, Sunčica beskompromisno otkriva svoj kreativni košmar i apsolutnu predanost u kojoj kao gledatelji suosjećamo i prihvaćamo beskraj kreativnih mogućnosti same autorice”. 

Što se tiče dokumentarnih naslova, Posebno priznanje Dalija Dozet dodijelila je autoru Željku Radivoju za sve filmove prikazane na Gledalištu uz obrazloženje: “Ustrajnom odlukom da prenosi svoju svakodnevicu kroz neposredno snimanje suvremenika, autor nas suptilnim kombiniranjem svoje realnosti s vlastitim autorskim postupcima vodi na mozaično putovanje kroz opća a opet specifična mjesta i ljude, podsjećajući nas da nikada ne prestanemo biti znatiželjni”.

Žiri kritike (Martina Jurišić i Anton Tomičić) Nagradu kritike za najbolji amaterski film dodijelio je filmu “Precijenjena dramaturgija” Sunčice Ane Veldić radi: “zdrave doze autoironije, subverzivnosti, duhovitosti i prkošenja institucionalnom autoritetu koji je autorica pokazala u svojem filmu”. 

Ostale pobjednike provjerite na službenoj stranici Kinokluba Zagreb.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.