PočetnaNajave15. HRFF: Novi filmovi Wang Binga i Laure Poitras, posthumno završeni dokumentarac...

15. HRFF: Novi filmovi Wang Binga i Laure Poitras, posthumno završeni dokumentarac Michaela Glawoggera…

-

U Zagrebu i Rijeci početkom prosinca (4. – 10.12.) počinje 15. Human Rights Film Festival, festival angažiranog i autorskog filma o ljudskim pravima koji kroz niz filmskih uradaka svake godine domaću javnost potiče na promišljanje i djelovanje. 15. HRFF održat će se od 4. do 10. prosinca u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu, odnosno od 6. do 10. prosinca 2017. u riječkom Art-kinu Croatia.

Ovogodišnji filmski program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih filmova recentne svjetske nezavisne produkcije, od struke i kritike redom zapaženih naslova prikazivanih na najznačajnijim filmskim festivalima ove godine. Otvara ga, pak, u ponedjeljak, 4. prosinca u kinu Europa, čileanski igrani film “Jedna čudesna žena” / “A Fantastic Woman” / “Una Mujer Fantástica” (2017) Sebastiana Lelia. Riječ je o napetom trileru u čijem je fokusu transrodna žena, koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij te nagradu Teddy koja se dodjeljuje filmu koji na najbolji promiče LGBT tematiku. Pored nominacije za Zlatnog medvjeda na istom festivalu, “Jedna čudesna žena” odabrana je kao čileanski kandidat za nagradu Oscar. Riječ je o iznimno suosjećajnom portretu snažne, kompleksne, iskrene trasnrodne žene čije žalovanje za izgubljenim ljubavnikom prekidaju i onemogućuju institucionalne i pojedinačne predrasude na svakom koraku; redatelj Lelio kreirao je jasno, odzvanjajuće i empatično filmsko svjedočenje o svakodnevnim preprekama s kojima se suočavaju transrodne osobe.

Kao i prijašnjih godina, kroz selekciju filmskog programa, HRFF nastavlja promovirati rad vodećih svjetskih autora čija djela provociraju određeni angažman i djelovanje. Tako ove godine svi posjetitelji nanovo mogu uživati u recentnim djelima dokumentarnih majstora Wanga Binga, Laure Poitras, tragično preminulog Michaela Glawoggera i mnogih drugih.

Kinez Wang Bing svakako spada među najznačajnije svjetske dokumentariste posljednjih desetljeća – “Gospođa Fang” / “Mrs. Fang” (2017) je njegovo najnovije djelo koje dokumentira posljednje dane starice koja boluje i umire od Alzheimerove bolesti. Film je sniman tijekom 2015. u periodu kada je bolest uznapredovala, te potom 2016. kada je zabilježeno posljednjih deset dana njezina života. “Gospođa Fang” direktno pokazuje osjećaje osobe nadomak smrti, kao i stvarnost, svakodnevicu i ponašanje obitelji i okoline prema osobi koja uskoro napušta ovaj svijet. Film je osvojio Zlatnog leoparda na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu.

“Rizik” / “Risk” (2016) je novi dokumentarni film Oscarom nagrađene Laure Poitras čiji je iznimno uspješni dokumentarac i Oscarom nagrađeni “Citizenfour” (2014) – o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e – 2015. premijerno prikazivan u Hrvatskoj u suradnji Restarta i Human Rights Film Festivala. U ovom filmu Poitras donosi portret kontroverzne figure hakerske zajednica, Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa. Tijekom snimanja koje je trajalo punih šest godina, Poitras je prošla kroz razne faze percepcije Assangea – od gorljive podržavateljice njegova lika i djelovanja pa sve do autsajderice protjerane iz WikiLeaksa. “Rizik” je prikazan na ovogodišnjem Cannesu u sklopu selekcije Directors’ Fortnight.

Jedan od najznačajnijih svjetskih dokumentarista, Austrijanac Michael Glawogger – čiji je film Slava kurvi” / “Whores’ Glory” (2011) bio najposjećeniji film Human Rights Film Festivala u povijesti – krajem 2013. započeo je snimanje novog, eksperimentalnog dokumentarnog projekta. Uz snimatelja Attilu Boa i majstora zvuka Mauela Sieberta, Glawogger se uputio na putovanje svijetom kroz dvanaest mjeseci, s ciljem da zabilježe vlastita iskustva, bez očekivanja i zadanih tema. Nakon četiri mjeseca i 19 dana, Glawogger je naglo preminuo u Liberiji od posljedica malarije. Film koji ćemo vidjeti na 15. HRFF-u,  “Bez naziva / “Untitled” (2017), dovršila je montažerka Monika Willi, dugogodišnja Glawoggerova suradnica, na temelju snimljenih materijala i zapisa iz redatelja dnevnika. Slučajno otkrivanje je koncept i jedino pravilo koje se primjenuje u kreiranju i montaži ovog uratka, baš kao što je bilo i tijekom snimanja.

Stalno prisutnom festivalskom temom suočavanja s prošlošću među ostalim se naslovima, bave filmovi autora Radua Judea i Lissete Orozco. Dokumentarac “Mrtvi narod” / “The Dead Nation”“Țara moartă” (2017) najnoviji je film renomiranog rumunjskog autora, autora niza nagrađivanih igranih filmova u kojima se pretežno bavi suvremenim temama. Riječ je o esejističkom nizanju povijesnih materijala Judeove domovine tijekom turbulentnog i krvavog perioda od 1937. do 1946. Autor se na inteligentni i originalan način bori sa antisemitizmom i nacionalističkom propagandom u kontekstu svakodnevnog života ljudi.

“Adrianina pogodba/ “Adriana’s Pact” / “El Pacto de Adriana” (2017) filmski je prvijenac Lissette Orozco, snažan i intimni dokumentarni portret autoričine obitelj u kojem otkriva kako je njezina najdraža teta radila za čileanskog diktatora Pinocheta i njegovu tajnu policiju, DINA-u. Adriana je oduvijek bila redateljičina omiljena teta koja se skrasila u Australiji. No, tijekom posjeta obitelji u Čileu 2007. ona biva uhićena pod optužbom da je radila u Pinochetovoj službi. Kroz snimanje filma, Orozco otkriva dosad nepoznate i neotkrivene konflikte unutar obitelji koji odražavaju društvene probleme njihove zemlje uopće. Film je osvojio nagradu za mir na Berlinaleu.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan, dok je autor ovogodišnjeg festivalskog vizuala Igor Hofbauer. Cjelokupan popis filmova provjerite na sljedećoj poveznici.

Kao najznačajniji novitet, HRFF ove godine predstavlja program pod nazivom “Sjedinjene Države Levanta” koji će se u suradnji s BooksomRevijom malih književnosti održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru.

Naslov “Sjedinjene Države Levanta” sugerira da živimo u dobu krize u kojoj su politike najmoćnijih država postale jednako tako promašene i besmislene kao što su to višedesetljetna zbivanja na Bliskome Istoku. Pa će tako, primjerice, politika Sjedinjenih Država pod predsjednikom Trumpom biti jednako rušilačka i pogubna kao fenomen tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

U sklopu spomenutog programa, Revija malih književnosti, Booksin festival koji će ove godine doživjeti svoje trinaesto izdanje, po prvi puta će u Hrvatskoj predstaviti suvremenu bliskoistočnu književnost na arapskom jeziku. Prema selekciji Zeine G. Halabi, profesorice arapske književnosti i kulture na Američkom sveučilištu u Bejrutu, Revija će predstaviti šest književnica i književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine te objaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta, Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju”. Human Rights Film Festival u sklopu programa “Sjedinjene Države Levanta” prikazat će sedam filmova, a sačinjavaju ga predavanja, tribine i projekcije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.

Otvorene prijave za Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za novo izdanje Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.