PočetnaVijesti"Gazda: Početak": Pokrenuta "crowdfunding" kampanja za novi projekt Darija Juričana

“Gazda: Početak”: Pokrenuta “crowdfunding” kampanja za novi projekt Darija Juričana

-

U Zagrebu je jučer (2.11.2017.) u prostorijama GONG-a održana tiskovna konferencija povodom početka crowdfunding kampanje za novi film iz serijala “Gazda” autora Darija Juričana, kojom se želi prikupiti 20 tisuća dolara za dovršetak filma “Gazda: Početak”. Uz redatelja, presici su prisustvovali i Mašenjka Bačić, novinarka istraživačica; Ljiljana Maravić Pirš iz pravnog tima te Saša Paparella, suradnik na projektu, koji su ispričali kako su se bavili “Agrokorom prije Agrokora”.

Novi Juričanov film propituje kako je moguće da je protiv Miroslava Kutle – koji je bio na čelu Globus Grupe s više od 10 tisuća zaposlenih – navodno najozloglašenijeg tajkuna, pokrenuto jedanaest kaznenih postupaka, a pravomoćno je osuđen za jedno kazneno djelo i to u Gradskom podrumu gdje je procijenjena šteta 1,2 milijuna kuna. Miroslavu Kutli nije oduzeta imovina, dok na njegovom imanju u Zagrebu živi njegova prijateljica.

Kad je Kutle 2000. godine završio u pritvoru u Remetincu, dobivao je nelegalne posjete. O tim posjetama znao je Đuro Sessa, tada šef Općinskog suda u Zagrebu i nije ih spriječio. Đuro Sessa je šutio i u međuvremenu napredovao do mjesta predsjednika Vrhovnog suda, najviše sudske pozicije u RH.

Film “Gazda: Početak” nastao je nakon godinu dana upornog istraživačkog rada iz kojeg je izašla priča o tranziciji, privatizaciji i pravosuđu. Dokumentarac je financiran vlastitim financijskim sredstvima, a producent filma je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN). Premijera filma očekuje se krajem ove godine, dok crowdfunding kampanju kojom će se financirati dovršetak filma, prvo izdanje nove knjige i njena distribucija po knjižnicama diljem Hrvatske, možete poduprijeti na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.