Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Gazda: Početak"

U Zagrebu je jučer (2.11.2017.) u prostorijama GONG-a održana tiskovna konferencija povodom početka crowdfunding kampanje za novi film iz serijala “Gazda” autora Darija Juričana, kojom se želi prikupiti 20 tisuća dolara za dovršetak filma “Gazda: Početak”. Uz redatelja, presici su prisustvovali i Mašenjka Bačić, novinarka istraživačica; Ljiljana Maravić Pirš iz pravnog tima; te Saša Paparella, suradnik na projektu, koji su ispričali kako su se bavili “Agrokorom prije Agrokora”.

Novi Juričanov film propituje kako je moguće da je protiv Miroslava Kutle – koji je bio na čelu Globus Grupe s više od 10 tisuća zaposlenih – navodno najozloglašenijeg tajkuna, pokrenuto jedanaest kaznenih postupaka, a pravomoćno je osuđen za jedno kazneno djelo i to u Gradskom podrumu gdje je procijenjena šteta 1,2 milijuna kuna. Miroslavu Kutli nije oduzeta imovina, dok na njegovom imanju u Zagrebu živi njegova prijateljica.

Kad je Kutle 2000. godine završio u pritvoru u Remetincu, dobivao je nelegalne posjete. O tim posjetama znao je Đuro Sessa, tada šef Općinskog suda u Zagrebu i nije ih spriječio. Đuro Sessa je šutio i u međuvremenu napredovao do mjesta predsjednika Vrhovnog suda, najviše sudske pozicije u RH.

Film “Gazda: Početak” nastao je nakon godinu dana upornog istraživačkog rada iz kojeg je izašla priča o tranziciji, privatizaciji i pravosuđu. Dokumentarac je financiran vlastitim financijskim sredstvima, a producent filma je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN). Premijera filma očekuje se krajem ove godine, dok crowdfunding kampanju kojom će se financirati dovršetak filma, prvo izdanje nove knjige i njena distribucija po knjižnicama diljem Hrvatske, možete poduprijeti na sljedećoj poveznici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here