Početna Vijesti "Gazda: Početak": Pokrenuta "crowdfunding" kampanja za novi projekt Darija Juričana

“Gazda: Početak”: Pokrenuta “crowdfunding” kampanja za novi projekt Darija Juričana

-

U Zagrebu je jučer (2.11.2017.) u prostorijama GONG-a održana tiskovna konferencija povodom početka crowdfunding kampanje za novi film iz serijala “Gazda” autora Darija Juričana, kojom se želi prikupiti 20 tisuća dolara za dovršetak filma “Gazda: Početak”. Uz redatelja, presici su prisustvovali i Mašenjka Bačić, novinarka istraživačica; Ljiljana Maravić Pirš iz pravnog tima te Saša Paparella, suradnik na projektu, koji su ispričali kako su se bavili “Agrokorom prije Agrokora”.

Novi Juričanov film propituje kako je moguće da je protiv Miroslava Kutle – koji je bio na čelu Globus Grupe s više od 10 tisuća zaposlenih – navodno najozloglašenijeg tajkuna, pokrenuto jedanaest kaznenih postupaka, a pravomoćno je osuđen za jedno kazneno djelo i to u Gradskom podrumu gdje je procijenjena šteta 1,2 milijuna kuna. Miroslavu Kutli nije oduzeta imovina, dok na njegovom imanju u Zagrebu živi njegova prijateljica.

Kad je Kutle 2000. godine završio u pritvoru u Remetincu, dobivao je nelegalne posjete. O tim posjetama znao je Đuro Sessa, tada šef Općinskog suda u Zagrebu i nije ih spriječio. Đuro Sessa je šutio i u međuvremenu napredovao do mjesta predsjednika Vrhovnog suda, najviše sudske pozicije u RH.

Film “Gazda: Početak” nastao je nakon godinu dana upornog istraživačkog rada iz kojeg je izašla priča o tranziciji, privatizaciji i pravosuđu. Dokumentarac je financiran vlastitim financijskim sredstvima, a producent filma je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN). Premijera filma očekuje se krajem ove godine, dok crowdfunding kampanju kojom će se financirati dovršetak filma, prvo izdanje nove knjige i njena distribucija po knjižnicama diljem Hrvatske, možete poduprijeti na sljedećoj poveznici.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.