PočetnaVijestiU Rijeci otvoren 4. Međunarodni studentski filmski festival STIFF

U Rijeci otvoren 4. Međunarodni studentski filmski festival STIFF

-

Naredna tri dana, do nedjelje 22. listopada, Rijeka će biti u znaku studentskog filma. Počeo je 4. Međunarodni studentski filmski festival STIFF, jedini hrvatski filmski festival koji prikazuje isključivo studentski film.

Festival je svečano otvoren sinoć u riječkom Art-kinu Croatia, inače glavnoj festivalskoj lokaciji. Otvorile su ga umjetničke direktorice Sanja Marjanović i Maša Drndić te projektni koordinator Zoran Baljak.

Sanja Marjanović naglasila je da je pri odabiru filmova najvažnija bila priča o filmu: “Najvažnije nam je da nas on povede u neki novi svijet i zarobi emocijom koja nas prati nakon izlaska iz kina. O kvaliteti odabranih filmova govore pak brojne nagrade osvojene na festivalima diljem svijeta”.

Maša Drndić kazala je da je osobno izuzetno ponosna što festival već slavi četvrti rođendan, unatoč činjenici da ima slabu financijsku potporu iz javnih izvora. “No to nadomještamo nesebičnim višemjesečnim danonoćnim volonterskim radom i neiscrpnom kreativnošću velikog broja ljudi”, rekla je Drndić.

Zoran Baljak pozdravio je publiku uime organizatora, Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra, te posebno pohvalio volontere, njih tridesetak, koji su sudjelovali u svim fazama organizacije festivala.

Prije svečanog otvorenja prikazan je i prvi filmski blok, “Zametnuti”, u kojem su prikazani filmovi “O mojoj sestri” (Barbora Sliepková, dokumentarni, Slovačka), “Jiyan” (Jan Fabi, Milena Aboyan, animirani, Njemačka), “Krivo rođena” (Kaisa El Ramly, igrani, Finska) i “Pria” (Yudho Aditya, igrani, Indonezija).

Nakon otvorenja uslijedio je programsko blok “Ono o čemu ne pričamo” s naslovima “Luiza” (Caio Baú, dokumentarni, Brazil), “Varljivo” (Ely Chevillot, igrani, Belgija), “Pussy” (Renata Gasiorowska, animirani, Poljska) i “Sabinina sobica” (Manuel Rees, dokumentarni, Njemačka).

U četvrtak je vođen i prvi Razgovor STIFF filmskog kruga, na tabu-teme suvremenog društva koje se tiču seksualnosti. U njemu je sudjelovala Maša Cek, psihologinja s bogatim iskustvom rada s mladima i za mlade, a moderirale su ga Greta Grakalić-Rački, stručna suradnica Kulturalnih studija Sveučilišta u Rijeci i Petra Bezjak, studentica diplomskog programa Kulturalnih studija.

4. STIFF do nedjelje u Art-kino donosi 38 studentskih filmova iz 21 zemlje svijeta. Najavljena su i druženja, u Book caffeu Dnevni boravak u petak i u nedjelju od 22 sata te u Tunelu u subotu od 22 sata, a ulaz na sve programe je besplatan. Sve ostale informacije, kao i raspored projekcija provjerite na službenoj stranici STIFF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije