PočetnaNajaveU Rijeci predstavljen program 4. STIFF-a

U Rijeci predstavljen program 4. STIFF-a

|

Od 19. do 22. listopada u riječkom će se Art-kinu moći zaviriti u budućnost filma kada je na rasporedu četvrti Međunarodni studentski filmski festival STIFF. Tijekom četiri dana posjetiteljima će se omogućiti uvid u presjek studentskih filmova 21 svjetske zemlje, od Brazila do Indonezije. STIFF-ov filmski program čini 38 uglavnom kratkometražnih filmova svih rodova (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni, hibridni), podijeljenih u devet programskih blokova. Festival također sprema i diskurzivni program, a edukacijski program za studente traje već neko vrijeme.

Najavili su to jučer na riječkoj konferenciji za medije umjetničke direktorice festivala Maša Drndić i Sanja Marjanović, projektni koordinator Zoran Baljak te moderatorice diskurzivnog programa Greta Grakalić-Rački i Petra Bezjak. Sanja Marjanović i Maša Drndić pojasnile su teme po kojima su filmovi podijeljeni u programske blokove. Prvi od njih, Zametnuti, kojim će festival biti otvoren u četvrtak, 19.10. u 18 sati, objedinjuje četiri filma kojima je zajedničko to što njihovi protagonisti poduzimaju male, intimne bjegove i izvode pobune protiv opresivne svakodnevice.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Luiza”

Taj dio programa okupira, primjerice, dokumentarni film “O mojoj sestri” / “About My Sister” / “O sestre” (2016) Slovakinje Barbore Sliepkove koji opisuje svijet gledan očima mlade žene koja se od njega svojevoljno odlučila izolirati. Blok Ono o čemu se ne priča (četvrtak, 20 sati) čine teme koje bockaju, pa tako brazilski dokumentarac “Luiza” (Caio Baú, 2016.) ovdje donosi ispovijest djevojke iz naslova o predrasudama, odnosima roditelja i djece te ljubavnim odnosima.

U bloku pod nazivom Neki drugi (20.10., 18 sati) dobivamo uvid u ono zaboravljeno i smetnuto s uma (koje je pritom ponekad i zastrašujuće), gdje jedan od dokumentaraca – njemački “Svijet u kojem živimo” / “The World Around Us: Wandering Workers In Germany” (Hanna Fischer, Sofiia Melnyk i Nina Prange; 2016.), animirano-dokumentarno portretira migrantske radnike Istočne Europe u Zapadnoj. Istoga dana u 20 sati blok Odiseja okuplja filmove koji tragaju za boljim životom. Ovdje još jedan njemački dokumentarni film, “Champions” (Anastasija Harrowna Bräuniger, 2016.), plastično prenosi snove skupine malih kurdskih nogometaša/ica iz izbjegličkog kampa u sjevernom Iraku.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Valentina”

Subota, 21.10., na velikom STIFF-ovom platnu počinje u 17.30 sati programskim blokom Smetnje kojeg čine filmovi čiji su protagonisti suočeni s naoko nepremostivim preprekama, dok ćemo u 19 sati u Zagrljajima gledati četiri filma, među kojima i poljski dokumentarac “Obrazovanje” / “Education” (Emi Buchwald, 2016.) o preteškoj i nerazumljivoj domaćoj zadaći. Završetak dana (20.30 sati) rezerviran je za blok Epizode i teme iz svakodnevnog života, kojeg popunjava jedini hrvatski STIFF film, dokumentarac “Žene žene žene” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2016.) Nikice Zdunić o razgovorima žena u jednom frizeraju.

Posljednjeg dana festivala (nedjelja, 22.10.) – kad ćemo saznati i pobjednike – program u 17.30 sati otvara blok Ovdje, i to s dva atipična dokumentarna filma na temu Roma: “Romi” / “Gypsy” (2016) Britanke Carmen Baltzar o tome kako romsku zajednicu vide Finci te “Valentina” (2016) njemačkog autora Maximiliana Feldmanna o obitelji iz sirotinjske četvrti u Makedoniji. Blok Šaputanja (nedjelja, 20 sati, nakon proglašenja pobjednika) čine priče o prijateljstvu, trenucima prisnosti i ovisnosti, među kojima je i dokumentarac “Daniel” (2016) Poljakinje Anastazje Dabrowske koji prati događanja u kampu za osobe s Downovim sindromom.

Popratni program

Nakon programskih blokova Ono o čemu se ne priča u četvrtak (19.10), Odiseja u petak (20.10.) i Ovdje u nedjelju (22.10.), vodit će se razgovori, i to na teme obiteljskih i društvenih odnosa, migracija, seksualnosti i problema manjina, odabrane sukladno ovogodišnjoj krovnoj festivalskoj temi – Social ISsUeS. Ovom igrom riječi u značenju Društvena pitanja, želi se podcrtati da ona nisu samo problemi stanovite skupine ljudi već problem društva u cjelini. Razgovore će moderirati Greta Grakalić-Rački, stručna suradnica Kulturalnih studija Sveučilišta u Rijeci i Petra Bezjak, studentica diplomskog programa Kulturalnih studija, koje su na konferenciji za medije naglasile kako su ove teme izdvojene jer su uvijek aktualne, bliske studentskoj populaciji te otvaraju niz podtema.

Razgovori su dio programa pod nazivom STIFF filmski krug koji podcrtava nastojanje festivala da ga se učini uistinu studentskim. Tako su studenti, u sklopu “Edukacije na terenu”, već uključeni i u pripremne radnje. Vizual ovogodišnjeg izdanja potpisuje studentica Sandra Kvaranta čiji je rad izabran među nekoliko ponuđenih rješenja studenata Akademije primijenjenih umjetnosti, grupa studenata i studentica radila je na tekstovima za festivalski katalog te na prevođenju programa i drugih materijala, dok se nekoliko studenata upravo obučava za titlanje filmova, za asistiranje uredu za odnose s javnošću te uredu za festivalske goste. Također, upravo završava i Radionica filmske kritike koju je u ovom tjednu za studente vodio filmski kritičar Dejan Durić, profesor riječkog Filozofskog fakulteta.

Najbolji film među svakim od rodova nagradit će poseban žiri. Tako žiri za animaciju čine hrvatska animatorica Petra Zlonoga, mađarska animatorica Anna Ottlik te studentica Sveučilišta u Rijeci Katarina Zrinka Šarić. Žiri za dokumentarni film čine filmski kritičar Hrvoje Krstičević, sirijska redateljica Huda Takriti te riječka studentica Marta Ban. Žiri za igrani film čine scenaristkinja i selektorica studentskog programa kratkog filma na Sarajevo Film Festivalu Asja Krsmanović, mladi beogradski redatelj Nikola Zdravković te riječki student Filip Kušter. I publika će imati prilike glasati za najbolji film po njihovom izboru.

Opširnije o 4. STIFF-u doznajte uskoro na našem portalu, kao i na službenim stranicama festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.