PočetnaVijesti"Zadnji u Alepu" najbolji nordijski dokumentarac 2017. godine

“Zadnji u Alepu” najbolji nordijski dokumentarac 2017. godine

-

Švedski Malmö u proteklih je nekoliko dana (21. – 26.9.) ugostio 28. izdanje Nordisk Panorama Film Festivala, koji svake godine na jednom mjestu predstavlja ono najbolje iz svijeta nordijskog dokumentarnog i kratkometražnog filma. Ukupno je tako prikazano 110 filmova podijeljenih u pet različitih kategorija, dok je Švedsku posjetilo preko tisuću akreditranih filmskih profesionalaca iz 32 različite države.

Titulu Najboljeg nordijskog dokumentarca ponio je film “Zadnji u Alepu” / “Last Men in Aleppo” (2017) Sirijca Ferasa Fayyada i danskog suredateljskog kolege Steena Johannessena. Film prati dobrovoljce iz Bijelih kaciga koji spašavaju unesrećene iz ruševina Alepa. Potresna priča iz ratom opustošene Sirije već je osvojila glavnu dokumentarnu nagradu u Sundanceu, a naša publika film je mogla pogledati na ovogodišnjem Festivalu mediteranskog filma Split.

Dokumentarno-eksperimentalni kratkiš u trajanju šest minuta, “Arr. for a Scene” (2017) Finkinje Jonne Kine o nastajanju filmskih zvučnih efekata, osvojio je Nagradu za najbolji kratkometražni nordijski film. Nagradu za nadolazeće mlade filmaše (Best New Nordic Voice) u dokumentarnoj konkurenciji osvojile su, pak, Šveđanke Jessica i Annika Karlsson, čiji “Loving Lorna” (2017) prati potragu za srećom i ostvarenjem snova jedne od autorica, ljubiteljice konja u siromašnom predgrađu Dublina. Nagradu publike osvojio je njihov sunarodnjak Nils Petter Löfstedt, i to s dugometražnim dokumentarnim filmom “The Celestial Darkroom” / “Himlens mörkrum” (2017) o preminulom fotografu Jeanu Hermansonu i njegovom pomoćniku Nilsu Petteru Löfstedtu, koji odlučuje dovršiti Hermansonove projekte zaustavljene njegovom smrću.

Opširnije o pobjednicima na stranicama Nordisk Panorama Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.