Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Zadnji u Alepu"

Švedski Malmö u proteklih je nekoliko dana (21. – 26.9.) ugostio 28. izdanje Nordisk Panorama Film Festivala, koji svake godine na jednom mjestu predstavlja ono najbolje iz svijeta nordijskog dokumentarnog i kratkometražnog filma. Ukupno je tako prikazano 110 filmova podijeljenih u pet različitih kategorija, dok je Švedsku posjetilo preko tisuću akreditranih filmskih profesionalaca iz 32 različite države.

Titulu Najboljeg nordijskog dokumentarca ponio je film “Zadnji u Alepu” / “Last Men in Aleppo” (2017) Sirijca Ferasa Fayyada i danskog suredateljskog kolege Steena Johannessena. Film prati dobrovoljce iz Bijelih kaciga koji spašavaju unesrećene iz ruševina Alepa. Potresna priča iz ratom opustošene Sirije već je osvojila glavnu dokumentarnu nagradu u Sundanceu, a naša publika film je mogla pogledati na ovogodišnjem Festivalu mediteranskog filma Split.

Dokumentarno-eksperimentalni kratkiš u trajanju šest minuta, “Arr. for a Scene” (2017) Finkinje Jonne Kine o nastajanju filmskih zvučnih efekata, osvojio je Nagradu za najbolji kratkometražni nordijski film. Nagradu za nadolazeće mlade filmaše (Best New Nordic Voice) u dokumentarnoj konkurenciji osvojile su, pak, Šveđanke Jessica i Annika Karlsson, čiji “Loving Lorna” (2017) prati potragu za srećom i ostvarenjem snova jedne od autorica, ljubiteljice konja u siromašnom predgrađu Dublina. Nagradu publike osvojio je njihov sunarodnjak Nils Petter Löfstedt, i to s dugometražnim dokumentarnim filmom “The Celestial Darkroom” / “Himlens mörkrum” (2017) o preminulom fotografu Jeanu Hermansonu i njegovom pomoćniku Nilsu Petteru Löfstedtu, koji odlučuje dovršiti Hermansonove projekte zaustavljene njegovom smrću.

Opširnije o pobjednicima na stranicama Nordisk Panorama Film Festivala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here