Početna Vijesti "Zadnji u Alepu" najbolji nordijski dokumentarac 2017. godine

“Zadnji u Alepu” najbolji nordijski dokumentarac 2017. godine

-

Švedski Malmö u proteklih je nekoliko dana (21. – 26.9.) ugostio 28. izdanje Nordisk Panorama Film Festivala, koji svake godine na jednom mjestu predstavlja ono najbolje iz svijeta nordijskog dokumentarnog i kratkometražnog filma. Ukupno je tako prikazano 110 filmova podijeljenih u pet različitih kategorija, dok je Švedsku posjetilo preko tisuću akreditranih filmskih profesionalaca iz 32 različite države.

Titulu Najboljeg nordijskog dokumentarca ponio je film “Zadnji u Alepu” / “Last Men in Aleppo” (2017) Sirijca Ferasa Fayyada i danskog suredateljskog kolege Steena Johannessena. Film prati dobrovoljce iz Bijelih kaciga koji spašavaju unesrećene iz ruševina Alepa. Potresna priča iz ratom opustošene Sirije već je osvojila glavnu dokumentarnu nagradu u Sundanceu, a naša publika film je mogla pogledati na ovogodišnjem Festivalu mediteranskog filma Split.

Dokumentarno-eksperimentalni kratkiš u trajanju šest minuta, “Arr. for a Scene” (2017) Finkinje Jonne Kine o nastajanju filmskih zvučnih efekata, osvojio je Nagradu za najbolji kratkometražni nordijski film. Nagradu za nadolazeće mlade filmaše (Best New Nordic Voice) u dokumentarnoj konkurenciji osvojile su, pak, Šveđanke Jessica i Annika Karlsson, čiji “Loving Lorna” (2017) prati potragu za srećom i ostvarenjem snova jedne od autorica, ljubiteljice konja u siromašnom predgrađu Dublina. Nagradu publike osvojio je njihov sunarodnjak Nils Petter Löfstedt, i to s dugometražnim dokumentarnim filmom “The Celestial Darkroom” / “Himlens mörkrum” (2017) o preminulom fotografu Jeanu Hermansonu i njegovom pomoćniku Nilsu Petteru Löfstedtu, koji odlučuje dovršiti Hermansonove projekte zaustavljene njegovom smrću.

Opširnije o pobjednicima na stranicama Nordisk Panorama Film Festivala.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.