PočetnaNajaveDokumentarci pod šatorom Cirkobalkane

Dokumentarci pod šatorom Cirkobalkane

|

Cirkus dolazi u grad i u obliku petog izdanja Cirkobalkane, 25. rujna, podiže šator u dvorištu Pogona Jedinstvo pod kojim će vas sedam dana zabavljati (i educirati) raznoliki programi izvedbene umjetnosti. Uz edukativne tribine te mnogobrojne akrobatske radionice, u suradnji s udrugom Restart, Cirkorama premijerno u Zagrebu prikazuje dva iznimna dokumentarca cirkusko-glazbene tematike: “Predstava svih predstava” / “The Show of Shows” (Benedikt Erlingsson, 2015.) te “Moj svijet je naopačke” (Petra Seliškar, 2016.) koje možete pogledati u ponedjeljak i utorak, 25. i 26. rujna.

Nakon uspješne drame “O konjima i ljudima” / “Of Horses And Men” / “Hross i oss” (2013) islandski redatelj i glumac Benedikt Erlingsson na scenu donosi “Predstavu svih predstava”, dokumentarni mozaik arhivskih snimki cirkuskog života u Europi od 20-ih do 60-ih godina prošlog stoljeća. Zapanjujuće, pomalo bizarne i na trenutke nestvarne scene klaunova, akrobata, patuljaka i divova, plesača, polarnih medvjeda, slonova i lavova, stvaraju nevjerojatan prikaz života umjetnika pod šatorom i izvan njega.

Film “Predstava svih predstava” vraća nas u dane svjetske slave putujućih trupa kada je publika hrlila svjedočiti majmunima koji voze bicikle, guranju glave u lavlje ralje, dvoglavim magarcima te vratolomijama koje i danas impresioniraju. Dokumentarac kojeg u šatoru Cirkorame podignutom u dvorištu Pogona Jedinstvo možete pogledati u ponedjeljak 25. rujna, a sadrži rijetke i nikad prije viđene snimke putujućih cirkusa, freak showova, varijeteta i sajmišta, a sve uz originalnu glazbu Sigur Rosa. Projekcija počinje u 20 sati, a cijena ulaznice je 10 kuna.

Sljedeći dan, u utorak, 26. rujna, na filmskom je rasporedu dokumentarna priča o popularnom glumcu, svevremenskom piscu i jedinstvenom performeru, Frani Milčinski – Ježeku. Glazbeni dokumentarni film “Moj svijet je naopačke” kombinira žive izvedbe vodećih alternativnih glazbenika svijeta koji sviraju Ježekove pjesme i njegove nevjerojatne arhivske materijale koji su nastajali od 1960-ih do 1980-ih. Na projekciji koja počinje u 20 sati gostovat će i redateljica filma Petra Seliškar te producent i snimatelj Brand Ferro, koji će publiku pod šatorom upoznati s filmom. Ulaznica po cijeni od 15 kuna kupuje se neposredno prije projekcije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.