Cirkus dolazi u grad i u obliku petog izdanja Cirkobalkane, 25. rujna, podiže šator u dvorištu Pogona Jedinstvo pod kojim će vas sedam dana zabavljati (i educirati) raznoliki programi izvedbene umjetnosti. Uz edukativne tribine te mnogobrojne akrobatske radionice, u suradnji s udrugom Restart, Cirkorama premijerno u Zagrebu prikazuje dva iznimna dokumentarca cirkusko-glazbene tematike: “Predstava svih predstava” / “The Show of Shows” (Benedikt Erlingsson, 2015.) te “Moj svijet je naopačke” (Petra Seliškar, 2016.) koje možete pogledati u ponedjeljak i utorak, 25. i 26. rujna.

Nakon uspješne drame “O konjima i ljudima” / “Of Horses And Men” / “Hross i oss” (2013) islandski redatelj i glumac Benedikt Erlingsson na scenu donosi “Predstavu svih predstava”, dokumentarni mozaik arhivskih snimki cirkuskog života u Europi od 20-ih do 60-ih godina prošlog stoljeća. Zapanjujuće, pomalo bizarne i na trenutke nestvarne scene klaunova, akrobata, patuljaka i divova, plesača, polarnih medvjeda, slonova i lavova, stvaraju nevjerojatan prikaz života umjetnika pod šatorom i izvan njega.

Film “Predstava svih predstava” vraća nas u dane svjetske slave putujućih trupa kada je publika hrlila svjedočiti majmunima koji voze bicikle, guranju glave u lavlje ralje, dvoglavim magarcima te vratolomijama koje i danas impresioniraju. Dokumentarac kojeg u šatoru Cirkorame podignutom u dvorištu Pogona Jedinstvo možete pogledati u ponedjeljak 25. rujna, a sadrži rijetke i nikad prije viđene snimke putujućih cirkusa, freak showova, varijeteta i sajmišta, a sve uz originalnu glazbu Sigur Rosa. Projekcija počinje u 20 sati, a cijena ulaznice je 10 kuna.

Sljedeći dan, u utorak, 26. rujna, na filmskom je rasporedu dokumentarna priča o popularnom glumcu, svevremenskom piscu i jedinstvenom performeru, Frani Milčinski – Ježeku. Glazbeni dokumentarni film “Moj svijet je naopačke” kombinira žive izvedbe vodećih alternativnih glazbenika svijeta koji sviraju Ježekove pjesme i njegove nevjerojatne arhivske materijale koji su nastajali od 1960-ih do 1980-ih. Na projekciji koja počinje u 20 sati gostovat će i redateljica filma Petra Seliškar te producent i snimatelj Brand Ferro, koji će publiku pod šatorom upoznati s filmom. Ulaznica po cijeni od 15 kuna kupuje se neposredno prije projekcije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here