Početna Vijesti Počela 19. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić"

Počela 19. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”

-

Projekcijom filma “Uzbuna na Zelenom Vrhu” (Kinorama, 2017.) redateljice Čejen Černić, jučer je u Krapinskim Toplicama svečano otvorena 19. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”. Film je predstavio Daniel Kušan, a redateljica Čejen Černić je istaknula da je Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” važna platforma za razmjenu znanja te ju veseli što će upravo njezin film polaznici imati priliku analizirati u redovnim “Jutarnjim analizama filma”

Škola kao najopširniji domaći izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, u deset dana okuplja brojne filmske stručnjake i stotinjak polaznika koji osim što promišljaju o filmovima, pohađaju i praktične radionica na kojima kreiraju vlastite filmove te sudjeluju u dva teorijska seminarska programa. Posjetiteljima se na svečanom otvorenju obratila voditeljica Škole, Vera Robić-Škarica:

“Medijska Škola je mjesto susreta, razmjene te stjecanja znanja i vještina, a sa sigurnošću mogu tvrditi da se nije dogodilo da se polaznik Škole nije vratio na barem još jedan ili više programa”, istaknula je Robić-Škarica.

Predsjednica Savjeta Škole, Jelena Modrić, poželjela je puno uspjeha polaznicima radionica i seminara te dodala: “I sama sam bila polaznica na drugom seminarskom stupnju, na kojemu danas držim predavanja, ali i dalje uživam u slušanju predavanja svojih kolega i to mi je iznimno vrijedno iskustvo. Želim vam da naučite puno, radite puno i veselim se da se vidimo i iduće godine“.

Lista ovogodišnjih predavača: mr. sc. Marko Rojnić; Carmen Lhotka, filmska montažerka; dr. sc. Tomislav Šakić; Mirjana Jukić, prof.; Katica Šarić, mag. paed. soc.; Marina Zlatarić, prof., dr. sc. Midhat Ajanović; prof. dr. sc. Hrvoje Turković; dr. sc. Bruno Kragić; dr. sc. Rajko Petković; dr. sc. Irena Paulus; Rada Šešić, filmska kritičarka; Ana Đordić, prof.; doc. art. Jelena Modrić, filmska montažerka; Hana Jušić, filmska redateljica.

Na “Radionici za dokumentarni film” filmski redatelj Tomislav Mršić polaznike uči o karakteristikama i općim odrednicama dokumentarnog filma, dok će kroz “Radionicu za igrani film” njegov kolega Daniel Kušan, u teorijskom dijelu polaznicima pružiti znanja o procesu izrade igranog filma. Novinar i filmski kritičar Dražen Ilinčić na “Radionici za TV – reportažu” uči polaznike o osnovnim obilježjima reportaže, a voditelj Škole animiranog filma Čakovec, Edo Lukman, u “Radionici za animirani film”, pomoću videoračunalnog sustava polaznike podučava o temeljnim principima animacije.

U praktičnom dijelu navedenih radionica, polaznici snimaju svoj dokumentarni, igrani i animirani film te TV reportažu. Specijalizirani radionički programi čine “Radionica za kameru i snimanje”, “Radionica za montažu”, “Radionica za postprodukciju zvuka”, “Radionica za digitalnu fotografiju”, “Radionica za radijsku reportažu”, “Radionica za eksperimentalni film”, “Radionica za filmski scenarij”, “Radionica za radio igru” i radionica “Prvi koraci za razvoj vašeg budućeg kreativnog dokumentarca”. Polaznici uče od vrhunskih profesionalaca: filmskog snimatelja Borisa Poljaka, akademske filmske montažerke Ivane Fumić i Dubravke Premar, akademskog filmskog snimatelja i fotografa Darija Petkovića, filmskih redatelja Ognjena Sviličića i Damira Čučića, akademske kazališne redateljice Vedrane Vrhovnik, urednice na HRT-u Višnje Biti i Rade Šešić, filmske autorica, kritičarke i kuratorice nekolicine festivalskih filmskih programa.

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” organizira Hrvatski filmski savez, a podupiru partneri i pokrovitelji: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska kinoteka i Državni hrvatski arhiv.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.