PočetnaVijestiPočela 19. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić"

Počela 19. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”

|

Projekcijom filma “Uzbuna na Zelenom Vrhu” (Kinorama, 2017.) redateljice Čejen Černić, jučer je u Krapinskim Toplicama svečano otvorena 19. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”. Film je predstavio Daniel Kušan, a redateljica Čejen Černić je istaknula da je Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” važna platforma za razmjenu znanja te ju veseli što će upravo njezin film polaznici imati priliku analizirati u redovnim “Jutarnjim analizama filma”

Škola kao najopširniji domaći izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, u deset dana okuplja brojne filmske stručnjake i stotinjak polaznika koji osim što promišljaju o filmovima, pohađaju i praktične radionica na kojima kreiraju vlastite filmove te sudjeluju u dva teorijska seminarska programa. Posjetiteljima se na svečanom otvorenju obratila voditeljica Škole, Vera Robić-Škarica:

“Medijska Škola je mjesto susreta, razmjene te stjecanja znanja i vještina, a sa sigurnošću mogu tvrditi da se nije dogodilo da se polaznik Škole nije vratio na barem još jedan ili više programa”, istaknula je Robić-Škarica.

Predsjednica Savjeta Škole, Jelena Modrić, poželjela je puno uspjeha polaznicima radionica i seminara te dodala: “I sama sam bila polaznica na drugom seminarskom stupnju, na kojemu danas držim predavanja, ali i dalje uživam u slušanju predavanja svojih kolega i to mi je iznimno vrijedno iskustvo. Želim vam da naučite puno, radite puno i veselim se da se vidimo i iduće godine“.

Lista ovogodišnjih predavača: mr. sc. Marko Rojnić; Carmen Lhotka, filmska montažerka; dr. sc. Tomislav Šakić; Mirjana Jukić, prof.; Katica Šarić, mag. paed. soc.; Marina Zlatarić, prof., dr. sc. Midhat Ajanović; prof. dr. sc. Hrvoje Turković; dr. sc. Bruno Kragić; dr. sc. Rajko Petković; dr. sc. Irena Paulus; Rada Šešić, filmska kritičarka; Ana Đordić, prof.; doc. art. Jelena Modrić, filmska montažerka; Hana Jušić, filmska redateljica.

Na “Radionici za dokumentarni film” filmski redatelj Tomislav Mršić polaznike uči o karakteristikama i općim odrednicama dokumentarnog filma, dok će kroz “Radionicu za igrani film” njegov kolega Daniel Kušan, u teorijskom dijelu polaznicima pružiti znanja o procesu izrade igranog filma. Novinar i filmski kritičar Dražen Ilinčić na “Radionici za TV – reportažu” uči polaznike o osnovnim obilježjima reportaže, a voditelj Škole animiranog filma Čakovec, Edo Lukman, u “Radionici za animirani film”, pomoću videoračunalnog sustava polaznike podučava o temeljnim principima animacije.

U praktičnom dijelu navedenih radionica, polaznici snimaju svoj dokumentarni, igrani i animirani film te TV reportažu. Specijalizirani radionički programi čine “Radionica za kameru i snimanje”, “Radionica za montažu”, “Radionica za postprodukciju zvuka”, “Radionica za digitalnu fotografiju”, “Radionica za radijsku reportažu”, “Radionica za eksperimentalni film”, “Radionica za filmski scenarij”, “Radionica za radio igru” i radionica “Prvi koraci za razvoj vašeg budućeg kreativnog dokumentarca”. Polaznici uče od vrhunskih profesionalaca: filmskog snimatelja Borisa Poljaka, akademske filmske montažerke Ivane Fumić i Dubravke Premar, akademskog filmskog snimatelja i fotografa Darija Petkovića, filmskih redatelja Ognjena Sviličića i Damira Čučića, akademske kazališne redateljice Vedrane Vrhovnik, urednice na HRT-u Višnje Biti i Rade Šešić, filmske autorica, kritičarke i kuratorice nekolicine festivalskih filmskih programa.

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” organizira Hrvatski filmski savez, a podupiru partneri i pokrovitelji: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska kinoteka i Državni hrvatski arhiv.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.