PočetnaVijestiPočela 19. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić"

Počela 19. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”

-

Projekcijom filma “Uzbuna na Zelenom Vrhu” (Kinorama, 2017.) redateljice Čejen Černić, jučer je u Krapinskim Toplicama svečano otvorena 19. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”. Film je predstavio Daniel Kušan, a redateljica Čejen Černić je istaknula da je Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” važna platforma za razmjenu znanja te ju veseli što će upravo njezin film polaznici imati priliku analizirati u redovnim “Jutarnjim analizama filma”

Škola kao najopširniji domaći izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, u deset dana okuplja brojne filmske stručnjake i stotinjak polaznika koji osim što promišljaju o filmovima, pohađaju i praktične radionica na kojima kreiraju vlastite filmove te sudjeluju u dva teorijska seminarska programa. Posjetiteljima se na svečanom otvorenju obratila voditeljica Škole, Vera Robić-Škarica:

“Medijska Škola je mjesto susreta, razmjene te stjecanja znanja i vještina, a sa sigurnošću mogu tvrditi da se nije dogodilo da se polaznik Škole nije vratio na barem još jedan ili više programa”, istaknula je Robić-Škarica.

Predsjednica Savjeta Škole, Jelena Modrić, poželjela je puno uspjeha polaznicima radionica i seminara te dodala: “I sama sam bila polaznica na drugom seminarskom stupnju, na kojemu danas držim predavanja, ali i dalje uživam u slušanju predavanja svojih kolega i to mi je iznimno vrijedno iskustvo. Želim vam da naučite puno, radite puno i veselim se da se vidimo i iduće godine“.

Lista ovogodišnjih predavača: mr. sc. Marko Rojnić; Carmen Lhotka, filmska montažerka; dr. sc. Tomislav Šakić; Mirjana Jukić, prof.; Katica Šarić, mag. paed. soc.; Marina Zlatarić, prof., dr. sc. Midhat Ajanović; prof. dr. sc. Hrvoje Turković; dr. sc. Bruno Kragić; dr. sc. Rajko Petković; dr. sc. Irena Paulus; Rada Šešić, filmska kritičarka; Ana Đordić, prof.; doc. art. Jelena Modrić, filmska montažerka; Hana Jušić, filmska redateljica.

Na “Radionici za dokumentarni film” filmski redatelj Tomislav Mršić polaznike uči o karakteristikama i općim odrednicama dokumentarnog filma, dok će kroz “Radionicu za igrani film” njegov kolega Daniel Kušan, u teorijskom dijelu polaznicima pružiti znanja o procesu izrade igranog filma. Novinar i filmski kritičar Dražen Ilinčić na “Radionici za TV – reportažu” uči polaznike o osnovnim obilježjima reportaže, a voditelj Škole animiranog filma Čakovec, Edo Lukman, u “Radionici za animirani film”, pomoću videoračunalnog sustava polaznike podučava o temeljnim principima animacije.

U praktičnom dijelu navedenih radionica, polaznici snimaju svoj dokumentarni, igrani i animirani film te TV reportažu. Specijalizirani radionički programi čine “Radionica za kameru i snimanje”, “Radionica za montažu”, “Radionica za postprodukciju zvuka”, “Radionica za digitalnu fotografiju”, “Radionica za radijsku reportažu”, “Radionica za eksperimentalni film”, “Radionica za filmski scenarij”, “Radionica za radio igru” i radionica “Prvi koraci za razvoj vašeg budućeg kreativnog dokumentarca”. Polaznici uče od vrhunskih profesionalaca: filmskog snimatelja Borisa Poljaka, akademske filmske montažerke Ivane Fumić i Dubravke Premar, akademskog filmskog snimatelja i fotografa Darija Petkovića, filmskih redatelja Ognjena Sviličića i Damira Čučića, akademske kazališne redateljice Vedrane Vrhovnik, urednice na HRT-u Višnje Biti i Rade Šešić, filmske autorica, kritičarke i kuratorice nekolicine festivalskih filmskih programa.

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” organizira Hrvatski filmski savez, a podupiru partneri i pokrovitelji: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska kinoteka i Državni hrvatski arhiv.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.