Petnaesto izdanje Liburnia Film Festivala (21. – 25. kolovoza, Opatija) donosi najbogatiji edukativni i razgovorni program dosad. Uz dugogodišnje filmske radionice, Filmaktivovu Prvi put snimam i Restartovu Filmsku početnicu za koje su prijave otvorene do 15. kolovoza, na LFF-u će se razgovarati i o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture te mjestu koje Opatiji pripada u tom velikom programu, zatim o stanju u audiovizualnom sektoru u Primorsko-goranskoj županiji uz predstavljanje novoosnovane Kvarnerske filmske komisije te o trikovima kako se postaje gazda (case study jednog od najgledanijih domaćih dokumentaraca). Također, u Opatiju stižu srednjoškolci iz desetak hrvatskih škola, na radionicu Razmišljaj filmom, a ni ove godine neće izostati Kava s autorom.

I prije svečanog otvorenja LFF-a (ponedjeljak, 21.8., 20.30 sati, mala Ljetna pozornica Opatija) festival će u 17 sati u opatiji Vili Antonio pokrenuti tribina “Opatija i EPK”. Rijeka će 2020. ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture no ovaj važan događaj ne odnosi se samo na Rijeku. Jedan je od programskih pravaca projekta i “27 susjedstva”, čiji je cilj kulturno osnaživanje lokalnih zajednica. Kako će Opatija pridonijeti projektu Rijeka EPK i na koji se način planira kulturna politika ovog grada za naredne godine, razgovarat će se s predstavnicima Agencije Rijeka 2020, Slavenom Toljom i Neli Nežić, zatim s opatijskim kulturnim djelatnicima Marinom Sušnjem i Helenom Traub (udruga Žmergo) te s ravnateljem Festivala Opatija, Ernijem Giganteom Deškovićem, uz moderiranje Igora Bajoka.

U utorak, 22. kolovoza od 17 sati, također u Vili Antonio, bit će održan razgovor o audiovizualnom sektoru u Primorsko-goranskoj županiji, uz predstavljanje novoosnovane Kvarnerske filmske komisije. Kakvo je stanje u ovom sektoru, koji su njegovi dionici, koje su perspektive za povećanje filmske produkcije na ovom području te kako svemu tome može pridonijeti Kvarnerska filmska komisija, čut će se od Slobodanke Mišković iz Art-kina, Liberte Mišan iz Kvarnerske filmske komisije, zatim od Aleksandre Vinkerlić iz Istarske filmske komisije te od filmskih djelatnika, producenta i redatelja Marina Lukanovića (Filmaktiv) i location managerice Nine Majcan Šprajc.

Radionice Prvi put snimam i Filmska početnica

Tijekom cijelog festivala trajat će radionica Prvi put snimam pod vodstvom Filmaktiva na kojoj će se polaznici upoznati sa specifičnostima dokumentarnog žanra te uz praktični rad naučiti osnovna znanja i vještine potrebne za izradu kratkog dokumentarnog filma ili reportaže. Radionica je namijenjena svim zainteresiranima, bez obzira na prethodno iskustvo rada s kamerom i montažom, a prijave su upravo otvorene i traju do 15. kolovoza (više na web stranicama festivala).

I ove će godine biti održana popularna Restartova radionica za djecu, Filmska početnica. Najmlađi, od 7 do 10 godina, će kroz trodnevnu radionicu “Slikoslijed – pričam ti priču kroz tekst i sliku” ispitati mogućnosti koje pruža pripovijedanje u filmskom mediju pod iskusnim vodstvom multimedijalne umjetnice Ane Hušman i montažerke Sandre Bastašić. Prijave su također otvorene do 15. kolovoza.

Razmišljaj filmom

U Opatiju stižu i polaznici edukacije Razmišljaj filmom, radionice socijalno-angažiranog filma i završne aktivnosti istoimenog Restartovog projekta medijskog opismenjavanja srednjoškolaca. Budući da se ova edukacija izvodi već nekoliko mjeseci, nije otvorena za javnost već isključivo za njene dosadašnje polaznike.

Posljednjeg dana festivala, 25. kolovoza, oni koji to još nisu uspjeli, moći će pogledati dokumentarni film “Gazda” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija / Blank_filmski inkubator; 2016.) redatelja Darija Juričana, i to u 16 sati u Vili Antonio, a nakon projekcije će redatelj i suradnik na filmu Saša Paparella održati case study znakovitog naziva: “Kako se postaje gazda”.

Također, u festivalskom corneru Caffe baru Eugenian, publika će svakodnevno moći sudjelovati u moderiranim razgovorima, Kavi s autorom, koje će od utorka do petka s autorima filmova u konkurenciji voditi filmski kritičar Vladan Petković.

Svi su razgovori besplatni i ulaz je slobodan. Za Filmsku početnicu i Prvi put snimam prijaviti se može slanjem kratkog motivacijskog pisma na [email protected], zaključno s 15. kolovozom.

Prethodni članakPoznat dokumentarni žiri 23. Sarajevo Film Festivala
Sljedeći članakSarajevske sveske 1: Heterogeni dokumentarni programi 23. SFF-a

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime