PočetnaVijestiPoznat filmski program 4. Star Film Festa

Poznat filmski program 4. Star Film Festa

|

Sisački Star Film Fest objavio je popis filmova ovogodišnjeg, ukupno četvrtog izdanja festivala koji će se održavati od 31. kolovoza do 3. rujna. Među 549 prijavljenih filmova stručni žiri (Martina Mladenović, Anja Kavić i Matija Holjevac) odabrao je onih 38 najboljih iz trinaest svjetskih država u kategorijama dokumentarnog, eksperimentalnog, igranog i animiranog filmskog roda.

Od devet filmova iz dokumentarnog dijela programa, tri su s hrvatskim predznakom, od kojih svakako treba istaknuti “After Party” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.), intimističko zatvaranje poglavlja Viktora Zahtile. Domaći tercet zaokružuju “Florian” (2016) Darija Bukovskog, film o pokušaju izlaska hrabrih pojedinaca iz ralja pravocrtnog životnog matriksa te “Ispred zastava” (Restart – Škola dokumentarnog filma, 2016.) Sanje Bistričić koji ljubavnom pričom između Hrvata i Srpkinje ruši ksenofobne predrasude.

U Sisku će posjetitelji moći pogledati i dokumentarac “Blueberry Spirits” / “Melleņu gari” (2016) latvijske redateljice Astre Zoldnere. Poetski film o romskoj obitelji usred sezone branja borovnica, prikazan je u ovogodišnjem kratkometražnom programu uglednog Hot Docsa u Torontu.

Sve ostale informacije doznajte na službenoj stranici Star Film Festa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.