PočetnaNajaveNovo "slučajno kino" Liburnia Film Festivala

Novo “slučajno kino” Liburnia Film Festivala

-

Liburnia Film Festival i ove godine tijekom srpnja i kolovoza priprema projekcije dokumentaraca na neočekivanim riječkim lokacijama. Program čine dokumentarni filmovi s prošlih festivalskih izdanja, a četiri slučajna kina održat će se na tajnim lokacijama koje će publika pronaći putem uputa objavljenih na društvenim mrežama festivala. Slučajno ili namjerno, Riječani će moći uživati u dokumentarcima na lokacijama koje čine jedna zgrada, jedna boćarija, jedan vrt i jedna plaža, ambijenti koji su posebno odabrani s obzirom na teme filmova.

Prva projekcija održat će se u utorak, 18.7., uz film “Kandidat” (HRT, 2016.) Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera koji prati svakodnevne političke prevrate izbornog procesa stanara jedne zagrebačke zgrade uz predizborna događanja na parlamentarnoj razini. U srijedu, 26.7., drugo slučajno kino donosi “Sretnu zemlju” (Petnaesta umjetnost / WHW; 2009.) Gorana Devića, dokumentarni film ceste na putu u prošlost, s dva krajnja odredišta – Kumrovec i Bleiburg.

Projekcije u kolovozu započinju u srijedu, 2.8., uz “Marijine” (Udruga UKUS, 2011.) Željke Sukove, dokumentarnu glazbenu komediju s elementima drame, koja prati jedinstveno okupljanje u čast pokojne sustanarke, majke i bake. Slučajno kino zatvara ovaj ciklus u srijedu, 9.8., uz tri dokumentarca: “Splitski akvarel” (Milva film i video / Hrvatski filmski savez; 2009.) Borisa Poljaka, dokumentarnu sliku vrelog ljetnog dana na splitskoj plaži na Žnjanu; “Kino otok” (Restart, 2016.) Ivana Ramljaka, poetski dokumentarac posvećen malim kinima na hrvatskim otocima te “Sol, maslinu, kamen” Branka Vilusa (Restart, 2013.), vizualni esej i odu radu, prirodi i tišini koji su zaboravljeni i zanemareni u vrtlogu hrvatskog turističkog uzleta.

Slučajno kino svojevrsna je najava ovogodišnjeg 15. izdanja Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, koji će se održati od 21. do 25. kolovoza 2017. godine u Opatiji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.