PočetnaVijesti"Liga džentlmena": Premijera dokumentarca o Vladimiru Vukoviću u zagrebačkoj Kinoteci

“Liga džentlmena”: Premijera dokumentarca o Vladimiru Vukoviću u zagrebačkoj Kinoteci

-

Na predotvaranju 26. Dana hrvatskog filma premijerno će se, 15. lipnja u 20 sati, u Kinoteci u zagrebačkoj Kordunskoj ulici, prikazati dokumentarni film “Liga džentlmena” (2017) Silvija Mirošničenka. Film je produciran od strane Hrvatskog filmskog saveza, a rasvjetljava nikada napisanu povijest hrvatskog filma, koja se događala za stolom renomiranog zagrebačkog filmskog kritičara i boema Vladimira Vukovića.

Kružok ljubitelja filma prozvanim hitchcockovcima, okupljao je filmske redatelje, kritičare i teoretičare koji će kasnije postati glavnim uzdanicama hrvatske kinematografije. Dokumentarni film “Liga džentlmena” tematizira grupu filmaša, književnika i intelektualaca koji su se družili u zagrebačkim kavanama, okupljeni oko filmskog kritičara Vladimira Vukovića. Iz tih razloga, ova se grupica finih ljudi, džentlmena, kako su sami sebe prozvali, nazivala Ligom džentlmena, a javnost je poznaje kao grupu filmaša oko Vladekovog stola.

Vladimir Vuković svojim je blistavim serijama tekstova o filmu redovito demonstrirao spisateljski rafinman visoke razine, tako da su ga mnogi filmski kritičari smatrali uzorom, a filmski radnici ga naprosto obožavali. Opseg zanimanja za film tih ranih 60-tih javlja se posebno u vremenu otvaranja kavane Corso, kada su bili položeni prvi temelji Vladekovog stola. Uz fenomen filmskog kritičara i esejista Vladimira Vukovića i njegovih prijatelja, ovaj film predočava i nepoznate pojedinosti iz povijesti hrvatskog filma koje će baciti novo svjetlo na nastanak klasika hrvatske kinematografije. U “Ligi džentlmena” tako se pojavljuju: Branko Ivanda, Krsto Papić, Petar Krelja, Vesna Švec-Krelja, Živorad Tomić, Nenad Polimac, Hrvoje Turković, Bogdan Žižić, Dubravko Jelačić-Bužimski, Želimir Mesarić, Veljko Bulajić, Antun Vrdoljak, Mirjana Majurec i Tomislav Kurelac.

U igranim scenama Vladimira Vukovića igra Slobodan Bobo Kolić, dok Josip Grozdanić glumi mladu verziju poznatog kritičara. Scenarij i režiju “Lige džentlmena” potpisuje Silvio Mirošničenko, direktor fotograije bio je Boris Poljak, montažer Silvije Magdić, dok je obradu tona odradio Ivan Zelić. Producentica filma u ime Hrvatskog filmskog saveza je Vera Robić-Škarica.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.