Početna Vijesti "Liga džentlmena": Premijera dokumentarca o Vladimiru Vukoviću u zagrebačkoj Kinoteci

“Liga džentlmena”: Premijera dokumentarca o Vladimiru Vukoviću u zagrebačkoj Kinoteci

-

Na predotvaranju 26. Dana hrvatskog filma premijerno će se, 15. lipnja u 20 sati, u Kinoteci u zagrebačkoj Kordunskoj ulici, prikazati dokumentarni film “Liga džentlmena” (2017) Silvija Mirošničenka. Film je produciran od strane Hrvatskog filmskog saveza, a rasvjetljava nikada napisanu povijest hrvatskog filma, koja se događala za stolom renomiranog zagrebačkog filmskog kritičara i boema Vladimira Vukovića.

Kružok ljubitelja filma prozvanim hitchcockovcima, okupljao je filmske redatelje, kritičare i teoretičare koji će kasnije postati glavnim uzdanicama hrvatske kinematografije. Dokumentarni film “Liga džentlmena” tematizira grupu filmaša, književnika i intelektualaca koji su se družili u zagrebačkim kavanama, okupljeni oko filmskog kritičara Vladimira Vukovića. Iz tih razloga, ova se grupica finih ljudi, džentlmena, kako su sami sebe prozvali, nazivala Ligom džentlmena, a javnost je poznaje kao grupu filmaša oko Vladekovog stola.

Vladimir Vuković svojim je blistavim serijama tekstova o filmu redovito demonstrirao spisateljski rafinman visoke razine, tako da su ga mnogi filmski kritičari smatrali uzorom, a filmski radnici ga naprosto obožavali. Opseg zanimanja za film tih ranih 60-tih javlja se posebno u vremenu otvaranja kavane Corso, kada su bili položeni prvi temelji Vladekovog stola. Uz fenomen filmskog kritičara i esejista Vladimira Vukovića i njegovih prijatelja, ovaj film predočava i nepoznate pojedinosti iz povijesti hrvatskog filma koje će baciti novo svjetlo na nastanak klasika hrvatske kinematografije. U “Ligi džentlmena” tako se pojavljuju: Branko Ivanda, Krsto Papić, Petar Krelja, Vesna Švec-Krelja, Živorad Tomić, Nenad Polimac, Hrvoje Turković, Bogdan Žižić, Dubravko Jelačić-Bužimski, Želimir Mesarić, Veljko Bulajić, Antun Vrdoljak, Mirjana Majurec i Tomislav Kurelac.

U igranim scenama Vladimira Vukovića igra Slobodan Bobo Kolić, dok Josip Grozdanić glumi mladu verziju poznatog kritičara. Scenarij i režiju “Lige džentlmena” potpisuje Silvio Mirošničenko, direktor fotograije bio je Boris Poljak, montažer Silvije Magdić, dok je obradu tona odradio Ivan Zelić. Producentica filma u ime Hrvatskog filmskog saveza je Vera Robić-Škarica.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.