PočetnaVijesti"Liga džentlmena": Premijera dokumentarca o Vladimiru Vukoviću u zagrebačkoj Kinoteci

“Liga džentlmena”: Premijera dokumentarca o Vladimiru Vukoviću u zagrebačkoj Kinoteci

-

Na predotvaranju 26. Dana hrvatskog filma premijerno će se, 15. lipnja u 20 sati, u Kinoteci u zagrebačkoj Kordunskoj ulici, prikazati dokumentarni film “Liga džentlmena” (2017) Silvija Mirošničenka. Film je produciran od strane Hrvatskog filmskog saveza, a rasvjetljava nikada napisanu povijest hrvatskog filma, koja se događala za stolom renomiranog zagrebačkog filmskog kritičara i boema Vladimira Vukovića.

Kružok ljubitelja filma prozvanim hitchcockovcima, okupljao je filmske redatelje, kritičare i teoretičare koji će kasnije postati glavnim uzdanicama hrvatske kinematografije. Dokumentarni film “Liga džentlmena” tematizira grupu filmaša, književnika i intelektualaca koji su se družili u zagrebačkim kavanama, okupljeni oko filmskog kritičara Vladimira Vukovića. Iz tih razloga, ova se grupica finih ljudi, džentlmena, kako su sami sebe prozvali, nazivala Ligom džentlmena, a javnost je poznaje kao grupu filmaša oko Vladekovog stola.

Vladimir Vuković svojim je blistavim serijama tekstova o filmu redovito demonstrirao spisateljski rafinman visoke razine, tako da su ga mnogi filmski kritičari smatrali uzorom, a filmski radnici ga naprosto obožavali. Opseg zanimanja za film tih ranih 60-tih javlja se posebno u vremenu otvaranja kavane Corso, kada su bili položeni prvi temelji Vladekovog stola. Uz fenomen filmskog kritičara i esejista Vladimira Vukovića i njegovih prijatelja, ovaj film predočava i nepoznate pojedinosti iz povijesti hrvatskog filma koje će baciti novo svjetlo na nastanak klasika hrvatske kinematografije. U “Ligi džentlmena” tako se pojavljuju: Branko Ivanda, Krsto Papić, Petar Krelja, Vesna Švec-Krelja, Živorad Tomić, Nenad Polimac, Hrvoje Turković, Bogdan Žižić, Dubravko Jelačić-Bužimski, Želimir Mesarić, Veljko Bulajić, Antun Vrdoljak, Mirjana Majurec i Tomislav Kurelac.

U igranim scenama Vladimira Vukovića igra Slobodan Bobo Kolić, dok Josip Grozdanić glumi mladu verziju poznatog kritičara. Scenarij i režiju “Lige džentlmena” potpisuje Silvio Mirošničenko, direktor fotograije bio je Boris Poljak, montažer Silvije Magdić, dok je obradu tona odradio Ivan Zelić. Producentica filma u ime Hrvatskog filmskog saveza je Vera Robić-Škarica.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije