PočetnaVijesti"Facing Fears" pobjednik 4. SEF festivala

“Facing Fears” pobjednik 4. SEF festivala

-

Najbolji film Studentskog etnografskog filmskog festivala, koji se ovog vikenda po četvrti put održavao u Zadru, dokumentarno je djelo britanske autorice Almut Dieden, “Facing Fears” (2016). Odlučio je tako tročlani žiri (Eva Kraljević, Sandra Urem i Sonja Leboš) koji je svoj pobjednički odabir obrazložio riječima:

“U filmu ‘Facing Fears’ pratimo priču žene (Jackie Scott) koja je veći dio života bila okružena nasiljem, smrću i siromaštvom. Umjesto očekivanog sažaljenja nad takvom sudbinom, osjećamo njenu determiniranost da preživi, a ponajprije da stekne samopoštovanje i time prekine prethodni životni obrazac.

“Autorica je kroz jednu vrlo opipljivu priču prenijela kompleksnu sliku onog dijela društvene stvarnosti koja se tiče položaja žene, samohrane (po)majke, bivše prostitutke i ovisnice, stavljajući u fokus Jackieno emocionalno sazrijevanje, njezinu transformaciju i rast kroz pronalazak vlastite autentičnosti. Takvim pristupom, autorica Almut Dieden uspjela je prenijeti univerzalni element želje za životom preko kojega se svi možemo poistovjetiti s protagonisticom, unatoč različitim životnim pričama. ‘Facing Fears’ je film koji ostavlja izuzetno jak dojam samom pričom koja je, ispričana upravo neposredno filmskim jezikom, dobila dodanu vrijednost.”

Ovogodišnji SEF festival (19. – 20.5.) predstavio je nekoliko predavanja stručnjaka koja se bave etnološko-antropološkim temama, kao i njihovu povezanost s filmskom umjetnošću i urbanim prostorom. Večernji program u zadarskom parku Kapetanski okupirale su filmske projekcije s ukupno četrnaest filmova, većinom iz Zapadne Europe. Festival su organizirali studenti etnologije i antropologije Sveučilišta u Zadru, sve u suradnji s udrugom ANTROPOP.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije