Početna Vijesti "Facing Fears" pobjednik 4. SEF festivala

“Facing Fears” pobjednik 4. SEF festivala

-

Najbolji film Studentskog etnografskog filmskog festivala, koji se ovog vikenda po četvrti put održavao u Zadru, dokumentarno je djelo britanske autorice Almut Dieden, “Facing Fears” (2016). Odlučio je tako tročlani žiri (Eva Kraljević, Sandra Urem i Sonja Leboš) koji je svoj pobjednički odabir obrazložio riječima:

“U filmu ‘Facing Fears’ pratimo priču žene (Jackie Scott) koja je veći dio života bila okružena nasiljem, smrću i siromaštvom. Umjesto očekivanog sažaljenja nad takvom sudbinom, osjećamo njenu determiniranost da preživi, a ponajprije da stekne samopoštovanje i time prekine prethodni životni obrazac.

“Autorica je kroz jednu vrlo opipljivu priču prenijela kompleksnu sliku onog dijela društvene stvarnosti koja se tiče položaja žene, samohrane (po)majke, bivše prostitutke i ovisnice, stavljajući u fokus Jackieno emocionalno sazrijevanje, njezinu transformaciju i rast kroz pronalazak vlastite autentičnosti. Takvim pristupom, autorica Almut Dieden uspjela je prenijeti univerzalni element želje za životom preko kojega se svi možemo poistovjetiti s protagonisticom, unatoč različitim životnim pričama. ‘Facing Fears’ je film koji ostavlja izuzetno jak dojam samom pričom koja je, ispričana upravo neposredno filmskim jezikom, dobila dodanu vrijednost.”

Ovogodišnji SEF festival (19. – 20.5.) predstavio je nekoliko predavanja stručnjaka koja se bave etnološko-antropološkim temama, kao i njihovu povezanost s filmskom umjetnošću i urbanim prostorom. Večernji program u zadarskom parku Kapetanski okupirale su filmske projekcije s ukupno četrnaest filmova, većinom iz Zapadne Europe. Festival su organizirali studenti etnologije i antropologije Sveučilišta u Zadru, sve u suradnji s udrugom ANTROPOP.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.