PočetnaVijestiU kinu Tuškanac započela akcija 'Daj mi kino 2'

U kinu Tuškanac započela akcija ‘Daj mi kino 2’

-

Javnim okupljanjem u kinu Tuškanac danas je službeno započeta akcija “Daj mi kino 2” koja za cilj ima ukazati na važnost očuvanja statusa kina Tuškanac kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu. Na samom početku, sve okupljene pozdravio je predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Tonći Gaćina, da bi potom glumci Tihana Lazović i Dado Ćosić pročitali samo dio filmskih autora čije smo klasike imali mogućnost u posljednjih trinaest godina pratiti na kino platnu kina Tuškanac. 

“Nismo mislili da ćemo se ponovno morati boriti za kino prostor u Zagrebu. Mi nismo političari, mi se bavimo filmom, živimo za film i želimo da ovo ostane hram filmske kulture”, izjavila je Diana Nenadić, filmska kritičarka i voditeljica izdavačkih djelatnosti Hrvatskog filmskog saveza. Istaknula je kako nadležne osobe iz Grada Zagreba nisu pokazale interes da im pomognu u rješavanju problema poput saniranja velike štete u prostoru Hrvatskog filmskog saveza, nastale prije nekoliko mjeseci intervencijom jednog stanara.

Foto: Demjan Rožman

“Nakon pisma iz Grada kojim se preispituje naše podstanarsko pravo u ovim prostorima, mi smo nadležnima iz Grada Zagreba uputili poziv na sastanak kojim bismo pokušali razriješiti novonastalu situaciju. No iako je prvotno potvrdio dolazak, zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Tedi Lušetić nije došao na dogovoreni sastanak te smo mi odlučili krenuti u akciju kako bismo ukazali na neizvjesnu budućnost kina Tuškanac”, dodala je Nenadić.

“Samo licemjeran čovjek može biti negativan nakon informacije o otvaranju novog kina. Mi nipošto nismo protiv otvaranja novih dvorana, i sama sam odrasla u Kinoteci. Zbog te nostalgije dijelom je otvoreno i ovo kino kao i pokrenuta akcija ‘Daj mi kino’ 2006. kojom smo sačuvali kino Europa. Mi smo za dogovor, za transparentnost, za profesionalnu etiku koja izostaje. Evidentno je da je program buduće Kinoteke gotovo identičan našem pa se postavlja pitanje postoji li potreba za dva ista programa, tj. za programom u našem prostoru. Želimo jasnu kulturnu strategiju”, tim je riječima svoje obraćanje zaključila Diana Nenadić.  

Na fotografiji: Diana Nenadić / Foto: Demjan Rožman

Potporu kinu Tuškanac iskazao je i direktor Zagreb Film Festivala i kina Europa Boris T. Matić: “Kino Tuškanac bilo je prvo neovisno kino u Zagrebu koje je vraćeno filmofilima. Potom je isto učinjeno i s kinom Europa, a posljedično je nastala i Mreža kina koja danas broji više od 40 kina. Podržavamo ovu akciju, no mi nismo protiv otvaranje Kinoteke, već očekujemo strategiju, jasne informacije tko će i kako financirati te programe. Na prikazanom filmu koji je donio uvid u presjek djelovanja kina Tuškanac u posljednjem desetljeću, vidjeli smo neke preminule kolege iz svijeta filma koji su zadužili domaću kinematografiju. Ne dajmo kinu Tuškanac da umre”.  

Hrvoje Turković, filmski teoretičar, kritičar, profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te dugogodišnji predsjednik HFS-a, u video-izjavi je rekao: “Neshvatljivo mi je što se ‘ad hoc zamjenskim idejama’ pokušava uništiti živi filmski centar na koji su ljudi navikli i koji djeluje plodno. To mi sliči na kulturocid, netko će početi s novim programima, a ovdje već takav program postoji i nije samo prikazivački nego ima drugi niz djelatnosti, filmskog izdavaštva, edukativnih programa, radionica, predavanja”.

Pisma potpore HFS-u već dosad je poslalo niz filmskih udruga, festivala te inozemnih veleposlanstava i kulturnih centara s kojima je HFS redovito surađivao u svojim programima. Svi zainteresirani mogu iskazati svoju potporu za opstanak kina Tuškanac putem online peticije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.