Početna Vijesti U kinu Tuškanac započela akcija 'Daj mi kino 2'

U kinu Tuškanac započela akcija ‘Daj mi kino 2’

-

Javnim okupljanjem u kinu Tuškanac danas je službeno započeta akcija “Daj mi kino 2” koja za cilj ima ukazati na važnost očuvanja statusa kina Tuškanac kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu. Na samom početku, sve okupljene pozdravio je predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Tonći Gaćina, da bi potom glumci Tihana Lazović i Dado Ćosić pročitali samo dio filmskih autora čije smo klasike imali mogućnost u posljednjih trinaest godina pratiti na kino platnu kina Tuškanac. 

“Nismo mislili da ćemo se ponovno morati boriti za kino prostor u Zagrebu. Mi nismo političari, mi se bavimo filmom, živimo za film i želimo da ovo ostane hram filmske kulture”, izjavila je Diana Nenadić, filmska kritičarka i voditeljica izdavačkih djelatnosti Hrvatskog filmskog saveza. Istaknula je kako nadležne osobe iz Grada Zagreba nisu pokazale interes da im pomognu u rješavanju problema poput saniranja velike štete u prostoru Hrvatskog filmskog saveza, nastale prije nekoliko mjeseci intervencijom jednog stanara.

Foto: Demjan Rožman

“Nakon pisma iz Grada kojim se preispituje naše podstanarsko pravo u ovim prostorima, mi smo nadležnima iz Grada Zagreba uputili poziv na sastanak kojim bismo pokušali razriješiti novonastalu situaciju. No iako je prvotno potvrdio dolazak, zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Tedi Lušetić nije došao na dogovoreni sastanak te smo mi odlučili krenuti u akciju kako bismo ukazali na neizvjesnu budućnost kina Tuškanac”, dodala je Nenadić.

“Samo licemjeran čovjek može biti negativan nakon informacije o otvaranju novog kina. Mi nipošto nismo protiv otvaranja novih dvorana, i sama sam odrasla u Kinoteci. Zbog te nostalgije dijelom je otvoreno i ovo kino kao i pokrenuta akcija ‘Daj mi kino’ 2006. kojom smo sačuvali kino Europa. Mi smo za dogovor, za transparentnost, za profesionalnu etiku koja izostaje. Evidentno je da je program buduće Kinoteke gotovo identičan našem pa se postavlja pitanje postoji li potreba za dva ista programa, tj. za programom u našem prostoru. Želimo jasnu kulturnu strategiju”, tim je riječima svoje obraćanje zaključila Diana Nenadić.  

Na fotografiji: Diana Nenadić / Foto: Demjan Rožman

Potporu kinu Tuškanac iskazao je i direktor Zagreb Film Festivala i kina Europa Boris T. Matić: “Kino Tuškanac bilo je prvo neovisno kino u Zagrebu koje je vraćeno filmofilima. Potom je isto učinjeno i s kinom Europa, a posljedično je nastala i Mreža kina koja danas broji više od 40 kina. Podržavamo ovu akciju, no mi nismo protiv otvaranje Kinoteke, već očekujemo strategiju, jasne informacije tko će i kako financirati te programe. Na prikazanom filmu koji je donio uvid u presjek djelovanja kina Tuškanac u posljednjem desetljeću, vidjeli smo neke preminule kolege iz svijeta filma koji su zadužili domaću kinematografiju. Ne dajmo kinu Tuškanac da umre”.  

Hrvoje Turković, filmski teoretičar, kritičar, profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te dugogodišnji predsjednik HFS-a, u video-izjavi je rekao: “Neshvatljivo mi je što se ‘ad hoc zamjenskim idejama’ pokušava uništiti živi filmski centar na koji su ljudi navikli i koji djeluje plodno. To mi sliči na kulturocid, netko će početi s novim programima, a ovdje već takav program postoji i nije samo prikazivački nego ima drugi niz djelatnosti, filmskog izdavaštva, edukativnih programa, radionica, predavanja”.

Pisma potpore HFS-u već dosad je poslalo niz filmskih udruga, festivala te inozemnih veleposlanstava i kulturnih centara s kojima je HFS redovito surađivao u svojim programima. Svi zainteresirani mogu iskazati svoju potporu za opstanak kina Tuškanac putem online peticije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.